Test: Fiat 500L, kleintjes worden groot

Kleintjes worden groot, zo ook de Fiat 500. Het is al weer vijf jaar geleden dat op 4 juli Italië en een groot deel van de wereld op de kop stonden vanwege de introductie van de nieuwe Fiat 500. Turijn was veranderd in Fiat-city en miljoenen mensen volgden het spektakel live op televisie en internet. Inmiddels is de 500 nog altijd een succes, maar is hij ook volwassener geworden in de vorm van de riante en hippe Fiat 500L.

Op 4 juli 1957 werd de originele Fiat 500 geïntroduceerd, de auto die er sterk toe heeft bijgedragen dat Fiat is geworden wat het nu is. Zoals gezegd was het wederom 4 juli, maar nu in 2007, dat de ‘Nuova 500′ het levenslicht zag. Het zal je dus niet verbazen dat Fiat opnieuw voor deze magische datum koos om de jongste telg van de 500-familie te presenteren, de 500L. De Fiat 500L kan zowel in Europa als Amerika een heleboel kan gaan betekenen voor het merk, want de auto is volgens Fiat een mix van de uitstraling en het plezier van de 500 en de nodige praktische kenmerken die we bij weinig andere auto’s in deze klasse zien.

Tijdens de introductie van de 4,14 meter lange en 1, 78 meter brede 500L is wel duidelijk dat Fiat hoge verwachtingen heeft van het nieuwe model, want er wordt op alle fronten flink uitgepakt. De 500L wordt geïntroduceerd bij het Officine Grandi Riparazioni, een fantastische plek die tot de jaren ’70 van de vorige eeuw werd gebruikt om treinen te repareren. Sinds 2011 is het hét trefpunt van hedendaagse cultuur. De fabriek straalt nog de sfeer van vroegere tijden uit en het is een genot om er rond te lopen. Op dit moment is er een tentoonstelling over de tijd vóór de unificatie van Italië, in 2011 precies 150 jaar geleden. Terug naar het nieuwe model van Fiat…

Iets wat vaak ter sprake komt is de naamkeuze voor Fiats nieuwste. Het frontje heeft nog best wat kenmerken van het kleine wonder op wielen, maar achter de voorwielen is er nog maar weinig gelijkenis te vinden met de ‘Cinquecento’. Ook wij hebben ergens wel wat moeite met de naam. De 500L staat op een nieuw, groter onderstel, heeft veel stijlkenmerken van de nieuwe Fiat Panda en is, hoe je het ook wendt of keert, geen 500. Volgens ons was het, los van de commerciële reden die we best begrijpen, beter geweest de auto Multipla of 600 te noemen.

Lopen we een rondje om de auto, dan kunnen we direct concluderen dat de 500L het een stuk beter doet dan op foto’s die we eerder te zien kregen. De meest praktische 500 is niet lomp of over-designed, hij oogt redelijk slank en er zit niet op elke vierkante centimeter een overbodige knik, stukje chroom of ander overbodig attribuut. Hierdoor oogt hij, in onze ogen, wat eleganter dan de Mini Countryman. Een uitgebreid kleurenpalet helpt de 500L chique, jeugdig of sportief te laten lijken. Tijdens de introductie zijn vrij veel combinaties uitgestald, waarbij het niet direct lukt een favoriet aan kunnen wijzen. Het witte exemplaar met een zwart dak en het cappuccino-bruine exemplaar met een wit dak spreken ons in ieder geval erg aan. Eentje wegstrepen kan wel; de rode auto’s met een wit dak en witte wielen doen ons echt wat ‘te Mini’ aan.

