Test: Fiat 500 0.9 TwinAir 85

Een lekkere, diepe roffel vult het interieur van de 500 als ik na vijftien minuten voor het eerst het gas wat dieper intrap. Ik registreer dat de tweecilinder zijn werk doet met een lichte, goedaardige trilling en ferme duw in de rug. Het laatste waar ik bij deze motor aan denk is een tweecilinder die nog niet de inhoud heeft van een pak melk. Toch is de TwinAir een fantastische ‘witte motor’!

Fiat is al jaren bezig om zo groen mogelijk te zijn. Na de laatste tijd al diverse malen in de groene spotlights te hebben gestaan, is het wéér raak voor het merk uit Turijn. Deze keer met een vernuftige nieuwe motor, een verdraaid kleintje om precies te zijn. Enkele jaren geleden was het compleet ondenkbaar met de alsmaar groter wordende motoren, maar met de huidige tendens van downsizen kan men bij Fiat even létterlijk spreken van half werk, in de vorm van een krachtbron die het moet zien te rennen met de helft van het gebruikelijke aantal cilinders. De rest van de Fiat 500 is inmiddels aloml bekend (en geliefd); en ook bij FIATblog reden we al met diverse 500’s, zodat ik niet al teveel zal uitweiden over het mooie interieur en de erg goede afwerking die ook bij ‘mijn’ prachtig blauwe (Azzurro Volare) exemplaar opvalt.

Groen bezig zijn ging al aardig goed met de wegenbelastingvrije 500 1.2 Dualogic Start&Stop. Fiat houdt echter niet van stilstaan, zodoende presenteert het merk uit Turijn nu een nog kleinere, maar wel sterkere 0.9 TwinAir. Behalve het al genoemde cilindertal biedt de nieuwe motor een turbo, met als resultaat maar liefst 85 pk, 16 meer dan de 1.2 viercilinder! Op papier is de tweepitter dus bij voorbaat de winnaar, nu de praktijk nog.

Om erachter te komen reed ik met een schitterend blauw exemplaar, met een lekker licht interieur en een glazen panoramadak. Zodra ik de sleutel van de 500 omdraai en de twee zuigers vrolijk op en neer beginnen te dansen herinnert het blokje meteen aan dat van een een klassieke 500 die, zoals de meeste Fiat-enthousiasten wel zullen weten, ook over twee cilinders beschikt. Evens tik ik het gaspedaal aan en het typische geluid dringt nog iets meer mijn oren binnen. Dat begint goed, erg goed! Wat minder goed begint is het schakelen. Niet dat de 500 niet lekker schakelt, in tegendeel, maar het is deze bestuurder die iedere keer weer te laat een volgend verzet kiest. Bij 4.000 toeren in de tweede versnelling heb je qua geluid het idee amper 2.000 toeren te rijden . De oorzaak? Zou het misschien het verdwijnen van twee cilinders zijn? Er zijn immers twee zuigers minder die op en neer gaan, daardoor mis je ook de helft van de arbeidsslagen, waardoor er toch een iets andere geluidsbeleving is als het op toerentallen aankomt. Natuurlijk heb je datzelfde verschijnsel bij een klassieke tweecilinder ook, maar daar maakt alles zo veel herrie dat het toch weer anders over komt. Nou ja, maakt ook niet uit, het went snel.

Even aanpassen dus en na een kwartier ‘op de toerenteller’ geschakeld te hebben gaat het vanzelf ook al behoorlijk goed. Het is fantastisch om te merken hoe Fiat de tweecilinder tot zo’n fijn klinkend machientje heeft weten te ontwikkelen, voor hetzelfde geld klonk het alleen maar erg opgefokt en rommelig. Nee, het geluid is gewoon ontzettend prettig en de (niet eens vervelende) vibraties merk je na een paar kilometer al niet meer op. Inmiddels ben ik redelijk gewend aan het vroege schakelen, maar toch rij ik zonder er mee bezig te zijn de toerenbegrenzer in, een vreemde gewaarwording, midden in een dorpscentrum terwijl ik helemaal geen haast heb.
De tweecilinder is voorzien van een turbo. Die is ook er direct de prettige oorzaak van dat het blokje 85 pk levert en een stevig koppel heeft van 145 Nm. Waarden die je eerder bij een modale zuinige 1.4-viercilinder zou verwachten dan bij een compacte, lichte motor met de helft van het aantal cilinders.

