Test: Alfa Romeo Giulietta Savali

Precies 18 pk en 20 Nm, dat is de winst die je met een Giulietta Savali hebt ten opzichte van een standaard Giulietta 1.4 Turbo MultiAir. Wij reden met de Giulietta van Savali om erachter te komen hoe de gekietelde Italiaan aanvoelt. Zijn de verbeteringen aan de techniek en de looks het perfecte Sinterklaascadeau?

Als liefhebber van klassieke Alfa’s is mij de naam Savali niet geheel onbekend. Ik ben dus erg benieuwd of deze opgepepte Giulietta de witte stickers op de flanken met trots mag dragen. Het begint in ieder geval goed als ik met de sleutels in de hand naar de Giulietta loop. Er zijn wat subtiele veranderingen die duidelijk een ‘dikkere’ auto tot gevolg hebben. De schitterende 19″ wielen (uit het optiepakket van de 159) geven een veel ruigere uitstraling en de subtiele verlaging door de montage van Eibach-veren maken het plaatje compleet.

Ik kijk wat beter en zie ook nog een spoilerpakket en flink wat carbon details. Even een opsomming: op de Giulietta Savali vind je carbon spiegelkappen, een carbon achterspoiler, carbon spijlen in het Alfa-hart aan de voorzijde en een subtiele spoilerkit langs de onderzijde. De bodykit bestaat uit een voorspoiler, zijskirts en een andere achterbumper, die de Giulietta een nog sportievere uitstraling geven. Royale eindpijpen onder de achterbumper duiden erop dat het hier om een extra sterk exemplaar gaat. Geen enkel nieuw detail doet afbreuk aan het stijlvolle karakter van de Giulietta, dus wat mij betreft mogen we hier over een fraai pakket spreken. Leuk voor in de schoen of als cadeau op pakjesavond.

Stap je in, dan gaat het carbon-walhalla nog even verder. Het gehele dashboardpaneel is uitgevoerd in het lichtgewicht materiaal (of in ieder geval iets wat er als twee druppels water op lijkt), evenals de pookknop. Prettig om te weten als Giulietta-eigenaar: de carbon spullen zijn allemaal origineel Alfa Romeo, dus over de kwaliteit hoef je niet in te zitten.

De sleutel gaat om en de Giulietta wordt wakker. Met een donkere brom maakt de Italiaanse schone duidelijk dat ze qua stemgeluid een beetje last heeft van een ochtendhumeur. Wat mij betreft mag dat de hele dag zo blijven, want het klinkt heerlijk. Gelukkig blijkt de Savali inderdaad geen ochtend- maar een daghumeur te hebben, want de twee dikke uitlaten blijven voortdurend die mooie warme brom produceren. Nooit irritant, wel verslavend. Bij het maken van wat rijfoto’s, blijkt het geluid ook voor buitenstaanders een plezier voor het oor te zijn. De turbo blaast met een diepe toon de lucht naar buiten en lijkt alsmaar te vragen om meer.

Tijd voor een sportieve rit, want met de standaard Giulietta 1.4 Turbo MultiAir heb ik een tijd geleden al gereden, dus wil ik het verschil merken. Het vermogen van de Giulietta is gestegen van 170 naar 188 pk. Een prima waarde natuurlijk maar het is vooral het middengebied waar je vaak gebruik van maakt. Daarvoor is ook het koppel een zeer belangrijk gegeven. Een standaard Giulietta beschikt over 250 Nm (bij 2.500 tpm), bij de Savali Giulietta is die waarde gestegen naar 270 Nm. En nu het gaspedaal richting bodemplaat om te kijken of het verschil te merken is…

Bij de eerste meters valt meteen op dat de gasrespons directer is dan bij de standaardversie. Savali heeft er voor gezorgd dat het gaspedaal beter reageert op kleine bewegingen en dat bevalt prima. De auto reageert wat directer op je voet en dat is een prima eigenschap. Gaat het pedaal volledig naar de vloer dan voel je duidelijk dat de 20 Newtonmeters voor een extra portie acceleratie zorgen. Zonder agressief te worden, het blijft allemaal nog redelijk ingetogen aanvoelen. Ik ben dus benieuwd wat er nog meer mogelijk is met de geblazen 1.4 MultiAir. Het is vooral het middengebied waar de Savali extra sterk aanvoelt. Zoek je de hogere toerentallen op dan is te merken dat het blok minder in ademnood komt dan de standaard 1.4. Hierdoor laat de Giulietta zich prettiger met hoge toerentallen rijden wat bij ‘het betere scheurwerk’ wel gewenst is. Al met al is de software-aanpassing van Savali een merkbare verbetering bij een motorblok dat toch al heel lekker functioneerde.

Qua onderstel heeft Savali gekozen voor een simpele maar doeltreffende oplossing: een setje Eibach veren zorgt niet alleen voor nog betere looks, ook de wegligging wordt er nog een stukje sportiever van. Verwacht geen totaal andere auto (ook de fabrieksversie is al vreselijk goed), maar het is duidelijk te merken dat de Giulietta nog wat alerter reageert op stuurbewegingen. Vooral het insturen gebeurt nog wat gevoeliger en directer dan voor de onderstelkuur. Korte hobbels en naden in het wegdek worden ietsje minder gefilterd doorgegeven en het overhellen in bochten is verder gereduceerd. Ik vind de Eibachs dan ook een geslaagde upgrade voor de Giulietta-rijder die iets meer sportiviteit wil maar niet te veel wil inleveren op comfort.

Het totaalplaatje van de Giulietta Savali is dik in orde. Op alle vlakken maakt de Savali kleine stappen voorwaarts. Het is nog lang geen 5 december, dus als Giulietta-eigenaar zou ik mijn verlanglijstje nog snel even aanpassen!

[nggallery id=4]

You may also like

Leave a comment