We gooien de deuren maar eens open om te kijken of de ‘L’ ook binnenin tot zijn recht komt. Nou en of! Voorin is er een zee van ruimte, met heel veel hoofdruimte. Ook in de breedte is er meer dan genoeg plek als je op de lekker forse stoelen plaatsneemt. Dat noemen we bewust even want het zijn bepaald geen kleine zeteltjes, waar je als volwassen vent niet lekker op kunt zitten. Steun en verstelmogelijkheden genoeg om het ietwat vlak liggende stuur goed beet te kunnen pakken. Schuiven we een rij naar achteren dan vinden we nog drie zitplaatsen. Met onze lengte van 1 meter 85 kunnen we meer dan riant achter onszelf zitten en de benen aardig strekken. Ook achterin is hoofdruimte geen issue en laat onze kuif geen haarverzorgingsmiddelen achter op de lichte hemel. Nu we het toch over de hemel hebben: er zijn drie keuzemogelijkheden. Als eerste is er natuurlijk een normaal dicht dak. Als alternatief is er een gigantisch glazen dak (1,5 vierkante meter) dat voor een enorme bak licht in het interieur zorgt en tevens voor een heel ruimtelijk effect zorgt. Spendeer je nog wat extra euro’s, kun je kiezen voor eveneens groot en deels een te openen glazen dak. In dat geval kan de voorste helft helemaal open en is de achterste gedeelte vast gemonteerd. Ook nieuw is het audiosysteem, ontwikkeld in samenwerking met Beats Audio. Het is uitgerust met een uiterst moderne equalizer, die zorgt voor een geluidsniveau zoals de oprichters van Beats (artiest en producer Dr. Dre, platenproducer en baas van Interscope Geffen A&M Records Jimmy Lovine) het bedoeld hebben.

Qua opties kun je sowieso helemaal los gaan. Om te beginnen zijn er natuurlijk weer de nodige uitvoeringen (Pop, Pop Star, Easy en Lounge), pakketten en extra zaken die het rijden met de 500L nog plezieriger maken. Extra vermelding verdient de ingebouwde Espresso-machine van Lavazza. In eerste instantie natuurlijk een geheel overbodig extra, maar we hebben tijdens lange ritten best wel eens zin in een bakkie troost en dan is het natuurlijk veel lekkerder dat je een smaakvol bekertje Lavazza tot je kan nemen in plaats van een waterige bak koffie van het tankstation. De afwerking van het interieur is, net als bij de nieuwe Fiat Panda, van erg hoog niveau. Nee nee, we gaan het vreselijke woord premium niet in de mond nemen, maar we zien geen plekken waarbij de Fiat ‘het laat liggen’ ten opzichte van de duurdere concurrentie. Mooie materialen, delen die in carrosseriekleur zijn uitgevoerd en mooie knoppen, zoals de bediening van de temperatuurregeling die uit de Alfa Romeo Giulietta stamt.

We gaan eerst op pad met de Fiat 500L 1.3 MultiJet II met 85 pk, op papier geen brute pk-beul voor de 4,14 meter lange en ruim 1.300 kilo wegende reuze-500. Toch blijkt al snel dat we onze woorden terug moeten nemen, want de 1.3 diesel trekt de 500L gemakkelijk het verkeer door en doet dat op bijzonder stille wijze. We hebben wel enig vergelijkingsmateriaal, want we rijden zelf al 60.000 kilometer een Alfa Romeo MiTo met dezelfde krachtbron. Hoewel we daarbij geen enkele reden tot klagen hebben, is in deze riante Fiat dezelfde motor nog een stuk rustiger. Ook op de snelweg is de dieselmotor krachtig genoeg om zonder moeite lekker met 140 kilometer per uur kilometers te verslinden. Dat alles met veel comfort en een prima stuurgevoel. Een compliment verdient ook de voortrein die zeer degelijk en stabiel aanvoelt. Je voelt dat het allemaal goed in elkaar zit en dat geeft een zeker gevoel.

