Test: Lancia Flavia – toch Dolce Vita

‘Thies is really dolciehh wieddaah!’ roept onze Amerikaanse tafelgenoot spontaan. De beste man is verantwoordelijk voor de Lancia Flavia en is nog nooit eerder in Italië geweest. Laat staan op Sicilië, waar de Europese versie van de Chrysler 200 Convertible wordt geïntroduceerd. En het moet gezegd worden: de entourage is fantastisch, een beter plekje om de nieuwe open Lancia als de ultieme auto voor de genieter van het Italiaanse leven te presenteren is nauwelijks denkbaar. Als de route voor een eerste rijindruk ook zo fraai is…

Stel je voor: een inham in hoge rotswand aan zee, een klein strandje, prachtig gedekte tafels en een compleet leger koks en bedienend personeel, dat onder witte lakens een fantastisch Italiaans diner tevoorschijn tovert. Ondertussen een relaxte perspresentatie met enorme ‘flip overs’ zonder digitale hoogstandjes, met stripverhaal-achtige tekeningen. Waarbij de tekenaar laat zien dat hij met mensen aanzienlijk beter uit de voeten kan dan met auto’s… En dan is er ook nog een tiental Siciliaanse schoonheden opgetrommeld om je de weg te wijzen als je die niet eens kwijt bent. Dat het weer ook nog fantastisch is, is vermoedelijk het enige dat niet is geregisseerd. Dat is hier immers 99 van de 100 dagen uitstekend.

Italië op z’n mooist, dat gevoel moeten we hier krijgen en dat lukt zonder meer. En dat allemaal omdat de auto waarover het hier gaat van oorsprong helemaal niet zo Italiaans is. Wat niet wil zeggen dat zo’n auto geen ‘dolcieh wieddaah- gevoel’ kan geven. Denk aan open toeren over de mooie Pacifische kustweg bij L.A. of aan een sfeervol kustplaatsje in Florida. Maar ja, nu staat er Lancia op en dat verandert de situatie wel een beetje. De lijnen van de cabrio zijn niet echt veranderd. In grote lijnen is de Flavia nog steeds de open versie van de Chrysler 200, in z’n meest recente vorm gepresenteerd in 2007. Een jaar later dan de vierdeurs versie, die in Europa kansloos is, omdat hij niets biedt wat er nog niet is. Dat is bij de Flavia anders, want vierzits cabriolets zijn er niet zo veel en de modellen die er wel zijn, hebben voor hetzelfde of zelfs meer geld minder te bieden. Of behoren tot het ‘halfzachte’ genre van CC’s, met een voorruit die dermate ver naar achteren doorloopt dat je beter van een glazen, dan van een open dak kunt spreken.

Dat zit bij de Lancia Flavia wel goed; je kunt nog steeds de ogen naar boven richten om ongehinderd naar de lucht te kijken. Raamstijlen met de dikte van een lantarenpaal zijn tegenwoordig onvermijdelijk, daar komt ook de Flavia niet omheen. De kap laat zich in 28 sec omhoog en omlaag bewegen, uiteraard door middel van een druk op de knop. Overdekt kun je de winter vol vertrouwen tegemoet zien, de omgeving zien is wat lastiger. Naar voren en opzij is er niks aan de hand, maar schuin naar achteren zijn de goklustigen onder ons in het voordeel. De bagageruimte biedt bijna 200 liter stouwruimte met de kap erin en 377 liter met het dak boven de inzittenden. Prima wanneer je met een maximale hoeveelheid bagage (in een fors snelwegtempo) naar je vakantieadres gaat om pas daar van de cabriogeneugten te gaan proeven. Overigens mag dat desnoods met zijn vieren zijn. De achterbank voldoet weliswaar niet aan (denkbeeldige) taxinormen, maar is nog net ruim genoeg voor twee personen, zeker als die een beetje gemiddelde afmetingen hebben. In dat opzicht herinnert deze Latino-Yank een beetje aan de Saab 900 Cabriolet. Al had die Zweed wel iets meer eigen merk-uitstraling. Het zou zo simpel zijn om dat bij deze Lancia ook te bereiken: weg met die Amerikaans ogende grille, ervoor in de plaats een mooie hekwerkje met verticale spijlen, als ode aan de rijke Lancia-traditie.

