Iveco Stralis LNG: Natural Power in het groot

Fiat’s afdeling van de grote jongens heet Iveco. De vrachtwagentak heeft tijdens ‘Bedrijfsauto 2012’ in de RAI in Amsterdam haar nieuwe Stralis LNG gepresenteerd: een truck die net als enkele Fiats op aardgas rijdt en uitstekend geschikt is voor distributieopdrachten op middellange afstanden en nachtelijke bezorgingen. De Stralis LNG Natural Power wordt vanaf nu verkocht in heel Europa.

Iveco is geen merk waar we als AutoItalia een bijzonder warm gevoel bij krijgen. Het is echter wél erg mooi om te zien hoe de kennis van nieuwe technieken uit de autoindustrie worden doorgevoerd in de transportwereld. De Stralis Natural Power heeft net als de speciale Trakker Dakar een Cursor 8 motor die 330 pk levert en zoals gezegd rijdt op aardgas. Met de LNG-technologie is een bereik mogelijk van 750 kilometer. Dat betekent dat een truck er bij snelweggebruik ruim 9 uur mee kan rijden.

Er is wel een verschil tussen de personenauto’s die CNG aardgas gebruiken en de trucks die LNG in de naam zien terugkomen. CNG is gecomprimeerd aardgas, LNG is vloeibaar aardgas. Door voor een LNG-variant te kiezen kan er meer geladen worden want het leeggewicht van de truck ten opzichte van een exemplaar op normale brandstof daalt. Naar schatting zouden de besparingen voor regionale distributieopdrachten over een afstand van ongeveer 40.000 km per jaar op kunnen lopen tot € 10.000,- in vergelijking met een traditioneel voertuig op dieselolie. Voor afvalverzameling en recyclingsmissies wordt de besparing zelfs geschat op € 20.000,- per jaar.

De LNG-modellen zijn binnenkort ook verkrijgbaar in versies met een cabine met 2 en 3 assen voor gebruik binnen én buiten de stad, met een handmatige versnellingsbak van 16 versnellingen en een hydraulische retarder, of met een automatische versnellingsbak met 6 versnellingen en een hydraulische koppelomvormer en een geïntegreerde retarder. De Cursor 8-motor op aardgas voldoet al aan de Euro VI-emissienorm die in 2014 van kracht wordt.

You may also like

Leave a comment