Test Fiat Panda TwinAir 85

Het is wel even geleden dat ik zó benieuwd was naar een nieuwe auto. De Fiat 500 zette in 2007 Europa op zijn kop, maar kijk je naar het belang van een model voor een fabrikant dan doet de Panda zeker niet onder voor dat succesnummer. Met bijna 6.5 miljoen verkochte Panda’s mag je spreken van een icoon. Dat weet Fiat ook en zo is de nieuwe Panda dus een heel duidelijk vervolg op de vorige generaties. Met de slogan ‘Simply More’ weet Fiat in één klap duidelijk te maken wat men wil. Door slechts één letter aan die kreet toe te voegen maakt Fiat het toch nog typisch Italiaans: ‘Simply Amore’.

De internationale persintroductie vond gisteren (13 december) plaats in Napels. Niet toevallig, de nieuwe Panda wordt niet meer in Polen gebouwd maar in de compleet vernieuwde fabriek in Pomigliano d’Arco. Ruim 5.000 werknemers en een investering van ruim 800 miljoen euro hebben er voor gezorgd dat er maar weinig fabrieken zijn die zich kunnen meten met dit neusje van de zalm op productiegebied. Het uitgebreide fabrieksbezoek is aanleiding voor een apart artikel dat je nog tegoed hebt. Nu beperken we ons even tot de nieuweling die straks 1.000 maal per dag de grote roldeur wordt uitgeschoven.

De nieuwe Panda is hip. Nog meer vindt Fiat dat het een auto is voor iedereen. En daar hebben de Italianen gelijk in. Kijk je om je heen dan tref je qua publiek van alles aan in de tot nu toe geleverde Panda’s. Van jonge moeders met hun kroost op de achterbank tot mensen die nog één keer een nieuwe auto wilde kopen en knullen in een keurig pak die hun compacte Italiaan door druk Amsterdam sturen. O ja, en dan heb je ook nog de mensen die de Panda zo lekker groen en zuinig vinden. Het kan allemaal en niets misstaat.
Met de Panda ‘3’ wil Fiat dat nog duidelijker maken en dus is de Panda tot een soort lifestyle verheven. Bij de eerste en tweede generatie leek de vorm puur de functionaliteit te volgen (wat dan wel weer ‘Italiaans mooi’ werd gedaan). De nieuwste Panda-telg is net zo functioneel, maar nu heeft ook de vorm een ontzettend belangrijke rol gekregen. Tijdens de presentatie komen veel Italiaanse designstukken voorbij, die een overduidelijke link hebben met de Panda. De hele Panda is opgebouwd uit een uniforme designtaal: vierkant met ronde hoeken.

Na 31 jaar is er naast de voortdurende evolutie van de Panda de terugkeer van een oude bekende: de tweecilinder. Waar bij de Fiat 500 duidelijk was dat de TwinAir een terugkeer was van de tweepitter in de klassieke 500, zijn er bij de Panda wat minder mensen die weten dat de Panda in 1980 ook werd gebouwd met een tweecilinder krachtbron. Hoewel deze niet op alle markten leverbaar was en vooral in Italië veel werd verkocht, is deze Panda 30 (juist, verwijzend naar het vermogen) wel de stamvader van een auto die 30 jaar later één van de meest succesvolle auto’s aller tijden genoemd mag worden.
Bij de nieuwe Panda (leverbaar vanaf maart 2012) is het wel anders met het vermogen dan met die oude tweecilinder. Niet minder dan 85 pk’s zorgen voor prima prestaties (177 km/u, 0-100 in 11.2 seconden) die gecombineerd worden met een erg gunstig verbruik (gemiddeld 4.1 l/100 km) en lekkere roffel. Later volgt er ook nog een turboloze versie van de TwinAir die op 65 pk komt. Ook de bekende 1.2 motor met 69 pk wordt weer in de Panda gelepeld. Deze is er ook in LPG-uitvoering, waarbij we vermoeden dat deze bij ons geen gretige aftrek zal vinden. Dat geldt ook voor de 1.3 Mjet dieselmotor die in eerste instantie helemaal niet naar Nederland komt.

Tijdens de perspresentatie zit ik met mijn vingers te trommelen op mijn knie. Dit heeft weinig te maken met mijn muzikaliteit, meer met de drang om naar de Panda’s buiten te lopen. Ik ben kennelijk niet de enige want als de presentatie is afgelopen, blijkt de gehele internationale pers in draf naar buiten te stormen, alsof een stel kinderen op school de pauzebel hoort. Het is prachtig om te zien dat een auto uit dit segment dit nog teweeg weet te brengen.
Eenmaal buiten blijkt dat er (uiteraard) genoeg is voor iedereen en dus neem ik plaats achter het stuur van een roodmetallic exemplaar (zoals op de foto) en neem ik het interieur maar eens goed in me op. Met zo’n 100.000 kilometer ‘ervaring’ met de tweede generatie Panda valt natuurlijk direct iedere centimeter toename op en het is direct duidelijk dat er flink aan interieurruimte gewonnen is. Mijn armen hebben meer plek in de breedte en de Panda doet ‘ruimtelijker’ aan. Ook voor de passagiers achterin is het gerieflijker geworden. Fiat praat over 1.5 centimeter extra beenruimte (knieruimte is wellicht duidelijker), maar met mijn 1.85 meter lengte kan ik prima achter mezelf zitten, niet vanzelfsprekend in deze klasse.

