Abarth OT 2000 Bialbero Monoposto Record


Meestal hebben we bij nieuwe miniatuurauto’s meteen wel aardig door of ze een beetje kloppen qua verhoudingen en details. Voor deze nieuwe 1 : 43 Abarth van Spark moesten we er toch echt even oude foto’s bij zoeken, want deze recordauto is tamelijk onbekend.

De miniaturenverzamelaar zal bij het horen van de naam ‘Spark’ al gelijk gerustgesteld zijn, het gaat in dat geval namelijk praktisch altijd om fraaie modellen waar niets op aan te merken is. De fabrikant, die een aantal jaren geleden werd overgenomen door Minichamps, maakt kiest vaak voor modellen die niet direct voor de hand liggen. Deze Abarth OT 2000 Bialbero Monoposto Record uit 1965 is er daar eentje van.

Doorgaans hebben we er dan ook snel beeld bij maar nu moesten we even behoorlijk diep de archieven induiken voor wat beeldmateriaal.

Één van de meest karakteristieke dingen aan deze Abarth is wellicht de mega-lange uitlaat die op de echte auto hierboven ook zichtbaar is. Nog niet overtuigd dat het om dezelfde auto gaat? Kijk dan even naar het kenteken.

De Abarth OT 2000 Bialbero Monoposto Record was voorzien van een 1946 cc metende viercilinder met naar schatting zo’n 210 pk. Je kunt wel nagaan dat de Abarth, die nog geen 700 kg woog en de stroomlijn van een scheermes had, daarmee tot absurd hoge topsnelheden in staat was. We durven niet te zeggen wat er mee gehaald is, maar een vergelijkbare racer die ietsje hoger was en dezelfde motor had, haalde al een top van 260 kilometer in een uur!

Het model van Spark ziet er erg goed uit en mag een ware aanwinst voor de Abarth-verzamelaar genoemd worden. Wij vonden hem bij ons vaste miniaturenadres Traffic Modelcars & Cardocumentation voor een prijs van € 59,90.

You may also like

Leave a comment