Rijk is in ieder geval de uitrusting van de Flavia. Ga er maar aan staan: terwijl je bij Duitse merken blij mag zijn dat je zonder bijbetaling lichtmetalen wielen krijgt, rolt de nieuwe Lancia de fabriek in Sterling Heights (ten noordoosten van Detroit) uit met leren bekleding, elektrisch bediende ramen, automatische airco, elektrisch verstel- en verwarmbare voorstoelen, lederen stuur en pookknop, 18″wielen, navigatie en een 20 Gieg harde schijf voor opslag van muziek en andere bits en bites. Daarbij is het een aangename verrassing dat de afwerking op een behoorlijk hoog niveau zit; bepaald niet wat we van het oude Chrysler gewend waren. Ook zijn er mooie materialen gebruikt, die de indruk wekken dat de vierde eigenaar er ook nog met plezier naar zal kijken. Nou ja, als autorijden met een verbrandingsmotor tegen die tijd nog mag.
Wat betreft de kleurkeuze maakt Lancia het je in op korte termijn niet moeilijk: in eerste instantie is de auto alleen in wit en een wat donkerder metallicgrijs verkrijgbaar. Later komen daar zwart, metallicrood, metallicblauw en zilvergrijs bij. De kap is voorlopig alleen in zwart leverbaar, maar heb je wat meer geduld, mag je jezelf verheugen op beige. De interieurbekleding is zwart of zwart-wit.

Hoewel de Chrysler 200 ook wordt gebouwd met de 283 pk 3,2 liter Pentastar V6, vindt Fiat voor de Lancia Flavia de 2,4 liter benzinemotor voldoende. Op het eerste gezicht geen onlogische beslissing – 170 pk lijkt riant voor een vierpersoons cabriolet – maar dat vermogen wordt opeens minder spectaculair als je weet dat elk paard elf kilo in beweging moet brengen en houden. Met een leeggewicht van 1.865 kg en een lengte van op 5 cm na vijf meter is de Flavia namelijk alles behalve een rank Italiaantje. Niettemin zijn de prestaties voor een comfortabele cabriolet, zonder sportieve karaktertrekken, meer dan voldoende. Lancia belooft een top van 195 km/u en een sprint naar de honderd in 10,8 sec. Ook daarboven gaat de Flavia er nog steeds dapper vandoor, geholpen door een zestraps automaat, die er niet bang voor is de motor flink op toeren te jagen. Soms ook wanneer je er helemaal niet om vraagt; alsof de computersturing een beetje van slag is. Dan blijft de bak net even te lang in een lager verzet hangen, terwijl je toch heel beheerst gas geeft. Daar moeten de whizzkids van Chrysler beslist nog even naar kijken.

Ondertussen kunnen de carrosseriebouwers tevreden zijn. De verwachtingen wat betreft de carrosseriestijfheid zijn niet al te hoog gespannen, maar al snel blijkt dat een vergissing te zijn. Af en toe voel je wel eens een licht trillinkje, maar van torsie en gekraak is geen sprake. En of je nu 80 rijdt of 140, het blijft redelijk stil in de auto en je kunt gewoon een gesprek voeren. Zo is de Flavia – het woord ‘cabriolet’ komt er niet aan te pas – een comfortabele reiswagen. Dit met dank aan het (hier uiteraard standaard meegeleverde) windschot boven de achterzittingen. Wanneer dat wordt opgeborgen, wordt het ongetwijfeld wat stormachtiger, maar dat offer moet je bij iedere vierpersoons open auto brengen bij volle bezetting.
Om het feest compleet te maken valt ook het weggedrag valt niet tegen. Iets waarvoor de Amerikanen zich veel moeite hebben getroost, weet de al eerder genoemde tafelgenoot te melden. ‘We kregen de opdracht het weggedrag af te stemmen op de Europese smaak. Europeanen zijn gewend aan een heel direct op stuurcommando’s reagerend onderstel, een auto die je op de millimeter kunt plaatsen en corrigeren. Ook moet je vreselijk hard kunnen remmen. In Amerika mag dat allemaal wat gezapiger, bij ons wordt meer op veercomfort gelet, wij hebben een meer toeristische rijstijl, denk ik.’

