Test: Fiat Punto Evo 1.3 MultiJet 85

fiat_punto_evo_mjet_005

Geld verdienen met autorijden, het is maar voor weinig mensen weggelegd… Een handjevol coureurs, de taxichauffeurs natuurlijk en misschien kun je de autojournalisten er ook wel bij zetten. Toch bekruipt je achter het stuur van de Fiat Punto Evo 1.3 MultiJet 85 enigszins het gevoel dat je bij iedere kilometer geld verdient. Massaal aan de diesel dus?

Nee, Fiat stort geen geld op je rekening voor iedere gereden kilometer, helaas. Je moet het meer zien in vergelijking met andere auto’s. Het begint al bij de aanschaf: doordat de Punto Evo BPM-vrij is, bespaar je jezelf al een hoop centen. Waar een eerdere ‘gewone’ Punto Evo diesel in een vergelijkbare uitvoering al snel € 17.500,- kostte, lukt het nu met twee mille minder. Dat is behoorlijk snel verdiend, vooral als je bedenkt dat de vorige Punto Evo 1.3 diesel 15 pk minder had en ook nog wat kariger in de opties zat. Het zal je dan ook niet verbazen dat die versie (en alle andere diesels) uit het programma geschrapt zijn. Goed, de stand is nu al twee mille winst, maar er is meer!
Aangezien de Punto Evo 1.3 Mjet 85 een CO2-uitstoot heeft van slechts 95 gr/km, vindt de Nederlandse overheid dat je zo goed met het milieu bezig bent dat je geen wegenbelasting hoeft af te dragen. Een post die je in deze klasse toch al snel een euro of 1.000 per jaar kost. Per direct ben je dus ook dat hoge omslagpunt om diesel te gaan rijden kwijt. Onderaan onze test vind je een rekenvoorbeeld.
Aan brandstofkosten zul je ook geen grote verliezen draaien aangezien de Punto ‘volgens het boekje’ 1 liter diesel op 27,8 kilometer verbruikt, dat is 3,6 liter op 100 kilometer. Nou is er praktisch geen enkele auto die in het dagelijks leven de fabriekswaarden weet te halen, maar het geeft aan dat Fiat deze diesel erg goed ontwikkeld heeft. Tot slot is er nog goed nieuws voor de zakelijke rijder : omdat de Fiat Punto Evo knalgroen is betaal je slechts 14% bijtelling.

Ik sta klaar om richting een Punto te rennen. Al sinds het nieuwsbericht dat de belastingvrije Punto Evo er aan zat te komen, ben ik erg benieuwd naar het apparaat. Ik win direct tijd want ik hoef niet te zoeken naar een favoriete uitvoering. Er is namelijk alleen een Dynamic. Dat betekent dat de Evo al lekker in de opties zit:  airconditioning, radio/cd/mp3-speler met bediening op het stuur, cruise-control, zij-airbags, window-airbags en zij-skirts zijn allemaal bij de prijs inbegrepen. Verder kun je bij de Dynamic de achterklep openen door op het Fiat-logo te klikken. Uiteraard zijn zaken als ABS, elektrisch bedienbare ruiten voor, een verticaal en axiaal verstelbaar stuur en centrale vergrendeling met afstandsbediening ook standaard. Het zal je niet verbazen dat er dan ook nog wat leuke opties aan te vinken zijn, maar voor een basisprijs van ruim 15 mille is het gewoon al een rijk uitgeruste auto.

fiat_punto_evo_mjet_006

Ik zit inmiddels in de Evo en heb een vertrouwd beeld om me heen. Een keurig afgewerkt dashboard, een chique klokkenwinkel en de mooie glimmend zwarte radio, waarbij het principe van ‘vorm volgt functie’ even omgedraaid mag worden. Het luisterapparaat functioneert prima, alleen is de afleesbaarheid op deze zeer zonnige testdag niet het eerste waar ik aan denk als ik een pluspunt mag noemen. Verder is het interieur niet te onderscheiden van de overige, reeds bekende Punto Evo’s en dat kan alleen als positief worden beschouwd. Ik verplaats me in een exemplaar met een blauw interieur, Er zijn ook een rode en een zwarte variant leverbaar.

