Test: Fiat Panda TwinAir Turbo 80 CNG

fiat-panda-twinair-cng-trekking-02

De benzineprijzen gaan aardig in de richting van de twee euro en bij het afrekenen van een volle tank lijkt het of je er meteen een vliegvakantie bij hebt aangeschaft. Fiat heeft dan ook hoge verwachtingen van de Panda TwinAir Turbo 80 CNG, die je op groengas ongeveer de helft goedkoper van A naar B brengt dan op benzine. Extra verleidelijk is de hier afgebeelde Panda Trekking, die als twee druppels water lijkt op de nieuwe heerlijk avontuurlijke Panda 4 x 4.

Fiat heeft inmiddels al vijftien jaar ervaring met CNG, ook wel groengas of gewoon aardgas genoemd. Vorig jaar reden we zelf nog met een Doblo ‘Compressed Natural Gas’ naar het Lago Maggiore en dat beviel uitstekend, al waren er ook nadelen. Zo liet de verkrijgbaarheid van groengas aan de Duitse snelweg te wensen over – vaak is er op enkele kilometers afstand wel CNG te koop – en had de heerlijk comfortabele en ruime Doblo een erg kleine benzinetank, waardoor je zelfs met beide tanks geheel gevuld een beperkte actieradius had. Wat nog werd verergerd omdat bij onze oosterburen de benzinepompen veel verder uit elkaar liggen dan bij ons.

Die beperkingen heeft de TwinAir Turbo 80 CNG niet. Zodat we nu alweer aan een reisje naar Italië denken…. Niet alleen omdat de benzinetank met z’n inhoud van 35 liter maar twee liter kleiner is dan die van de gewone Nuova Panda, maar ook omdat je in de twee aardgastanks ook nog eens 12 kg aardgas kunt meenemen, wat toereikend moet zijn om zo’n 300 km verder te komen. Natuurlijk moet je de rechtervoet dan wel een beetje in bedwang houden, want volgas hoef je daar niet op te rekenen. De actieradius is ook een afhankelijk van de caloriewaarde van de brandstof; ons Slochterense aardgas is wat minder ‘voedzaam’ dan bijvoorbeeld Russisch gas. Slaag je er dan ook nog in tijdens een lange reis in op 17 op benzine te rijden, heb je theoretisch meer dan 900 km voor de boeg voor je moet tanken. Al lijkt het niet echt verstandig om dat tot de laatste kilometer uit te proberen.

fiat-panda-twinair-cng-trekking-01

Er is dus zelfbeheersing vereist om zover op de gasvormige en vloeibare brandstofvoorraad te komen. En in dat opzicht maakt de Panda CNG het je niet makkelijk… De ‘bi-fuel’ tweecilinder turbomotor mag dan met zijn 80 pk vijf paarden minder hebben, de resterende beestjes gaan er wel enthousiast tegenaan en voor je tot tien hebt kunnen tellen ben je vergeten dat je op gas rijdt. Toegegeven, we rijden de auto op het testcircuit van Balocco waardoor goede voornemens snel plaats maken voor lekker bochtjes pakken – ja, ook de Panda CNG is onderstuurd – en stevig op het gaspedaal drukken. Overschakelen op benzine brengt geen duidelijk verschil in temperament teweeg, maar Italiaans aardgas is dan ook van uitstekende kwaliteit. Het gasverbruik is met de boordcomputer niet te controleren, het benzineverbruik wel. Je kunt het krijgen zoals je het hebben wilt, 1 op 18 lukt prima, 1 op 11 ook. Op de openbare weg moet de CNG zijn belofte zeker waar kunnen maken, waarbij het in Nederland steeds minder noodzakelijk zal zijn om benzine te tanken: inmiddels zijn er meer dan honderd CNG-pompen (meestal aan de rand van industrieterreinen). Over een jaar of drie moeten er dat 200 tot 250 zijn.

Tijdens het rijden merken we dus geen onderscheid tussen de beide brandstoffen, dat maakt nieuwsgierig of er verder nog verschillen zijn. Tuurlijk hebben de gastanks een andere vulopening dan de benzinetank, maar verder zul je toch heel goed moeten zoeken. De extra tanks zijn namelijk gemonteerd onder de wagenvloer, zodat je er op geen enkele manier last van hebt en de bagageruimte (200 liter) niet wordt ingeperkt. Overschakelen van gas op benzine (als de gastanks leeg zijn) gebeurt normaal automatisch, al kan het ook via een druk op de knop. Uiteraard moest de motor worden afgestemd op het gebruik van beide brandstoffen. Dat is gedaan met een speciaal inlaatspruitstuk, andere injectoren, een passend geprogrammeerd motormanagement en extra geharde klepzittingen met een speciale geometrie.