Zo werd er volgens de Amerikaanse informant een Lancia-prototype gebouwd met een stuggere schokdemping, een stuurdemper, een directere besturing, remmen van een Dodge Caliber SRT4 en nog een waslijst aan kleinere aanpassingen. Met een verrassend resultaat: ‘Er gebeurde er iets waar we helemaal niet op hadden gerekend: toen onze Amerikaanse bazen met de Flavia hadden gereden, besloten ze geen onderscheid meer te maken en hetzelfde onderstel ook op de Chrysler 200 Convertible toe te passen! Dat vonden we een groot compliment, want het betekende dat ook het comfort nog steeds dik in orde was.’
En het comfort is dik in orde, blijkt tijdens de testrit langs de oostkust van Sicilië, met de immer witte wolkjes uitblazende Etna als decor. Een groot deel van de uitgestippelde route voert over de Autostrada, maar dat hebben we op een gegeven moment wel gezien. De kleinere tweebaans wegen zijn veel leuker en brengen ons bovendien door sfeervolle stadjes en dorpen aan de Middellandse Zee. Het wegdek is af en toe een tikkeltje minder, om het voorzichtig uit te drukken, maar de Flavia weet er goed weg mee. Natuurlijk passeer je hobbels en gaten niet volkomen onopgemerkt, maar je wordt in ieder geval niet door elkaar geschud.

Er wordt vaak naar de Flavia gekeken, af en toe gaat er zelfs een duim omhoog; Italianen hebben nu eenmaal een zwak voor alles wat rijdt, een beetje gromt en een exclusieve uitstraling heeft. Zelfs als het, zoals bij deze Lancia Flavia, een beetje pronken is met een beroemde naam van weleer. Dat neemt niet weg dat Sergio Marchionne geen verkeerde beslissing heeft genomen deze Chrysler aan te bieden met een Lancia-paspoort. Dat is zowel een kwestie van een relatief gunstige prijs – de Lancia Flavia staat ‘fully loaded’ bij de dealer vanaf € 42.900 – maar ook van smaak, want voor veel liefhebbers van onder de blauwe hemel rijden is een CC geen serieuze optie, om nog maar te zwijgen over duur-Duits open rijden. Heel even komt dan die al eerder genoemde Saab 9-3 Cabriolet weer in beeld. Net als de Flavia qua ontwikkeling niet de allermodernste, maar wel goed voor een flinke dosis rijplezier. De Zweed kon je met handbak kopen vanaf 45 mille. Kón… De Lancia Flavia kan het door het verdwijnen van Saab ontstane gat mooi opvullen en nog voor een gunstiger prijs ook, inclusief een snufje dolciehh wieddaah… ehh… Dolce Vita. Al blijft het jammer van die ietwat Amerikaanse grille.

[nggallery id=58]

TECHNISCHE GEGEVENS
Lancia Flavia. Motor: 2.360 cc vier-in-lijn, 16V, DOHC, 170 pk/125 kW@ 6.000 tpm, 220 Nm@ 4.500 tpm. Transmissie: zestraps automaat. Banden: 215/55 R 18. L x B x H: 495 x 184 x 148 cm. Rijklaar gewicht: 1.740 kg. Top: 195 km/u. Acc. 0-100 km/u: 10,8 sec.Verbruik: 9,4 l/100 km (opgegeven gemiddelde). Prijs vanaf: € 42.900.

+ Zeer complete uitrusting
+ Solide gebouwd
+ Gunstige prijs
– Hoog gewicht
– Zenuwachtige automaat
– Waarom geen Lancia-grille?

You may also like

Leave a comment