Test: Alfa Romeo MiTo TwinAir Turbo 85

De Alfa Romeo MiTo draait al weer een aantal jaren mee, maar dat betekent niet dat het model verouderd is, in tegendeel. De MiTo is nog altijd één van de leukste verschijningen in z’n segment en zal dat in deze vorm, door het voorlopige uitblijven van een facelift, hopelijk ook nog een tijdje blijven. Reden genoeg voor Alfa Romeo om de inmiddels bekende TwinAir motor ook in de kleinste uit het gamma te lepelen.

Een tweecilinder in een Alfa Romeo, waar moet het heen met deze wereld… Een gedachte die bij sommigen wellicht op komt als je er over na denkt wat voor een klein torretje er voorin de MiTo ligt. Toch is het helemaal geen gek idee als je nagaat dat de huidige instapper van de MiTo, de 1.4 viercilinder, 70 pk heeft en een CO2-uitstoot genereert van 134 gram per kilometer. De nieuwe 0.9 TwinAir levert een vermogen van 85 pk en een uitstoot van 98 gram, dus op papier is de tweecilinder sowieso al de winnaar.

In Amsterdam maken we kennis met het compacte wonder en bekijken we of de combinatie van de TwinAir en de MiTo wel zo gelukkig gekozen zijn. Als we de blauwe auto starten komt de al van andere Fiat-modellen bekende roffel het interieur binnen. Zwaarder dan we gewend zijn, wat vooral te danken schijnt te zijn aan een gewijzigd uitlaatsysteem. Hoe dan ook, verkeerd is het niet. Gelijktijdig komen we ook tot de conclusie dat de MiTo TwinAir de meest trillingsvrije tweecilinder is tot nu toe. Stationair draaiend voel je praktisch niets in het stuur of elders. Tijd om te rijden, waarbij we eerst maar eens lekker door Oud-Zuid crossen om te ontdekken hoe de MiTo zich gedraagt als stadsauto, iets waarvoor hij waarschijnlijk toch redelijk veel gebruikt zal worden. Het blijkt dat de Alfa zich daar uitstekend thuisvoelt. De TwinAir geeft zijn koppel van 145 Nm al af bij 1.900 toeren. Daardoor moet je goed opletten dat je niet als een bezetene door de stad scheurt, want daar leent hij zich uitstekend voor. Uiteraard kan rustig rijden ook best, maar persoonlijk vinden we dat op deze bloedhete dag, met de raampjes open voor extra koele lucht en bij een extra-goed hoorbare roffel toch knap lastig.

We rijden de stad uit en zoeken wat buitenwegen op. Daar blijkt dat de tweepitter ook boven de 80 nog vlot genoeg is. Voor de acceleratie naar de honderd geeft Alfa Romeo 12,7 seconden op, maar het voelt sneller aan. Dat komt door de turbo en het lekkere geluid, al zegt je gevoel ook  dat je een rappe auto onder je achterste hebt. Op de snelweg danken we Alfa Romeo dat men een zesbak heeft gemonteerd (de 500 en de Panda hebben een verzet minder), want hierdoor is de MiTo op constante snelheden van 120-140 lekker stil. Bij gas intrappen tovert de zware brom weer een lach op het gezicht en kruipt de de snelheidsmeter richting de 180, wat erop wijst dat de opgegeven topsnelheid van 172 échte kilometers wel bereikt is.

Over het verbruik gaan we nog even geen uitspraken doen, want de kilometers schieten met behoorlijk tempo onder ons door en het is niet eerlijk om nu de waarde die op het display als écht gemiddelde te noteren. Binnenkort gaan we uitvoeriger met de auto op pad en zullen we ook het onderdeel ‘zuinig rijden’ uitvoerig behandelen.

Naast de motor blijft ook het rijden van de MiTo ons aanspreken. De lage zit (of beter: de hoge taillelijnen) geven de indruk dat je echt ín de auto zit en sportief onderweg bent. De testauto’s staan op Pirelli P Zero Nero banden en daarmee laat de kleine Italiaan zich verdraaid lekker over afritten en door lekkere bochten sleuren. Met de DNA-stand op Dynamic voelt daarbij het sturen wat zwaarder aan en reageert het gaspedaal directer. Na een paar uur sturen hebben we ergens een heel klein beetje het idee dat we met een lekker lichte Alfa Romeo 33 met een vlotte boxermotor onderweg zijn… Niet zo zeer qua rij-eigenschappen, bouwkwaliteit en geluid maar wel qua gevoel: een échte Alfa!

[nggallery id=61]

Alfa Romeo MiTo TwinAir Turbo 85
Motor:
 875 cc turbo, 2 cilinders, 85 pk, 145 Nm. @ 1.900 tpm. Transmissie: handgeschakeld, zes versnellingen, voorw.aandr. LxBxH: 4065x1721x1434 mm Top: 172 km/u. Acc. 0-100 km/u: 12,7 sec. Gewicht: 1.105 kg. Verbruik: 4,2 l/100 km. Richtprijs vanaf: € 17.050.

You may also like

5 comments

 • Erick 29 juli, 2012   Reply →

  Ben sinds 2 dagen in bezit van de Mito Twinair.
  Zou de “autoitalia”-test zelf geschreven kunnen hebben..klopt exact!
  Wat een beleving..! :)))

  • AutoItalia 30 juli, 2012   Reply →

   Leuk om te horen Erick! We zijn erg benieuwd naar je bevindingen dus hopelijk lezen we hier over een aantal duizend kilometer weer een reactie van je!

 • Mark 13 september, 2012   Reply →

  Heb net een Mito 0.9 Twinair besteld, laat hem chiptunen door de dealer ben benieuwd hoe hij daarna rijd.
  Had vandaag een test ritje gemaakt en vond het een bijzonder fijne auto voor het vermogen wat hij beschikbaar heeft.. TOP!!

 • Juan 24 augustus, 2013   Reply →

  Ik ben net in het bezit van een Mito twinair,prachtige auto alleen over het geluid ben ik niet te spreken ga er een einddemper onder zetten, klinkt mij te brommerig.
  en een verbruik van 1:10 is niet om over naar huis te schrijven.

 • HZW 31 augustus, 2013   Reply →

  Het verbruik blijft het grote probleem bij de TA’s, om maar enigzins in de buurt te komen van de fabriek opgaven moet je echt als een oud wijf van 80 gaan rijden.
  Met gewoon gemiddeld rijgedrag kom je er never nooit niet in de buurt.
  Ik heb verschillende proef ritten gemaakt in TA’s en ik blijf het een opgevoerde grasmaaier motor vinden.
  Ben wel verbaast dat ze niet de 105 pk hebben toegepast.
  Met betrekking tot de 6-bak, die zou in de Panda en 500 voor een grotere draai cirkel zorgen, die ongewenst is in stads gebruik.

Leave a comment