Test: Fiat Punto TwinAir 85

De TwinAir motor behoeft inmiddels geen introductie meer. De tweecilinder die al een tijdje leverbaar is in de Fiat 500, Fiat Panda en Lancia Ypsilon is nu ook te krijgen in de Punto. We reden de Punto enkele maanden geleden al in Italië,  maar konden er nu ook op Nederlandse bodem kennis mee maken.

Kijk je naar cijfertjes in de brochure dan lijkt de TwinAir de ideale keuze als je van plan bent een nieuwe Fiat Punto te kopen. Een verbruik van 1 op 24 (volgens Fiat), een vermogen van 85 pk dat voor aansprekende prestaties zorgt en een prijs die begint bij € 13.290 moeten het de potentiële koper gemakkelijk maken: ga voor die TwinAir!

Toch zijn er ook mensen die erg aan het idee van een tweepitter moeten wennen en dan vooral aan het geluid. In de 500 bijvoorbeeld is de tweecilinder bij accelereren best goed te horen. Voor de één zal dat een prettige ervaring zijn (een lekkere klassieke roffel), maar voor de ander is het een reden om voor een good old viercilinder te gaan. Persoonlijk ben ik er erg van gecharmeerd, maar het blijft een kwestie van gevoel.

Feit is dat de TwinAir van Fiat voortdurend verder ontwikkeld wordt. Zodoende zou de compacte en lichte motor ook in de Punto weer stiller moeten zijn, mede door meer ruimte voor isolatie bij de grotere Punto. In de buurt van het Zuidhollandse Noorden kan ik op typisch Nederlandse wegen uitproberen hoe de Punto presteert. Met de sleutel op zak loop ik naar een tomaat-rood exemplaar en kom gelijk al tot de conclusie dat de recente update van de Punto de auto goed doet. De kunststof panelen op de voor- en achterbumper zijn geïntegreerd in de bumper en dus ook voorzien van een lakje. Ook is de verchroomde ‘snor’ op het front verdwenen.

Achter het stuur draai ik de sleutel om om de TwinAir tot leven te wekken. Vrolijk begint de twin te snorren zonder dat er veel van trillingen te merken is. Qua geluid laat de Punto minimaal doorschemeren dat er een motor in het vooronder ligt die het met de helft van het gebuikelijke aantal cilinders moet doen. Als we het terrein afrijden krijg ik al snel een grote glimlach op mijn gezicht. De auto is nog warm van een vorige rit en ik geef sportief gas, om te worden getrakteerd op een lekkere roffel. Uiteraard maak ik veel meer toeren dan strikt nodig is (tja, die klank hè…). Als ik op snelheid ben, gaat de versnellingsbak in verzet numero 6 en is de Punto ineens verdomd stil. Bij lage toeren en subtiele acceleratie is de TwinAir erg stil, maar bij flink gasgeven brult de TwinAir er lekker op los, een ideale mix. Ook op de snelweg is er een onverwachte rust in het interieur, waarbij ik twee keer moet kijken of de naald van de snelheidsmeter écht 140 aangeeft… Ja dus…

Gaan we ook nog kritisch doen meneer Te Lintelo? Jawel, als het op wegligging aankomt is er namelijk ‘ruimte voor verbetering’. Met het comfort is het prima in orde, maar door de montage van 15″ wielen met banden maatje ‘ballon’ is er van enige communicatie bij sportief sturen geen sprake. Een goede band kan al soelaas bieden, want de gemonteerde Conti Eco Contact 3’s hebben op school niet opgelet bij de lessen ‘sportief weggedrag’ . Een ander type band (minder eco, wel veiliger) of een maatje grotere wielen met ietsje plattere rubbers zorgen al voor een veel betere wegligging, weten we uit eigen ervaring.

Een ander kritisch puntje kun je de Punto amper aanrekenen: het verbruik. Tijdens een route van ongeveer 25 kilometer waar ik heb gereden ‘op de toerenteller’ haalde ik een gemiddelde van 1 op 21,4. Daarbij schakelde ik keurig in de buurt van de 2.300 tpm, ook al was dat volgens mijn gehoor nog niet gewenst. Bij dezelfde route terug schakelde ik op gehoor en bleef de verbruiksmeter hangen op 1 op 15.9. Het vergt dus gewenning waarbij ik ervan overtuigd ben dat na een maandje rijden keurige waardes te behalen zijn.

Verdere kosten bespaar je doordat de kleine krachtpatser slechts 98 gram CO2 per kilometer de lucht in blaast. De 14% bijtelling en het (voorlopig) achterwege blijven van wegenbelasting zijn beide erg sterke punten van de Punto. Er zijn niet veel benzine-auto’s in deze klasse die dat evenaren. De Punto TwinAir Pop staat in de prijslijst voor een bedrag van € 13.290. Dat is € 1.100 meer dan voor de turboloze 1.2 viercilinder met 69 pk waar je wél wegenbelasting voor betaalt. De Punto TwinAir is leverbaar met het TwinAir pakket. Bicolore wielen, een zwart dak, zwarte spiegels en wat TwinAir-logo’s in het interieur zorgen er dan samen met enkele andere prettige extra’s voor dat je direct een aardig aangeklede auto hebt. De Punto TwinAir is leverbaar als Pop en als Easy. Die laatste kost met € 14.190 precies 900 euro meer. Daarvoor krijg je de nodige extra airbags, cruise-control, airconditioning een lederen stuur en nog meer leuks. Alleen al voor de restwaarde is het een overweging om de Pop links te laten liggen.

[nggallery id=30]

Fiat Punto 0.9 TwinAir 85
+ TwinAir erg rustig in de Punto
+ Aansprekende prestaties
+ Verbeterde details exterieur
– Blijf bij de les met schakelen.