Daar is’ie, de diesel! De sleutel is omgedraaid en de compacte 1.3 is tot leven gekomen. Geen getokkel maar een rustige dieselloop die uiteraard beter hoorbaar is dan de 1.4 MultiAir die we eerder reden. Het is echter van heel andere orde dan de Grande Punto 1.9 MultiJet waarmee ik zelf twee jaar heb gereden. Het geluid klinkt rustiger, verder weg ook.

Kom, de weg op en vlot ook, want dat is waar het om draait bij de nieuwe versie: kilometers maken! De omgeving is redelijk bekend en dus zoek ik wat leuke wegen op om de 1248 cc’s aan de tand te voelen. Het eerste wat opvalt is hoe rustig de motor is. Al toerend door de omgeving doet de 1.3 lekker zijn werk en geeft de indruk weinig moeite te hebben met de 1.030 kilo wegende Italiaan. De 200 Nm’s doen dankbaar hun werk en staan paraat vanaf 1750 toeren per minuut. Niet dat ze alle 200 in actie moeten komen bij de huidige rijstijl, maar je hoeft absoluut niet te ‘trappen’ om een beetje tempo te maken. Bij 80, 90 kilometer per uur draait de diesel kalm op de achtergrond, zonder dat je er last van hebt. Je hoort ‘m dan amper, het zijn eerder de Continental banden die wat geluid maken. Tussen de 1.500 en 2.500 laat de Punto zich ontzettend lekker rijden, waarbij je moeiteloos door de vijf voorwaartse versnellingen hobbelt. De bak lijkt nog wat lekkerder te schakelen dan bij de 1.4 MultiAir. Het kan ‘tussen de oren zitten’, maar de pook valt bijna vanzelf in de juiste versnelling.
Ook op de snelweg biedt de 85 pk sterke Turinees genoeg temperament. Accelereren bij 120 gaat nog steeds uitstekend, dus inhaalacties hoeven geen geclaxonneer en lichtsignalen van de andere kant op te leveren. Ondanks de ‘slechts’ vijf versnellingen is het ook bij 130, 140 kilometer per uur lekker rustig in cabine.

fiat_punto_evo_mjet_010

De snelweg heb ik al gauw gezien, meteen de beste afrit en bochtige weggetjes opzoeken; er moet gestuurd worden! Verwacht geen messcherpe Abarth Punto Evo trekjes want de 1.3 Mjet staat een stuk hoger op de pootjes en bovendien zijn die pootjes een stuk smaller dan bij de variant met de schorpioen op zijn neus. Standaard rolt de Evo op 175/65-15 banden op stalen wielen. Tip van de week: Ik zou voor € 488,- een vinkje zetten bij de optie Dynamic Plus Pakket want dan krijg je 15″ lichtmetalen wielen. Alleen dat? Nee hoor, er komen ook nog mistlampen met bochtenfunctie bij, stootstrips in carrosseriekleur en aluminum instaplijsten. ‘Ambient lights’  in dashboard en deurgrepen zijn dan niet meer weg te denken uit je Punto Evo. Je hebt nog ergens wat meer geld liggen? Kies dan ook nog voor het Cool & Blue Pakket, zodat je tevens automatische Climate control krijgt en Blue & Me (met aansluiting voor de TomTom). Voor nog geen 17.000 euro is je belastingvrije Punto Evo dan ‘fully loaded’!
Terug naar de bochten die onder de Punto Evo door schieten. Zoals gezegd moet je niet verwachten dat je met een Abarth-killer te maken hebt, maar de Punto laat zich prima door de bochten slepen, ook op wat hoger tempo. Gaat het allemaal te hard dan volgt wat voorspelbaar onderstuur. Bij normaal gedrag volgt de Fiat zijn voorbandjes voorbeeldig, zonder al te veel over te hellen. Gaat het pedaal wat dieper naar beneden dan blijkt de 1.3 tot volwassen prestaties in staat. Zodra de turbo op stoom is, wil de Punto er behoorlijk vandoor en voelt hij veel sterker aan dan zijn 85 pk’s doen vermoeden. Hoge toeren kun je achterwege laten, in die regionen raakt de 1.3 een beetje buiten adem. Gewoon op tijd schakelen en je bent lekker vlot onderweg!

