Praktijktest: City Brake Control voorkomt kleine botsingen

lr1

Al even zijn er auto’s leverbaar met veiligheidssystemen die er voor zorgen dat je, door onoplettendheid of andere reden, niet op je voorganger botst. Een laser scant wat er voor je gebeurt en zorgt er voor dat de auto ingrijpt. Tot nu toe was het vooral leverbaar op grote, wat duurdere auto’s maar ook op de Panda en 500L is er nu een dergelijk systeem leverbaar.

Om te ervaren wat het systeem doet zijn we te gast op het circuit van Zandvoort om zelf te testen of het systeem goed functioneert. Na wat korte instructies nemen we plaats in een met het City Break Control uitgevoerde Panda en rijden met een gangetje van tegen de 30 km/u richting een ‘opblaasauto’. De reden van deze opblaasauto is niet omdat Fiat het systeem zelf niet vertrouwd maar als je je snelheid niet in de gaten houdt rij je er toch écht tegenaan.

lr2

Zover laten wij het niet komen. We versnellen in de eerste versnelling, schakelen over en met de snelheidsmeter tegen de ’30’ aan rijden we op het obstakel af. De voet op het pedaal houden, geen vreemde dingen doen en opzij kijken is het advies van de instructeur. Op deze manier simuleer je de realiteit het beste en dus nemen we zijn tips maar over. Naar je telefoon kijken zou ook een goede versie zijn want daardoor gebeuren vermoedelijk de meeste van dit soort ongelukken.
Op het moment dat we voor ons gevoel het kunststof object toch echt moeten gaan raken grijpt de Panda ineens als een dolle in om ongeveer 10 cm voor de denkbeeldige voorganger te stoppen. Nog enigszins vreemd kijkend nemen we waar dat we, zonder ook maar een fractie van een seconde ingegrepen te hebben, keurig tot stilstand zijn gekomen. Op Facebook zijn onze eigen beelden te vinden:

Afbeelding-2

Dit alles is te danken aan Fiats optionele systeem dat in verschillende stappen ingrijpt, met dank aan de laser (LIDAR, Light Detection And Ranging) dat voor de achteruitkijkspiegel geplaatst is. Zodra de Panda iets waarneemt zet hij eerst de remmen ‘klaar’. Dat wil zeggen dat de blokken dichter bij de schijven worden geplaatst om er voor te zorgen dat de bestuurder, indien bij de les, sneller remkracht tot zijn beschikking heeft. De tweede stap van het systeem is het harder aangrijpen van de remmen zodat er sneller tot stilstand gekomen kan worden. Mocht de bestuurder echt niets in de gaten hebben dan zorgt het City Brake Control systeem er voor dat de auto op tijd tot stilstand komt. Het systeem werkt tot een snelheid van 30 kilometer per uur maar dat is meestal voldoende om in stadsverkeer of in de file op tijd tot stilstand te komen.

City Brake Control maakt bij de Fiat Panda onderdeel uit van het Safety Pack, dat verder bestaat uit ESP (Electronic Stability Program), ASR (Active Stability Regulator), HBA (Hill Brake Assist) en Hill Holder. Fiat vraagt tijdelijk slechts € 325,- (€ 175,- voordeel) voor het complete veiligheidspakket. Overigens betaal je voor de versie met automatische Dualogic-transmissie geen meerprijs voor het Safety pack.

Ook de nieuwe Fiat 500L, die vanaf € 17.995,- op kenteken staat, is overigens te bestellen met City Brake Control voor een meerprijs van € 200,-.

You may also like

4 comments

 • Stupendo 8 november, 2013   Reply →

  Waarom worden de remklauwen/remblokken niet permanent dichterbij de remschijven geplaatst?

  • Jordy 9 november, 2013   Reply →

   Het zal slijten van remblokken en schijven versnellen. Het mechanisme van een standaard remklauw wat een slijtend remblok compenseert , door deze dichter tegen de schijf te zetten , zet het remblok al zo dat deze nog net niet aanloopt op de schijf. Nog dichter op de schijf plaatsen en het blok verschroeit. Ook heel lichtjes laten aanlopen kost al flink wat brandstofverbruik.

   Denk dat Siepsp gelijk heeft en dat er inderdaad in korte tijd een soort voordruk op het hydraulisch systeem gezet wordt. Die ene seconde dat de blokken dan zullen aanlopen is verwaarloosbaar als het autoschade voorkomt. 🙂

 • Siepsp 8 november, 2013   Reply →

  Als ik mag raden, dan gaat het om op druk brengen van het remsysteem. Als je dan een noodstop doet, heb je meteen een hard pedaal. Maar als je dat altijd zou hebben, dan kun je niet meer zachtjes gedoseerd remmen.

 • HZW 9 november, 2013   Reply →

  Ik wordt gek van al die elektronica SH#T op auto’s, een AAP kan zelfs met zo’n auto weg komen.
  Over 10 jaar kan er niemand meer auto “Rijden”, ze zijn dan nog alleen in staat het ding te bedienen.
  Driften en gecontroleerd glijden met een auto beheerst niemand meer.
  Ik vind het al erg genoeg dat er ABS op mijn Panda 169 zit.

Leave a comment