Amerikaan bouwt straatlegale '52er Ferrari F2 500 na op schaal

ferrari-f2-model-02

Stel: je bent compleet maf van de Ferrari F2 500 waarmee Alberto Ascari in 1952 kampioen werd. Dan zou je natuurlijk graag zo’n auto in de garage hebben staan. Daarmee houdt de droom voor ieder weldenkend mens op maar niet voor Amerikaan Marco Srour. Deze verzamelaar van Italiaanse auto’s ging een stapje verder en bouwde er eentje na op 2/3 van het originele formaat. O ja, en gewoon met kenteken!

Het échte exemplaar van de Ferrari F2 500 was in staat om vreselijk hoge snelheden te halen en wist, mede daardoor, iedere race van het kampioenschap in 1952 te winnen, behalve de Indianapolis 500. De replica van Srour haalt een snelheid van zo’n 150 kilometer per uur, maar als je ziet hoe je onderweg bent dan lijkt ons dat hard zat op de openbare weg.

ferrari-f2-model-01

Srour is een niet onbemiddelde man die zijn hele leven al dol is op Italiaanse auto’s. Zijn collectie omvat een hele lading prettige klassiekers uit ‘ons favoriete land’, met onder andere een Dino 246, F50, Giulietta Spider en Maserati Mexico.

Toch ontbrak er nog wat in de collectie van Srour: een auto voor zijn zoon van toen 12 jaar oud. Dus kocht hij bij Carrozzeria Allegretti, een bedrijf in Italië dat dergelijke modellen voor kinderen maakt, de Ferrari F2. Klein, traag en voor kinderen bedoeld, niet voor volwassenen. Toen Srour de ‘kinderauto’ even probeerde raakte hij er dermate verliefd op dat hij besloot de auto straatlegaal te maken. Srour’s eigen monteur kreeg de opdracht de F2 om te bouwen tot straatlegale auto, om daarmee de straten van Manhatten onveilig te kunnen maken.

De bouw begon in 2005 en zowel de aandrijving, ophanging als het chassis werden aangepakt. Onder het motorkapje ligt een motor die oorspronkelijk in een Fiat Topolino zat. Een 500 cc viercilindertje met 27 pk past echter niet zo heel goed bij de uitstraling van de kleine racer en dus werd de motor flink opgepept. Met Abarth race-onderdelen werd het blokje opgerekt naar 600cc en kwam het vermogen op ongeveer 45 pk bij 7.000 tpm.

ferrari-f2-model-03

Srour vertelt dat de F2 rijdt als een heerlijke auto die hij geregeld meeneemt voor een ritje door Manhatten. Ondertussen is hij bezig met zijn tweede project, een Ferrari 275 GTB/4 NART Spyder, wederom op tweederde van het oorspronkelijke formaat.

Meer informatie en foto’s: Wired.com.

You may also like

One comment

  • Michel 17 december, 2012   Reply →

    Kicken, kicken, kicken!!! Ik laat het mijn zoon maar niet lezen denk ik. Al zal dat lastig worden aangezien het de vaste site op zijn smartphone is geloof ik…

Leave a comment