280 pk Giulietta QV steelt show WK Superbike Assen

Afgelopen weekend vond op het TT Circuit van Assen het WK Superbike plaats. Wij waren er aanwezig om de sfeer te proeven van deze fantastische sport en tegelijkertijd kennis te maken met een 280 pk sterke Alfa Romeo Giulietta QV. Tijdens enkele ronden op het circuit met deze QV konden we voelen hoe goed de Giulietta dit vermogen weet te vertalen in een heerlijke acceleratie en dito geluid.

Alfa Romeo is sponsor van het WK Superbike en dat is dan ook amper te missen als je op het circuit loopt. Overal zijn Alfa’s aanwezig, hangen er vlaggen en is er geen 100 meter vangrail waarop geen bord van Alfa Romeo geplaatst is. Een heel prettige omgeving om als liefhebber van Italiaanse auto’s en motoren te vertoeven dus. Komt nog bij dat de dames die de Giulietta’s droog houden met paraplu’s de vriendelijkste zijn van het hele startveld.

We kregen de mogelijkheid om plaats te nemen in de Giulietta QV en het circuit te verkennen voordat de coureurs van start gingen. Bij het starten van de Giulietta QV viel gelijk op dat de 1750 TBi een stukje luidruchtiger was dan de standaard QV die we hebben gereden. Daar bleef het echter niet bij, want tijdens het rijden voelden we al snel dat hier niet de standaard 235 pk’s onder de kap zaten. Dat bleken we helemaal goed te hebben gevoeld, beide QV’s zijn door Alfa Romeo onder handen genomen en hebben ongeveer 280 pk aan boord. Het bijkomende gevolg is een erg smakelijk geluid dat niet alleen binnen maar ook buiten goed te horen is.

Door een aangepast uitlaatsysteem en verbeterde software heeft de Giulietta een acceleratie gekregen om ‘u’ tegen te zeggen. Uiteraard was de rit sneller voorbij dan gehoopt. Daarna kon er nog over de grid gewandeld worden om de sfeer op te snuiven, de teams aan het werk te zien en de motoren uiteindelijk te horen starten. Dat zorgde (uiteraard) voor een flinke portie kippenvel.

Na het starten moesten we toch echt het circuit af en konden we vanaf de zijlijn zien hoe 24 coureurs de motoren (1.000 cc viercilinders en 1.200 cc tweecilinders) richting de eerste bocht wisten te sturen. Voor het idee: de motoren halen op het rechte eind snelheden van meer dan 300 kilometer per uur! En dat op redelijk koud, plaatselijk vochtig asfalt…

Wij zijn na een dagje ‘Superbiken’ nog enthousiaster over deze sport dan we al waren. Volgend jaar zijn we er dus zeker weer bij.  Alfa Romeo ook want de Italianen sponsoren ook in 2013 lekker door. De dames hebben beloofd er volgend jaar ook weer te zijn.

You may also like

4 comments

 • Tristan 23 april, 2012   Reply →

  Zo wil ik mijn QV ook wel hebben, iemand enig idee of Alfa dit zelf heeft gedaan of ergens heeft laten doen?

  • AutoItalia 23 april, 2012   Reply →

   Tristan, Alfa Romeo heeft dit zelf uitgevoerd. Er is geen tweede partij aan te pas gekomen. Wellicht is dit een voorbode voor wat er nog komen gaat. De auto kan het vermogen in ieder geval gemakkelijk hebben!

   • Tristan 23 april, 2012   Reply →

    Hopelijk kan je het pakket na-bestellen ook, beter motorgeluid is ook nooit weg nl.

 • Robin 12 januari, 2013   Reply →

  Ben inderdaad wel benieuwd wat er dan gebeurd is. Die software snap ik wel, maar wat is er
  met de uitlaat gebeurd. Willen ze op 280 echte pk’s komen moet er vanaf de turbo een compleet
  ander systeem op zitten, en dan nog is het knap.

Leave a comment