De brandstofmeter lijkt ondertussen vastgelijmd te zijn door de heren van Fiat, geen beweging in te krijgen. Pas na vele, vele kilometers heb ik het vermoeden dat het rode ding wat naar links beweegt. Het gemiddelde verbruik van deze trip? Mmm, helemaal niet interessant om te vermelden, het is alles behalve representatief voor de Punto Evo. Binnenkort testen we de 1.3 Mjet een stuk uitgebreider en kunnen we wél een realistisch beeld geven van het gemiddeld aantal kilometers dat je met een liter diesel haalt. Hoewel, een week lang rustig, normaal rijden met deze toch wel lekker pittige 1.3 Mjet 85, kan dat? We gaan ons best doen.
Ik rij nog een paar bochten om als ik terugrijd naar de startplaats, puur voor het geval de Punto Evo toch echt iedere kilometer geld oplevert. Als ik thuis de bankrekening check blijkt dat ‘geld besparen’ wellicht beter bij de Punto past dan ‘geld verdienen’. Ik had het kunnen weten…

[nggallery id=109]

Fiat Punto Evo 1.3 MultiJet 85 Dynamic
+ Gunstige prijs
+ Complete standaarduitrusting
+ Verdraaid lekker motorblok!
– Gemis van zesde versnelling
– Radio niet al te best afleesbaar bij felle zon.
– Fiat, we willen hem in Sport-tenue!

TECHNISCHE GEGEVENS
Fiat Punto Evo 1.3 MultiJet 85 Dynamic
Motor: 1.248 cc 16V, 85 pk @ 3.750 tpm, 200 Nm @ 1.750 tpm. L x B x H: 407 x 169 x 149 cm. Gewicht: 1030 kg (vijfdeurs: 1045 kg). Banden: 175/65-15. Top: 172 km/u. Acc. 0-100: 13.1 sec. Verbruik: 3,6 l/100km. Prijs vanaf: € 15.395.

Kosten per jaar bij 10.000 km

Fiat Punto Evo 1.3 Mjet 70 (de niet meer leverbare)
400 liter diesel = € 484, ± € 1.000 Wegenbelasting = € 1.484 per jaar.
Fiat Punto Evo 1.4 Dynamic 77
571 liter benzine = € 885,-, ± € 380 wegenbelasting = € 1.265 per jaar.
Fiat Punto Evo 1.3 Mjet 85
360 liter diesel = € 436,-, geen wegenbelasting = € 436,- per jaar.

Kosten per jaar bij 25.000 km

Fiat Punto Evo 1.3 Mjet 70 (de niet meer leverbare)
1000 Liter Diesel = € 1.211, ± € 1.000 Wegenbelasting = € 2.211 per jaar.
Fiat Punto Evo 1.4 Dynamic 77
1428 liter Benzine = € 2.213,-, ± € 380 wegenbelasting = € 2.593 per jaar.
Fiat Punto Evo 1.3 Mjet 85
899 liter diesel = € 1.089,-, geen wegenbelasting = € 1.089,- per jaar.
Prijzen op basis van brandsstof-adviesprijzen.

