Klassieker van de week: Lancia Fulvia berlina

Na vorige week een hele kostbare ‘Klassieker van de week’ voorgeschoteld te hebben zoeken we het nu in een wat betaalbaardere hoek. Ditmaal is de beurt aan een klassieke sedan waar je niet zo heel snel aan denkt, een Lancia Fulvia Berlina uit 1971. In Italië staan deze auto’s geregeld te koop, maar in Nederland komt er maar sporadisch eentje voorbij op sites als Marktplaats.

De bekendheid van de vierdeurs Lancia Fulvia laat te wensen over, in tegenstelling tot die van die andere variant, de coupé. Iedere liefhebber van klassieke auto’s kent die Fulvia-versie wel; begrijpelijk, want het is een ontzettend leuke, betaalbare Italiaanse coupé. Toch is ook de berlina de moeite waard, met zijn op het eerste gezicht zo simpele vormgeving. Kijk je wat langer, dan ontdek je voortdurend nieuwe leuke details.

Het exemplaar op de foto is een tweede serie Fulvia. Deze is te herkennen aan zijn gewijzigde koplampunits en een andere achterpartij, met veel grotere lampen. De eerste serie was nog wat sierlijker en met name de achterzijde van is wat eigenzinniger dan bij deze tweede versie. Ook het interieur is anders dan bij vroege berlina’s; er zijn ronde tellers gemonteerd,  in tegenstelling tot het langwerpige meterpaneel met zijn roterende snelheidsmeter in een vierkant venstertje uit de eerste Fulvia’s. Onder de kap ligt een (voor zo’n normale auto) complexe 1.3 viercilinder in V-vorm (met een zeer kleine cilinderhoek) die ongeveer 85 pk zou moeten leveren.

De rode Lancia verkeert  niet in nieuwstaat; volgens de eigenaar moet er nog wel het één en ander gebeuren: Auto is in redelijke staat, Komt zo gerolt uit boeren schuur Dient wel het een en het ander aan gemaakt te worden,O.a. Remmen zitten vast! Mist de luchtfilter en mist een deurpaneel. Motor loopt wel, en loopt netjes op alle vier de cilinders. alleen dient afgestelt te worden, O.a. de dubbele carberateur. Technisch in orde!! Bodem Is getactyleerd.

Wel een verdraaid leuk ding en de vraagprijs (€ 2850,- of een goed bod!) lijkt dan ook niet heel verkeerd te zijn gekozen. HIER ga je naar de advertentie.

You may also like

5 comments

 • G. Janssen 15 juli, 2012   Reply →

  Beste Italianofielen,

  Ik ben de gelukkige koper van deze Lancia. Ik wilde altijd graag een coupe, maar vond het toch leuker een raspaardje waar ons hele gezin in kan. Het blijkt een origineel Nederlandse wagen te zijn. Afgelopen zaterdag opgehaald en deze leuke auto in de schuur geparkeerd. De bedoeling is een volledige restauratie dus de komende jaartjes werk genoeg… O ja kan iemand mij verder helpen met een deurpaneel voor de rechter-achterdeur en een luchtfilterhuis?

  Hartelijke groeten,
  Gerrit Janssen

  • Hans Braam 17 mei, 2013   Reply →

   Hallo Gerrit, ik kwam bij toeval op de site terecht waar de Lancia Fulvia op staat. Tot mijn grote verbazing is dit de auto die ik van 1977 tot 1984 in mijn bezit heb gehad. Het vrijwaringsbewijs heb ik nog. Ik heb hem gekregen als vastloper met een deels gesmolten cilinderkop. na een revisie heb ik er een aantal jaren mee gereden. Ik weet niet waar je woont maar ik zou hem heel graag een keer willen zien!
   Met vriendelijke groet,
   Hans Braam

   • Gerrit Janssen 9 juli, 2014   Reply →

    Dag Hans,

    Ik lees dit berichtje nu pas… Leuk een van de vorige eigenaren te kennen!
    Is geen probleem, de auto ondergaat een totale restauratie.
    Ik woon in Rijssen. mail maar even op neutentoon@gmail.com

 • Frank 12 september, 2012   Reply →

  Ik heb nog een luchtfilterhuis indien u deze nog niet heeft. Groet, Frank

 • Bert Schrammeijer 10 april, 2013   Reply →

  Hallo, kwam deze side toevallig tegen, ik ben zelf ook net begonnen aan de restauratie van een zelfde Berlina. Ik heb al een keer een deur paneel voor een coupe gemaakt, met een beetje handige naaister in de buurt is het best wel zelf te doen, mocht je geen vervanger vinden.
  Succes

Leave a comment