Fiat en Mazda samen voor winst

Gisteren was er absoluut nieuws dat het tot ‘nieuws van de dag’ heeft geschopt en dat betrof de samenwerking tussen Fiat en Mazda. Fiat Group Automobiles en Mazda Motor Corporation gaan namelijk samen een roadster bouwen die als Alfa Romeo (Spider) en Mazda (MX5) op de markt gebracht gaat worden. De intentieverklaring is reeds getekend, de officiële papieren zullen binnen enkele maanden droog zijn.

Nu zijn die imago-makers natuurlijk ontzettend goed voor een merk maar het zijn niet de auto’s waar de grote aantallen mee gehaald worden. In Genève liet Marchionne al weten op zoek te zijn naar partners en kijken we naar de overeenkomst van gisteren dan kunnen we al snel opmaken dat deze gevonden is in de vorm van Mazda. Mazda is in Europa op dit moment geen hele goede speler, Fiat kan op de thuismarkt van Mazda weer wat winnen. Kortom: samenwerking kan een hoop besparingen met zich meebrengen.

De kans dat de nieuwe B-segmenter van Fiat en Mazda (de Punto en de 3) een auto wordt die door de merken samen gebouwd gaat worden lijkt ons dan ook zeer voor de hand liggend. Denk hierbij overigens niet dat het een rebadge-verhaal wordt, met name op het gebied van bodemgroepen, onderstellen, ophanging en dat soort zaken zal er samengewerkt worden.

You may also like

Leave a comment