You may also like

3 comments

 • P meershoek 9 augustus, 2014   Reply →

  De ideale familieauto:

  De Fiat punto is fijne gezinsauto als je een bak centen opzij zet voor het onderhoud.
  Mijn evo diesel van 3,5 jaar oud heeft 70000 km gelopen. Ik dacht de auto een beurt te laten geven voor de vakantie. Op naar abswoude de fiatdealer in Noordwijk. Men adviseerde mij een grote beurt + olie verversen (530 euro) de auto wordt dan op 22 punten gecontroleerd. Achteraf had ik beter de basiccare plus ( opruim 300 euro goedkoper) dan wordt de auto ook op Alken punten gecontroleerd, alleen hef pollenfilter en brandstoffilter wordt dan niet vervangen ( dat waren ze me vergeten te vertellen, ach ja de dealers hebben het moeilijk). De rijmschijven + remblokken waren aan vervanging toe (waarschijnlijk gemaakt van een partij Russisch staal wat men nog over had gehouden na de deal met de Russen, zij werden geholpen met de Russische 124 en de Italianen kregen goedkoop Russisch staal gemaakt van oude conservenblikken). Ik rij al ruim 30 jaar met verschillende auto’s maar ik heb nog nooit meegemaakt dat na 70000 km de remschijven versleten waren. Kosten ruim 500 euro. Ook bleek dat de brandplaatjes van de injectoren waren gaan lekken ( volgens Fiat kwam dit veel voor vanwege het gebruik van te dunne brandplaatjes) Dit is dan peg voor de klant, deze motor gaat stinken na 70000 km en men gaat er niet vanuit dat je dat met een diesel zomaar 70000 km haalt in 3,5 jaar). Kortom het beurtje kwam op bijna 1600 euro en dat kan je voor 3,5 jaar oude familecar best redelijk noemen, want zeg nou zelf welk gemiddeld gezin krijgt minder vakantiegeld.
  Ik koop nooit meer een Fiat, goedkoop is duurkoop.

  • johnny 11 augustus, 2014   Reply →

   Goed te horen en herkenbaar . Ook ik heb net de brandplaatsjes laten vervangen van de multijet uit 2010 , stank bij stilstaan van de auto . Wel op basis van non-conformiteit ,auto is van 2010 en ik hou mij graag aan de wet, net als de vorige keer , een oorlog op dat moment bij de dealer , keer op keer.
   Dat ik bij de dealer kwam ( kom er liever dus niet …) is omdat de reguliere garage niets wist van de brandplaatjes
   De grote beurt zal ik nooit meer laten doen , je kan het in wezen zelf ,en € 530 op vakantie meenemen . Daarbij volgen ze het boekje niet : remtrommels achter niet schoongemaakt (later APK afkeur) en niet de remvloeistof vervangen en wat nog meer wat ik niet weet ?
   Het is de Fiat niet helemaal aan te rekenen mi , ook de remschijven niet , welke ik elders voor € 170 met blokken heb laten vervangen .
   Autos van nu zijn te complex en de materialen mogen niets meer kosten , dat is niet alleen bij Fiat .
   O ja , de voorste veer doormidden kortgeleden , ook op basis van non-conformiteit laten vervangen en dito betaald . Weer een dealer oorlog , ditmaal in Hengelo . Halluja !

 • roberto 9 oktober, 2015   Reply →

  ga nooit (zegge NOOIT) naar een dealer ….

  kapotte veer komt door te snel over drempels…. versleten schijven(o ja joh) komt door iedere keer te hard remmen …

  ik heb nog nooit zo goedkoop gereden als met deze auto. sinds nov 2014 79.000 km gereden en 0 (zegge nul nada) onderhoud …. nwe olie + alle filters (ook pollen etc) onder de €150 bij een lokale garage waar je met de monteur praat en niet met een foute schoenen dragende bankmanager in een soort hippe sauna-architectuur hyper pand op een A1 locatie

  WEES VERSTANDIG MENSEN en laat je niet naaien (dan vraag je erom en dat is dom)

Leave a comment