Test: Alfa Romeo Giulietta 1.4 turbo MultiAir

Twee duimen, een goedkeurende knik, veel draaiende hoofden en onderzoekende blikken. Het resultaat van de nodige uren sturen in de nieuwe Alfa Romeo Giulietta. Precies 55 jaar na het debuut van de eerste Giulietta (1955) is het tijd voor een nieuwe Alfa Romeo met een klassieke naam. Wij reden de 170 pk sterke 1.4 Turbo MultiAir Distinctive.

De 147 kan met pensioen. Na 10 jaar trouwe dienst zit het er op en wordt zijn taak overgedragen aan de Giulietta. Qua design zul je ze niet met elkaar verwarren. De Giulietta heeft een compleet nieuwe en eigen uitstraling gekregen. Ondertussen behoudt de carrosserie zijn mooie, ietwat gestrekte lijn, mede dankzij de uitgewogen verhoudingen van een lengte van 435 cm (147: 422 cm), 146,5 cm hoogte (144 cc) en 180 cm breedte (172 cm), waardoor de Giulietta een meer gespierde en ‘dikkere’ uitstraling heeft dan zijn (eigenlijk haar, gezien de naam Juliaatje) voorganger.

Foto’s leidden tot nu toe nog wel eens tot gemengde reacties, op straat zijn er alleen maar positieve geluiden te horen. De Italiaan ‘doet het goed’ in het echt, hij heeft een sierlijke uitstraling die tegelijkertijd een robuuste indruk achterlaat. De Giulietta is geen retro-auto maar de lijnen laten wel klassieke invloeden zien.
Die lijnen zijn gelijk het laatste waarbij we de term klassiek kunnen gebruiken, want verder is de Giulietta helemaal van nu. De koplampen hebben DRL met LED-technologie, terwijl dagrijverlichting in 2010 ook niet meer mag ontbreken. LED’s vinden we ook bij de achterlichten. Bij Alfa’s jongste telg zijn voor het coupé-effect de ‘verborgen’ deurgrepen weer terug. Een coupé mag dan wel sportiever ogen, veel mensen geven toch de voorkeur aan portieren achterin, al is het om even snel een tas of jas op de achterbank te kunnen gooien. De ruimte achterin is ruim voldoende zonder je de woede van allerlei mensenrechtenactivisten op de hals te halen. De kofferbak stelt met een inhoud van 350 liter ook al niet teleur. Om het gewicht enigszins binnen de perken te houden is royaal gebruik gemaakt van lichtere, sterke materialen, zoals aluminium en xenoy (een zeer sterke kunststofsoort).

We stappen de Giulietta in en zitten wat hoog. ‘Het zal toch niet weer’ denken we terwijl we zoeken naar het hendel om de stoel lager te zetten. En gelukkig; de vorige bestuurder was waarschijnlijk een kleine Italiaan en dus pompen we de stoel de nodige centimeters omlaag, perfect. Een prima zit is het gevolg waarbij de voorkant van de stoel iets hoger had mogen zitten.
Verder ademt de Giulietta een luxueuze sfeer, overgoten met een Italiaans sausje. Opvallend is de enigszins klassieke dashboardopzet, met een horizontaal paneel over de volle breedte van de auto. De middenconsole vormt een apart geheel. Snelheidsmeter en toerenteller nemen een dominante plek in voor de bestuurder. Dat hoort zo bij een Alfa.
Wat betreft actieve veiligheid is ook niets aan het toeval overgelaten. Zo heeft de Giulietta een dynamische stabiliteitscontrole, een antislipregeling, Pre-fill (nieuwe term, een systeem dat de bestuurder helpt bij een zo snel mogelijke remactie). Cornering Brake Control wordt geactiveerd als je remt in een bocht, de remdruk wordt dan zodanig over de wielen verdeeld dat de auto stabiel blijft en geen over- of onderstuur optreedt. Verder is er nog Dynamic Steering Torque, dat in kritische situaties automatisch correcties uitvoert en overstuur binnen de perken houdt. Het van de Mito bekende DNA-systeem is ook bij de Giulietta aanwezig. Het is gekoppeld aan de veiligheidssystemen, zodat bijvoorbeeld stabiliteitscontrole en antislipregeling later ingrijpen als de Dynamic-stand is ingeschakeld.

Een schitterend (letterlijk en figuurlijk) wit exemplaar staat klaar voor een uitgebreide rijtest. De witte lak en stijlvolle 18” lichtmetalen wielen laten een zeer prettige eerste indruk achter op het netvlies. Voorin ligt een 170 pk leverende 1.4 Turbo MultiAir die voor een bescheiden potje vuurwerk kan zorgen. In de normale stand van het DNA-systeem rijden we weg om eens rustig te wennen aan de nieuweling. Het is stil in de cabine van de Giulietta, de motor is ergens vaag aanwezig, de Pirelli’s zijn behoorlijk rustig en het windgeruis is van ‘Duits’ niveau. De Giulietta laat zich rijden zoals hij er uit ziet, robuust maar wel met de nodige flair. De 1.4 MultiAir pakt lekker op zonder erg agressief te zijn en dat beginnen we na de rit van Bloemendaal via de duinen naar Zandvoort te missen. Aangekomen in Zandvoort besluiten we het stuur om te draaien en de Giulietta in standje D (van ‘Da’s pas lekker’) te zetten. Terwijl de teller een snelheid van 40 km/u aanwijst begint de Giulietta ineens te versnellen. De eerste bocht is even wennen, want de stuurbekrachtiging is nu veel minder prominent aanwezig, heerlijk! Ook de gasrespons is compleet anders. Je hoeft het gas maar een centimeter in te drukken een de Giulietta zet er ongelooflijk de sokken in. Onder het genot van een veel beter hoorbare roffel doen we de Zeeweg tussen Overveen en Zandvoort nogmaals… en nogmaals… en nogmaals. Een sprint naar de 100 moet te doen zijn in 7,8 seconden, de top ligt volgens opgave op 218 km/u.