Fiat heeft ook meer aandacht besteed aan de materiaalkeuzes en opbergmogelijkheden voorin. Het dashboard bestaat zelfs bij de basisversie al uit mooie materialen. Kies je voor wat meer luxe (zoals het gereden exemplaar) dan ziet het er ronduit goed en fijn uit. De vele opbergmogelijkheden (tot veertien plekken!) zorgen er voor dat je alles kwijt kunt wat mee moet. Het grote bagagevak aan de rechterzijde, naast de ‘meterkast’ kan prima de gemiddelde damestas herbergen, net als ‘vroeger’.
In het interieur vallen de talloze ‘afgeronde vierkanten’ op. Ik ben begonnen met tellen maar aangezien er nog meer op het programma stond ben ik gestopt bij vijftig.
Met vele vakjes, een omklapbare passagiersstoel, een bijzonder vormgegeven handrem (die prima in de hand ligt) en een heel leuke en duidelijke klokkenwinkel is duidelijk dat Fiat een perfecte balans heeft gevonden tussen praktisch en prachtig. Praktisch is ook de (optionele) verschuifbare achterbank die in normale positie 225 liter bagageruimte achter zich laat en in naar voren geschoven positie (16 cm) 260 liter.

Qua uitrusting maakt de nieuwe Panda net zo’n grote groei door als qua uiterlijk en functionaliteit. Het meest noemenswaardig is wellicht het Low Speed Collision Mitigation System dat door middel van een laser achter de voorruit zorgt dat er met snelheden tot 30 km/u automatisch gewaarschuwd wordt en indien nodig ook geremd voor voetgangers. Verder zijn er veel zaken die het behaaglijke gevoel in de Panda verder stimuleren. Blue&Me TomTom 2 Live, Start&Stop en veel andere zaken die we in een eerder bericht uitvoerig noemden. Ondertussen valt op hoe goed de Panda in elkaar zit. Knopjes, hendels, alles voelt goed aan en werkt zeer plezierig. Ik had het vermoeden dat de Panda qua gevoel met de 500 te vergelijken was, maar Fiat heeft niet stilgezeten, het nieuwe model voelt misschien nog wel ietsje ‘degelijker’ aan dan de ook al uitstekende 500.

Tijd om te rijden, de nieuwe Panda te beleven. Fiat heeft een testroute uitgezet die via de snelweg naar het hartje van Napels leidt, een route waar alles in moet zitten wat je als doorsnee automobilist mee kunt maken. Al snel valt op wat een grote stap voorwaarts is gemaakt met het onderstel. Zoals gezegd heb ik veel ervaring met de tweede generatie Panda (zo’n 60.000 km met een 1.2 Dynamic, 40.000 km met een 100HP) en het valt al na enkele kilometers op hoe ontzettend rustig de achteras is. Hierdoor valt het me in eerste instantie dan ook amper op dat ook de voortrein een stuk ‘stabieler’ aanvoelt. De achterkant was wat mij betreft ook de kant die voor de meeste verbetering vatbaar was en Fiat heeft hier een bijzonder grote slag gemaakt.
Ondertussen snort de TwinAir vrolijk richting Napels met een geluid dat, net als bij de 500, op de snelweg redelijk aanwezig is. Niet verkeerd, het is een prettig geluid, maar ik kan me voorstellen dat je bij heel veel snelwegkilometers misschien toch kiest voor de rust van de 1.2 met 69 pk. Voor mij is een keuze niet nodig, de TwinAir voelt heerlijk vlot aan en zorgt voor een ontzettend plezierige rijbeleving. Dat geldt met name als we de grote wegen verruilen voor provinciale asfaltlinten en uiteindelijk het hartje van Napels bereiken, waar je meer stilstaat dan vooruit komt.
Op buitenwegen is de Panda helemaal op zijn plek. Hij voelt aan als een klasse groter en de sterk verbeterde stoelen (meer steun en comfort) houden je prima op de plek. Eenmaal in Napels aangekomen is het tempo er uit en laat ik in de tweede en derde versnelling enkele kilometers hobbelige keienweg onder me door gaan. Vermoedelijk heeft Fiat deze weg opzettelijk in de route opgenomen want de Panda zoeft er over heen. Geen kraakje, geen gemor, met middenklassecomfort laat ik de weg, en Napels achter me.
Een half uur later parkeer ik de Panda in de rij bij de fabriek. Om een perfect beeld van Turijns jongste te krijgen zal ik meer kilometers moeten rijden, maar voor mezelf ben ik al wel een beetje uit: dit moet liefde op het eerste gezicht zijn.

[nggallery id=11]

Fiat Panda 2012
+ Frisse en moderne uitstraling
+ Sterk verbeterd comfort
+ Straalt positiviteit uit
+ Mooie materialen interieur
+ TwinAir presteert lekker
– Zuinig rijden? Goed de toerenteller in de gaten houden!

Technische gegevens
Fiat Panda 0.9 TwinAir 85
Motor: 875 cc turbo, 2 cilinders, 85 pk, 145 Nm @ 1.900 tpm. Transmissie: handgeschakeld, voorwielaandrijving. Top: 177 km/u. Acc. 0-100 km/u: 11.2 sec. Verbruik: 4,1 l/100 km (opgave). Prijs: vanaf € 11.290.
Fiat Panda 0.9 TwinAir 65 (nog niet direct leverbaar)
Motor: 875 cc turbo, 2 cilinders, 65 pk, 88 Nm @ 3.500 tpm. Transmissie: handgeschakeld, voorwielaandrijving. Top: 159 km/u. Acc. 0-100 km/u: 15.7 sec. Verbruik: onbekend. Prijs: vanaf € 9.290.

De gehele prijslijst, optiepakketten en uitrusting vind je hier.

You may also like

Leave a comment