Test: Alfa Romeo Giulietta MultiAir TCT

Anderhalf jaar geleden verscheen de Alfa Romeo MiTo met TCT transmissie, Alfa’s antwoord op de DSG-bak van Volkswagen . Sinds een tijdje is deze vernuftige versnellingsbak met dubbele koppeling ook bij de Giulietta leverbaar. Tijd voor een hernieuwde kennismaking met de 1.4 MultiAir 170. 

Treurig, dat is de enige manier waarop het weer zich laat omschrijven tijdens de dagen dat ik de Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir met TCT ter beschikking heb. Een eventueel goed gevoel over de versnellingsbak kan dus onmogelijk te maken hebben met een zomerse stemming waarbij alles roze gekleurd en mooi en goed is. Dat ik erg te spreken ben over de 1.4 MultiAir motor liet ik al merken na de kennismaking met de Giulietta, een kleine twee jaar geleden. Sindsdien heb ik nog diverse malen met de 170 pk sterke benzinevariant gereden en iedere keer valt weer op hoe krachtig en soepel deze motor voor de dag komt.

Eerst (en misschien overbodig) nog even een korte uitleg over deze automatische en supersnelle gangwissel. TCT staat voor Twin Clutch Transmission. Bij het schakelen wordt bliksemsnel de gekozen versnelling compleet met een bijbehorende koppeling ‘klaar gezet’, om zonder onderbreking in actie te komen zodra de vorige tandwielcombinatie niet meer actief is. Dit alles sneller dan je dit kunt lezen en naar keuze automatisch of via de pook of flippers achter het stuur. Toegegeven, van deze uitleg krijgt een echte technicus tranen in zijn ogen van het lachen. Zo’n simplistische verklaring voor zo’n subliem stuk techniek…

De techneuten van Fiat Powertrain Technologies zijn er in geslaagd om de hele zaak in de behuizing van een normale C635-zesvernellingsbak te proppen. Daardoor is deze transmissien ook te monteren in kleinere auto’s zoals de Abarth 500 en Alfa Romeo MiTo. Opmerkelijk is verder dat de TCT een groot aantal onderdelen deelt met de C635 handbak, waardoor de nieuwe transmissie tegen relatief lage meerkosten kan worden geproduceerd. De dubbele koppeling heeft een zeer compacte vorm, waarbij de koppelingsplaten aan weerskanten van het vliegwiel zijn geplaatst en onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. Elk van de twee koppelingen is gecombineerd met een eigen ‘versnellingsbakhelft’. Bij de koppelingsconstructie is gekozen voor de droge variant. De elders soms toegepaste een oliebadkoppeling geeft namelijk meer wrijvingsverliezen en dat is natuurlijk vloeken in de kerk, gezien het streven naar een lager brandstofverbruik.

Hup, de Giulietta in. Geen moeilijk gedoe met handbediening, ik zet de bak gewoon in ‘D’ omdat ik toch meteen al weer de file in duik. Aangezien ik met een handgeschakelde MiTo bij de importeur aan ben komen rijden is het plezier van de automaat me al direct weer duidelijk. Geen gedoe met de koppeling, niet iedere keer in de vrij zetten (het koppelingspedaal minuten lang blijven inhouden is nu eenmaal niet goed voor het mechaniek) en je gewoon concentreren op het verkeer om je heen. De versnellingsbak schakelt hierbij keurig, zonder dat ik de drang heb om hem met de ‘flippers’ achter het stuur een handje te helpen.

Dat helpen werkt overigens perfect. Staat de auto in de automaat-stand dan kun je altijd met de ‘+’ en de ‘-‘ achter het stuur even bijspringen. Even vlot inhalen, terugschakelen of al door naar de volgende versnelling omdat je de juiste snelheid hebt bereikt, blijft altijd mogelijk. Na enkele seconden zie je op het display dat de transmissie weer naar ‘automaat’ schiet.

Helemaal handmatig schakelen kan natuurlijk ook. Je beweegt de pook dan naar links, waarop je met de versnellingspook kunt schakelen (naar voren bewegen en naar achteren) of met reeds genoemde flippers. Zeer prettig bij de TCT bak is dat er dan ook écht niet geschakeld wordt. Je kunt de motor dan zelfs de toerenbegrenzer in jagen, terwijl hij ook gaat horten en stoten als je met bijna stationair toerental in de zesde versnelling rijdt. Je kiest dus echt tussen automaat en handbediening! Één keer ga ik de fout in. Even snel optrekken bij het stoplicht resulteert in een blunder eerste klas. Met de voet volledig op de bodem schiet de motor de toeren in, om vol in de begrenzer te blijven hangen. Oeps, ik had de schakelaar nog op handbediening staan… Ik vervolg mijn weg uiterst rustig om niet de indruk te wekken dat ik haast heb.

In de praktijk heb ik de Giulietta meestal in de automatische stand gereden. Lui? Nee, niet eens, de Giulietta voelt gewoon prima aan wanneer ik wil schakelen en doet het precies zoals ik het zelf ook zou doen. De DNA-knop helpt daar perfect bij. In de D (Dynamic) schakelt de Giulietta wat later op en bij rotondes schakelt hij al netjes terug als ik de auto even laat uitlopen. Ook de stuurinrichting werkt zwaarder en het gaspedaal reageert vlotter. Absoluut mijn favoriete stand tijdens lange ritten in het weekend. De N (Normal) is daarna altijd weer even wennen. Het pedaal dient verder gevloerd te worden, het gevoel in het stuur is minder en de bak schakelt een stuk beheerster van het ene verzet naar het andere. Tijdens de dagelijkse ritten naar en van het werk blijkt dit echter een prima stand te zijn om lekker relaxed aan te komen. Op die manier rijdt de Giulietta ook het zuinigst. Afhankelijk van de omstandigheden mag je trouwens rekenen op een verbruik tussen de 1 op 10,5 en 1 op 14. Zuiniger kan, maar of je dan nog écht geniet…

De Giulietta met TCT  lijkt de ideale kompaan voor mensen die de auto zakelijk en privé rijden, een auto met een gespleten persoonlijkheid eigenlijk. Al moet je dat vooal niet negatief opvatten. TCT is leverbaar op de 1.4 MultiAir met 170 pk en op de 2.0 MultiJet met eveneens 170 pk. Er geldt een meerprijs van € 1.900 waarbij de tarieven beginnen met € 29.150 voor de benzineversie en € 33.150 voor het dieselbroertje. Als je dan toch aan het shoppen bent mag je ook het Pack QV Sportivo niet vergeten.

[nggallery id=20]

TECHNISCHE GEGEVENS
Alfa Romeo Giulietta 1.4 Turbo MultiAir TCT
Motor:
1.368 cc 4-in-lijn, DOHC 16V, turbo, intercooler, 170 pk@5.500 tpm, 250 Nm@2.500 tpm. Transmissie: zestraps TCT (dubbele koppeling), voorw.aandr. L x B x H: 435,1 x 179,8 x 146,5 cm. Banden: 205/55 R 16 (div. opties). Top: 218 km/u. 0-100: 7,7 sec. Prijs vanaf: € 29.150

You may also like

Leave a comment