Dankzij een nieuwe oplossing, waarbij stuurhuis en bekrachtiging tussen twee even lange stuurarmen zijn gemonteerd, zou je zweren met een (goede) hydraulische bekrachtiging te maken te hebben. Komt mooi uit, dat goede stuurgevoel, want daardoor kun je het uitstekende onderstel nóg beter waarderen. Voor bestaat dat uit een McPherson-constructie, achter uit een nieuw multilink systeem. Een royaal gebruik van lichtmetaal zorgt ervoor dat het onafgeveerd gewicht laag blijft, met als resultaat een zeer voorspelbaar en perfect beheersbaar weggedrag, met volop speelmogelijkheden. Tijd om af te koelen Carlo, zowel bestuurder als werkpaard.

We rijden Circuit Park Zandvoort op voor de nodige foto’s. De Giulietta komt goed uit in zo’n sportieve omgeving. Okee, een 1750 Quadrofoglio Verde was hier nog beter uit de verf gekomen, maar het sfeertje van autosport past bij de Giulietta. Diverse voorbijgangers gunnen de Italiaanse schone de nodige Mb’s op hun geheugenkaartje van de camera. ‘Is dat de nieuwe Guuleetaa?’ vraagt een Audi A3 Sportback-rijder. ‘Klopt meneer, dit is de nieuwe Djzoel-liej-etta.’ antwoord ik enigszins onderwijzend. Subtiel knikkend rijdt de beste man weg, nadat hij met de woorden ‘Schitterend fraai!’ zijn raam sluit.

Afgekoeld en benieuwd naar de ingetogen kant van de Giulietta rijden we verder. Opvallend hoe de ‘kleine Giulia’ transformeert in een prettige reisauto zodra de DNA-knop weer in de middelste stand gedrukt wordt. Een gaspedaal dat wat gezapiger reageert, een lichter te bedienen stuurwiel en rustiger weggedrag zorgen voor ontspannen kilometers. Ook op de snelweg is het goed toeven met de Alfa, snelheden van 150, 160 zijn bijzonder relaxed te rijden en bij 120 is het al helemaal stil in de Italiaan. Niet alleen qua rijgedrag heeft de Giulietta twee gezichten, ook qua uiterlijk lijkt het een ware kameleon. Stond la macchina op het circuit nog te popelen de baan op te gaan, midden in Bloemendaal is de Giulietta ineens een statige auto die bekijks trekt zoals een Alfa Romeo dat hoort te doen.

De Giulietta komt op de markt voor prijzen vanaf € 23.950. Geen bodemtarief in dit segment, maar daar staat tegenover dat de Alfa qua klasse, uitstraling en techniek net een stapje hoger lijkt te gaan dan de meeste van zijn rivalen. Om nog maar te zwijgen over het sublieme, zowel comfortabele als sportieve onderstel. Wat betreft de uitrustingsniveaus is er keuze tussen Progression en het iets meer luxe biedende Distinctive. Met, om het kiezen nog iets lastiger te maken, de mogelijkheid van een Sport Pack en een Premium Pack. Te vertalen in een nadruk op luxe of op sportiviteit. Is 120 pk niet genoeg en is het geld ook nog niet op, is de 170 pk MultiAir het overwegen waard (vanaf € 26.950). Het topmodel begint bij € 32.950. Dieselen is mogelijk vanaf € 27.450 voor de 105 pk JTDM, terwijl de 170 pk JTDM te koop is vanaf € 33.450. Het ligt voor de hand dat het niet bij dit aanbod blijft, want het gat tussen de verschillende motoren is nogal groot. Zo zou het vrij gemakkelijk zijn de 135 pk MultiAir aan het gamma toe te voegen en is er op dieselgebied ook nog wel een mooie tussenstap te bedenken. Toekomstmuziek heet dat. Het begin klinkt in ieder geval goed.
Het is tijd de Giulietta weer terug te brengen, met pijn in het hart. We stappen in de Fiat Bravo 1.4 T-jet en merken het gelijk: de Giulietta is geen dure Bravo, het is een échte Alfa Romeo!

[nggallery id=5]

Alfa Romeo Giulietta
+ Zoals de A3-rijder al zei: schitterend fraai!
+ robuust gevoel
+ lekker onderstel met twee gezichten
– Voorzijde stoel weinig steun
– Alles op de weg om je heen is saai

TECHNISCHE GEGEVENS
Motor: 1.368 cc 16V turbo, 170 pk/125 kw@5.500 tpm, 250 Nm. @ 2.500 tpm.Transmissie: zesbak, voorw.aandr. Banden: 205/55R16. (Testexemplaar had 18″) Top:218 km/u. Acc. 0-100 km/u: 7,8 sec. Verbruik: 5,8 l/100 km (opgave). Prijs vanaf: € 28.350,- (Distinctive).

You may also like

Leave a comment