Alle 875 cc’s, 85 pk’s, 145 Newtonmeters en twee cilinders zijn inmiddels klaar om zich voor me uit te sloven. Tijd om te kijken of de 0.9 ook nog een sportieve aspiraties heeft. De smurf-blauwe 500 krijgt alle kracht die in mijn grote teen zit voor de kiezen en na een momentje vertraging (de turbo moet even druk opbouwen) zet de 500 er de sokken in. Met een veel te lekkere roffel maakt het blokje me duidelijk dat hij dan wel een paar cilinders minder heeft, maar ondertussen voor dubbel zoveel plezier kan zorgen dan zijn voorganger, de 1.2 met 69 pk. Het middengebied is het sterke punt van de TwinAir, daar krijg je niet alleen het lekkere geluid maar ook de sportieve tik in de rug. Onderin de toeren is de TwinAir sterk, maar is het geluid nog een beetje een domper. Boven de 5.000 toeren heeft het niet echt zin nog door te gaan, daar is de motormuziek nog lekker opzwepend, maar zegt het blokje verder vooral: ‘toe maar Carlo, liever één versnellinkje hoger!’.

De van de 0-tot-100-tijd meten lukt niet, daarvoor heb ik niet de goede apparatuur bij me. Wel heb ik even mijn Iphone bij de teller gehouden zodat je een idee krijgt van het geluid en van de acceleratie. Volgens de heren (en dames) van Fiat moet het mogelijk zijn om de 100 km/u te bereiken in precies 11 seconden. Daar twijfel ik geen seconde aan, het voelt allemaal zelfs nog wat rapper aan. Na wat mooie rechte stukken dienen zich de bochten aan, bochten waar de 500 maar al te graag zijn tanden in zet. Het blokje is tien procent lichter dan de 1.2 en gek genoeg lijk je dat toch enigszins te merken. Okee, voor een exact beeld zou ik ook de 1.2 over dezelfde weg moeten sturen, maar het gevoel zegt na vele 1.2-kilometers dat de 0.9 net wat sneller van richting verandert. Het optrekken na korte bochten is dan weer een groot verschil want waar de 1.2 echt op toeren moest worden gehouden voor sportieve prestaties, wil de TwinAir er al bij lage toerentallen vandoor.

Genoeg gereden voor nu, uiteraard testen we binnenkort de TwinAir uitgebreid met verbruikscijfers, ervaringen op lange afstanden. Uiteraard zijn we ook weer bereid om vragen van jullie, de FIATblog-bezoekers, te beantwoorden. Fiat geeft een verbruik op van 4,1 liter op 100 kilometer. Erg zuinig en het vermoeden bestaat dat dat nog wel eens lastig kan worden om in de praktijk te halen. Daarvoor is de TwinAir eigenlijk iets te leuk, te speels. De 500 TwinAir is uiteraard wel voorzien van een schakelindicator die je helpt op de juiste momenten van verzet te wisselen. Ook is er natuurlijk weer een Start&Stop-systeem aanwezig. Kies je voor een TwinAir die gekoppeld is aan een Dualogic-versnellingsbak, dan schijn je zelfs een gemiddeld verbruik te kunnen halen van 4.0 l/100 km. De CO2-uitstoot is met 95 gram per kilometer voor de handgeschakelde versie heel netjes. Bij de Dualogic betreft de uitstoot zelfs 92 gr/km.

Meer vermogen, betere prestaties, een lager verbruik, daarvoor zal wel flink in de buidel getast moeten worden, is het niet? Nou, mij valt het nog wel mee. De Fiat 500 0.9 TwinAir 85 Pop is er vanaf € 13.795, achthonderd euro meer dan de Fiat 500 1.2 Pop. Voor dat extra bedrag krijg je 16 pk meer, een bult koppel, een gunstiger verbruik en, belangrijker nog, heel veel plezier! Een Lounge of Sport kost twee mille meer, net als bij de andere motoren. De prijs van het Azzurro Volare exemplaar dat wij reden, zal ongetwijfeld wat hoger zijn door de xenonverlichting, panorama-dak, automatische airconditioning en meer van die verwennerij.

De toekomst van de tweecilinder ziet er veelbelovend uit. De 85 pk-versie mag dan pittig zijn, er komt ook nog een extra gepeperde 500 TwinAir met 105 pk! Daarmee zal ook de 1.4 16v met 100 pk redelijk overbodig worden. Aangezien er aan de onderkant nog een turboloze 0.9 komt met 60 pk, vermoed ik dat de Fiat 500 over enkele jaren alleen nog leverbaar zal zijn met twee cilinders. Voordat ik met de TwinAir gereden had was dit geen al te positief beeld voor me, nu vind ik het een prachtig vooruitzicht!

[nggallery id=88]

Fiat 500 0.9 TwinAir 85
+ Aansprekende prestaties
+ En toch kunnen zeggen dat je met het milieu bezig bent
+ Wat is die nieuwe kleur lekker!
Wennen aan vroeger schakelen
Te leuk om opgegeven verbruik te realiseren.

TECHNISCHE GEGEVENS
Fiat 500 0.9 TwinAir 85
Motor:
875 cc turbo, 2 cilinders, 85 pk, 145 Nm. @ 1.750 tpm. Transmissie: handgeschakeld of dualogic, voorw.aandr. Top: 173 km/u. Acc. 0-100 km/u: 11 sec. Verbruik: 4,0 l/100 km (dualogic). Prijs vanaf: € 13.795,-

You may also like

Leave a comment