TECHNISCHE GEGEVENS
Fiat Punto 0.9 TwinAir 85
Motor:
875 cc turbo, 2 cilinders, 85 pk, 145 Nm. @ 1.900 tpm. Transmissie: handgeschakeld, zes versnellingen, voorw.aandr. Top: 172 km/u. Acc. 0-100 km/u: 12,7 sec. Gewicht: 1.050 kg. Verbruik: 4,2 l/100 km. Prijs vanaf: € 13.290,-

You may also like

7 comments

 • Dennis 20 oktober, 2012   Reply →

  Deze auto overweeg ik om aan te schaffen en ben met name benieuwd naar het banden verhaal. Waar zitten jullie aan te denken voor merk en type ervan uitgaande dat ik de 15″ aanhoud.

  Dennis

 • bert boersma 10 mei, 2013   Reply →

  ik heb een twinair sport aangeschaft kortgeleden. ingeruild een evo
  diesel 1.20 a 23 deze twinair zou 1-23 kunnen, maar niets is minder
  waar hij rijdt na 3500 km nog steeds ongeveer 1-14 en geen km meer.
  wij rijden rustig en houden de schakelindicator goed in de gaten.
  liefst zou ik weer een evo diesel aangeschaffen, maar ja na 3500 km wel wat
  snel.

 • jos 10 mei, 2013   Reply →

  Die van mij heeft nu ruim 10.500 gelopen in 10 maanden.

  Gemiddeld brandstofgebruik thans 1 op 15,75 (was tot aan de winter 1 op 16,3). Thans met warmer weer haal ik vaak gemiddeld 1 op 17 á 18 op wegen van meestal een snelheidslimiet van 80 km, inclusief een stuk snelweg. Constant bij 80 in de zes is het verbruik bij windstil weer 1 op 23-24.
  Op snelwegen moet je rekenen bij 120 echte km’s op 1 op 13 tot 14. In Duitsland bij hoge gemiddelden wel eens 1 op 16 tot 17 gereden. Gewoon bij hellingen geen gas bijgeven en van de heuvel/berg af juist goed snelheid maken. Verder goed anticiperen en auto laten uitrollen en sommige rotondes nemen in de drie wil helpen om te komen tot een laag gebruik.

 • jos 11 mei, 2013   Reply →

  Mijn verbruik is thans met ruim 10.500 km in 10 maand, gemiddeld 1 op 15,75 (was tot aan de winter 1 op 16,3). Bij warmer weer rijdt de Punto duidelijk zuiniger. Misschien dat het verbruik van 1 op 14 bij u daarom later aanzienlijk beter wordt.
  Bij constant 80 echte km’s op de teller in zes is het verbruik bij windstil weer ca 1 op 24. Op snelwegen bij 120 constant ca 1 op 13-14. Een gunstig verbruik valt te realiseren door de motor rustig warm te laten draaien tot bij 90 graden, opschakelen onder 2700 toeren, auto laten uitrollen waar mogelijk en rotondes indien mogelijk ronden in de drie. In Duitsland heb ik hoge gemiddelden gehaald van 1 op 16-17 bij warm weer en ook bij hellingen lang door te rijden in zes en vooral tempo maken bergafwaarts.

 • wim Aalders 19 augustus, 2013   Reply →

  Sinds kort rij ik in een nieuwe punto lounge twinair turbo ,samen met de sport het topmodel van de Fiat Punto ,de auto bevalt mij heel goed ,sportstoelen zitten erg goed ,is snel en sportief ,en het gebrom van de uitlaat in een laag toerental vind ik prachtig ,ga je harder rijden dan is hij er stil .

 • Karel 11 december, 2013   Reply →

  Vandaag, woensdag 11 december 2013 mijn nieuwe Punto twinair opgehaald en afstand gedaan van de Punto diesel.
  Ik had al eerder van een gebruiker vernomen dat het verbruik tegenvalt, maar dat moet ik nog gaan ervaren. Afwachten dus maar…

 • Punto 27 februari, 2015   Reply →

  In januari 2013 Punto 1.2. van 1995 die gemakkelijk 1 op 18 reed vervangen door en nieuwe zuinigere 0.9 twin air sport.
  Mede door de opgegeven verbruikscijfers heb ik deze keuze gemaakt.

  Echter wat een domper vanaf de eerste tankbeurt.

  De eerste 13.000 km is het verbruik bij echt extreem voorzichtig rijden, omdat het anders onbetaalbaar wordt, nog steeds 1 op 13,4.
  Ik rijdt max 110 op snelweg en 80 in 6 op B weg laat auto uitrollen enz. anders loopt de tank leeg. Ik voel met net een oud baasje met deze rijstijl maar heb geen keuze.

  De importeur hier al meermalen mee geconfronteerd en deze geeft maar aan: ga naar de dealer de importeur geeft steeds aan dat ze de meetnormen volgen, ik heb de cijfers vanuit hun eigen boekjes naast elkaar gezet [ Punto 1995 en Punto 2012] en hieruit blijkt dat de nieuwe veel zuiniger is. Naar de dealer gaan heeft volgens mij als auto kenner geen enkele zin, want hem valt dit niet aan te rekenen.
  Ik blijf bij het standpunt van misleiding en bedrog en wil gewoon een compensatie van de importeur.
  Waarom pikken we dit als consument?

  Inmiddels ben ik zover dat ik ze eigenlijk wil confronteren met vervolgstappen, wellicht heeft iemand dit al gedaan ?

  Klacht ook op de site klacht.nl gezet, maar hier doet de importeur ook niets mee.

Leave a comment