Klassieke 500 krijgt hart van Lamborghini Murcielago

Fiat-500-Lamborghini-V12-3

Stel je bent een bedrijf dat handig is met het uitwisselen van motoren en wil wat meer doen dan ‘het ene blokje er uit, het andere er in’. Dan ga je creatief nadenken en bedenk je dat het nog extremer moet worden dan een 3.0 liter V8 van Ferrari in een Fiat 500 lepelen. Dat is namelijk een klus voor mietjes…

Althans, dat vindt Oemmedi Meccanica uit Italië. Die Fiat 500 3.0 V8 had men de nodige jaren geleden al gebouwd en het moest allemaal nog wel wat extremer kunnen volgens de heren van het Italiaanse bedrijf. Hieronder is de 500 in zijn vorige tenue te zien waarbij het al niet te missen is dat het niet om een standaard ‘rugzakje’ gaat.

Fiat-500-Lamborghini-V12-4

Maar alles went, zelfs een V8 uit een steigerend paard in een auto van het ‘formaat schoenendoos’. Aldus gingen de techneuten aan de slag met een project dat nu al als ‘de Godfather van de 500’s’ door het leven gaat. Er werd een Lamborghini Murcielago-motor gezocht en gevonden, wat betekent dat de 500 moest worden omgebouwd om plaats te bieden aan een, jawel, 6.2 liter V12!

Fiat-500-Lamborghini-V12-5

Zoals je op de foto hierboven kunt zien blijft er niet veel ruimte over voor de bestuurder en passagier, maar het zal duidelijk zijn dat dit geen vakantieauto of boodschappenkarretje zal worden. De versnellingsbak wordt uiteraard ook overgenomen en die fungeert direct als comfortabele(?) armsteun voor de bestuurder.

Fiat-500-Lamborghini-V12-6

Met de V12 op de plek komen de heren al snel tot de conclusie dat het zelfs voor hun een grotere klus dan gedacht gaat worden maar dat weerhoudt de mannen er niet van met een grote grijns verder te klussen.

Fiat-500-Lamborghini-V12-7

Er wordt een chassis gemaakt waarop de carrosserie van de 500 pas te maken is. Daarbij moeten ook de wielkasten ‘ietsje’ aangepast worden.

Fiat-500-Lamborghini-V12-8

Als men het ‘dekseltje van de 500’ heeft laten zakken kan de afwerking van de wielkasten beginnen. Hierboven is te zien dat er niet met kunststof wordt gewrkt, maar gewoon met good old staal. Ook het dashboard moet flink worden aangepast, zoals je kunt gokken is het enkele kleine snelheidsmetertje dat normaal in de 500 zit niet toereikend om de broodnodige informatie over het welbevinden van de 6.2 liter V12 wwer te geven.

Fiat-500-Lamborghini-V12-10

Oemmedi Meccanica heeft de 500 inmiddels klaar en we kunnen niet anders doen dan een diepe buiging maken voor het vakmanschap dat men met dit project laat zien.

Fiat-500-Lamborghini-V12-2

Fiat-500-Lamborghini-V12-1

Er zal in een later stadium ongetwijfeld mooier beeldmateriaal komen en meer detailfoto’s van de situatie onder de motorkap. Oemmedi Meccanica heeft enkele video’s van het geluid en wat ‘track-footage’, maar die zijn nog van de Ferrari-setup.

Het geluid:

Met Ferrari-motor:

You may also like

6 comments

 • Michel 12 april, 2013   Reply →

  Fantaaastisch! Okee, er is een oude 500 aan verloren gegaan maar dit is toch wel effe vakmanschap… Heerlijk, gewóón heerlijk!

 • tristan 12 april, 2013   Reply →

  nou zon vakmanschap vind ik t niet , volgens mij zit er heel wat bondo op de fiat , maar uniek is die zeker..
  wij doen al dik 20jr. Kustom werk , maar helaas is dat in NL onder gewaardeerd 😉
  cherio

 • Bert 12 april, 2013   Reply →

  @tristan : uitdaging dan om foto’s van jullie werk hier geplaatst te krijgen dus!

 • Dess 12 april, 2013   Reply →

  Dikke motor erin is altijd vet, helaas is het een lelijk gedrocht geworden.

 • Hans 12 april, 2013   Reply →

  Alleen, waar laat je de kinderen?

 • Siepsp 12 april, 2013   Reply →

  Bij de eerst foto dacht ik dit wordt een voorwielaandrijver die heel hard achteruit kan, maar blijkbaar zit het blok origineel ook zo. Als je ziet hoe grofstoffelijk de body verbouwd wordt, vindt ik het eindresultaat echt vakwerk.

Leave a comment