Als we de testroute er op hebben zitten, wacht het volgende exemplaar al op ons. Onder de hoge motorkap ligt een benzinemotor die we nog niet eerder in een auto uit de Fiat-stal aantroffen. Een spektakel op zich, eigenlijk is het bijna niet voor te stellen dat het mogelijk is. De 0.9 TwinAir motor is voor de 500L 9en later ook voor andere modellen) nog krachtiger gemaakt en levert nu een vermogen van 105 pk! Jawel, een tweecilinder van 875 cc die meer dan 100 pk weet te produceren en daarbij slechts 112 gram CO2 per kilometer produceert. Al bij het wegrijden merken we dat Fiat wederom aandacht heeft besteed aan het trillingsarm maken van de tweepitter. Door andere ophangrubbers te monteren is de motor nog stiller en voel je amper dat je het met twee cilinders moet doen. Bij het wegrijden valt wel op dat je door de gewijzigde turbo iets meer toeren moet maken om soepel weg te rijden. Het went snel, maar er lijkt iets meer van een turbogat aanwezig te zijn. Eenmaal op gang pakt de motor gretig op en voelt de 500L ronduit vlot aan. Op de Autostrada tikken we even de 180 aan, precies de opgegeven maximale snelheid.

Sturen doet de 500L zeer prettig. De communicatie met genoemde stabiele voortrein is erg prettig en in het drukke Turijn laat de auto zich prima van links naar rechts door het drukke verkeer en de smalle straatjes sturen. Ook op tempo is de 500L een prettige partner als het om sturen gaat, want Fiat heeft het overhellen en onderstuur behoorlijk in de hand weten te houden. Okee, door de hoge zitpositie en het formaat van de auto is sportiviteit niet het eerste dat in je op komt, maar je kunt er best een lekker bochtje mee pakken. Dat de 500L TwinAir 1.260 kilo weegt, merk je dan ook écht niet. Met een positief gevoel sturen we de 500L weer het terrein van Officine Grandi Riparazioni op. Dit doen we zeker nog eens over in Nederland; eind oktober staan de eerste exemplaren bij de dealers.

We zijn behoorlijk verrast door Fiat. We gingen naar de 500L toe met het idee dat het een commercieel trucje zou zijn om het concept van de 500 nog verder uit te melken, maar kwamen met een heel ander gevoel weer in Nederland aan. De Fiat 500L is een auto die op alle vlakken goed scoort. Hij oogt goed (echt, ga hem maar eens in het echt bekijken straks!), is solide in elkaar gezet, biedt zeeën van ruimte en is met een geschatte vanafprijs van € 18.500 in Nederland ook nog eens scherp geprijsd. Als de 500L potentiële kopers dan ook nog eens kan overtuigen met de prettige rijeigenschappen die we tijdens onze eerste kilometers hebben ervaren, dan kan het haast niet mis gaan lijkt ons.

[nggallery id=59]

Technische gegevens
Fiat 500L 0.9 TwinAir 105
Motor:
 875 cc turbo, 2 cilinders, 105 pk, 145 Nm. @ 2.000 tpm. Transmissie: handgeschakeld, zes versnellingen, voorw.aandr. LxBxH: 4147x1784x1665 mm Top: 180 km/u. Acc. 0-100 km/u: 12,3 sec. Gewicht: 1.260 kg. Verbruik: 4,8 l/100 km. Richtprijs vanaf: € 18.500

Fiat 500L 1.3 MultiJet II 85
Motor:
 1.248 cc turbo, 4 cilinders, 85 pk, 200 Nm. @ 1.500 tpm. Transmissie: handgeschakeld, vijf versnellingen, voorw.aandr. LxBxH: 4147x1784x1665 mm Top: 165 km/u. Acc. 0-100 km/u: 14,9 sec. Gewicht: 1.315 kg. Verbruik: 4,2 l/100 km.

Fiat 500L 1.4 16v Fire 95
Motor:
 1.368 cc, 4 cilinders, 95 pk, 127 Nm. @ 4.500 tpm. Transmissie: handgeschakeld, zes versnellingen, voorw.aandr. LxBxH: 4147x1784x1665 mm Top: 170 km/u. Acc. 0-100 km/u: 12,8 sec. Gewicht: 1.245 kg. Verbruik: 6,2 l/100 km.

You may also like

Leave a comment