De Fiat Panda TwinAir Turbo is verkrijgbaar in drie uitvoeringen, met een uiterst verleidelijk topmodel in de vorm van de Trekking. Uiterlijk is deze kleine semi-SUV slechts met moeite van de 4×4 te onderscheiden, met z’n iets hogere bodemvrijheid en kunststof randen langs de wielkasten. Wielkasten die gevuld zijn met mat-alumium 15” lichtmetalen wielen (bij de vierwielaandrijver gepolijst), voorzien van 175/65 R 15 M+S banden. Identiek zijn ook de speciale bumpers en zwarte sideskirts en uitlaateindpijp. Eveneens zwart zijn de dakrails en beschermende strips op de flanken. Beide varianten zijn niet alleen leverbaar in de reeds bekende Panda-kleuren, maar ook in Sicilia oranje en Toscana (donker) groen metallic. Zoek je dan toch de verschillen, valt op dat de 4×4 echte ‘off road’ schortplaten onder de voor- en achterbumper heeft,

Binnen is de sfeer vertrouwd, al zijn er wel kleine verschillen. Trekking en 4 x 4 hebben een nieuwe groene omlijsting van de instrumenten en het opbergvak voorin. Voor deze modellen zijn ook speciale bekledingsstoffen ontwikkeld, terwijl er op de centrale tunnel een hoge console zit met nog wat extra opbergvakjes (waar de huidige Panda toch al geen gebrek aan heeft). Verder horen we een CD/MP3-audiosysteem met zes speakers standaard, evenals handbediende klimaatcontrole. Centrale portiervergrendeling met afstandsbediening en verwarmde elektrisch bediende buitenspiegels vragen ook geen meerprijs, evenals elektronische stabiliteitscontrole.

De Panda 4×4 is op slechte wegen en in vrijwel onbegaanbaar terrein heel wat aanzienlijk grotere zogenaamde terreinwagens de baas (een aparte rijindruk volgt binnenkort). De Trekking is niet bedoeld voor dat zware werk, maar weet wel verrassend goed raad met gravel en zandwegen en geeft het ook niet op als de ondergrond wat meer egaal en/of modderig wordt. Dat is niet alleen te danken aan de M+S (modder en sneeuw) banden, maar ook aan het Traction+ systeem, een combinatie van tractiecontrole en een elektronisch sperdifferentieel. Zoals gezegd, op niet verharde wegen komt de Panda Trekking daar verrassend stabiel en snel mee vooruit. Dankzij de bodemvrijheid en de gunstige ‘in- en uitloophoeken’ van voor- en achterkant vormen niet al te zware hindernissen ook geen probleem. Zo mogen we op een paar speciale betonnen hellinkjes even op één voor- en één achterwiel balanceren, terwijl de auto van langzaam van links naar rechts tuimelt. Bijna de echte 4 x 4 sensatie…

[nggallery id=101]

Deze sensatie koop je, als je kiest voor de TwinAir Turbo 80 CNG, vanaf € 15.490. Hou je het toch maar liever op alleen benzine tanken (met 5 pk meer), komt de Trekking op € 14.690, de 4×4 is 2.800 euro duurder. Moet je er niet aan denken het asfalt ooit te verlaten en hoeft een off-road look ook niet zo nodig, kost de CNG Panda als Easy vanaf € 13.970 en als Lounge € 14.490. Voor de zakelijke rijder is goed nieuws dat de Panda Twin Air Turbo CNG slechts 86 gram per kilometer CO2 uitspuwt. Dat betekent een fiscale bijtelling van 14 procent; toch eens wat anders dan al die onheilsberichten die uit Den Haag komen.

You may also like

4 comments

 • Agnes. 14 januari, 2013   Reply →

  Wij hebben de Panda TwinAir Turbo van af 13 november.
  Het is een fijne auto,rijd zuinig en rustig.
  We zijn er zeer tevreden over deze auto,raad hem iedereen aan.

 • Elke Van der Donck 21 november, 2013   Reply →

  Ik ben heel erg geïnteresseerd in het CNG-verhaal. Jammer genoeg is er in Belgie nog weinig ervaring hiermee . Zelfs de Fiat-dealers raden me benzine aan ipv CNG. Is er een goeie Fiat-garage in Nederland niet te ver ven de Belgische grens?

 • Stupendo 21 november, 2013   Reply →

  @Elke Van der Donck

  Autobedrijf Swagemakers in Bergen op Zoom is een goede garage. Tientallen jaren lang Alfa-dealer geweest, sinds een aantal jaren (ook) Fiat-dealer. Wij komen/kwamen er vanaf 1980…

 • Bart 26 november, 2013   Reply →

  Zou er op deze auto ook een trekhaak geplaatst kunnen worden? Of zitten de twee tanks dan in de weg?

Leave a comment