Test Lancia Thema 3.6 V6 Pentastar

Voor overtuigde ‘Lancisti’ schudde de wereld op zijn grondvesten toen pakweg anderhalf jaar geleden het gerucht rond gonsde dat het nieuwe Lancia-topmodel een eeneiige tweelingbroer zou worden van de Chrysler 300C. Een Amerikaanse auto die met een aantal detailwijzigingen de vaak revolutionaire traditie van dat andere merk uit Turijn moest voortzetten, dat was toch pure heiligschennis? We gaan op pad om te ontdekken of Lancia een eigen identiteit aan de Thema heeft kunnen geven.

Met de Chrysler 300C – de voorganger van het huidige, compleet vernieuwde model – reden we een jaar of zeven geleden. Een heerlijke bruut, typisch Amerikaans, zeker met die goddelijke V8 Hemi. Subtiel? Verfijnd? Kom nou, ‘this is Detroit man…’. Die voorgeschiedenis maakt het lastig om helemaal objectief tegenover de Lancia Thema te staan. De typische carrosserielijnen van de oude 300C zijn ook bij de nieuwe versie nog steeds herkenbaar: breed en stoer, met een hoge taillelijn en relatief lage ruiten. Dankzij de vrij steile voorruit en niet overdreven dikke raamstijlen is het uitzicht stukken beter dan bij veel concurrenten in de ‘vijf meter-klasse’. Op instap en binnenruimte is ook niks aan te merken.

Dat de Thema (ietsje) eleganter en wat minder agressief oogt dan zijn stamvader is vooral aan het front te danken, met een verchroomde grille en slanke, brede koplampen. Waarbij het wel jammer is dat er tegenwoordig horizontale lamellen in die grille gemonteerd worden. Een open doel voor de accessoire-industrie? Van opzij heeft de Lancia met Amerikaanse genen niets aan machtsvertoon ingeboet. Wat mede te danken is aan het standaard 18 inch lichtmetaal, dat de wielkasten mooi opvult met 235/55 VR 18 banden. We moeten eerlijk zeggen dat 18″ bij de Thema enigszins matig aandoet qua formaat, de prachtige 20 inch wielen zijn een optie die zeker het overwegen waard is.

Hoe dan ook, de Italianen maken geen geheim van de herkomst van het nieuwe topmodel. Ze voegen er wel aan toe dat de Amerikaanse look van het exterieur wordt gecombineerd met een interieur dat Italiaanse gastvrijheid, luxe en comfort biedt, in de beste traditie van het huis Lancia. Eerlijk is eerlijk, het gastenverblijf mag gezien worden. Zetels, deurpanelen en dashboard hebben een ‘dure’ maar ook smaakvolle uitstraling, mede dankzij het royale gebruik van leder. Bij topmodel Executive is dat afkomstig van Poltrona Frau. Zelfs op het dashboard is het edele materiaal aan te treffen.

Aan het dashboard zie je ook meteen hoe breed deze auto is, waarbij de ‘lijst’ rond het display van het Uconnect Touch-infosysteem wel heel erg groot, zeg maar gerust een tikkeltje lomp uitvalt. Niet dat we principieel tegen ‘groot’ zijn: het aanraakscherm zelf is met zijn 8,4 inch meteen het grootste in zijn klasse en daar zul je ons never nooit over horen klagen. Via het scherm bedien je niet alleen de audio en de navigatie, maar ook nog allerlei andere functies, zoals de dual zone klimaatbeheersing. De navigatie (vanaf Platinum standaard) komt van Garmin en is niet alleen gemakkelijk te bedienen, maar levert ook heel snel denkwerk. Wil je jezelf extra verwennen, kun je bij de Platinum-versie (noem het maar het tussenmodel) optioneel een muziekcentrum aanschaffen met negen speakers en een subwoofer met een 506 Watt versterker (standaard bij topmodel Executive). Mag het nóg ietsje meer zijn, wordt het een Harman Kardon ‘krachtcentrale’ met 900 Watt en 19 speakers plus een subwoofer.

De nieuwe Lancia Thema heeft meer dan zeventig actieve en passieve veiligheidsvoorzieningen. Waarbij we ons beperken tot de vermelding van stabiliteitcontrole waarbij de remmen ‘ op scherp’ worden gezet als je het gas loslaat, ‘ Rain Brake Support’, wat inhoudt dat de remblokjes regelmatig van water worden ontdaan als de ruitenwissers aanstaan en bij de Executive ‘Cross Path Detection’ (ja hoor, Lancia is een Italiaans merk) dat botsinkjes met rijdende voertuigen tijdens achteruitrijden voorkomt. Een achteruitrijcamera is ook standaard bij de topversie, waarbij je achterwaartse verrichtingen dankzij het al genoemde ‘kamergrote’ beeldscherm nog net niet in één op één formaat te volgen zijn. Uiteraard hoef je bij de Executive ook voor adaptieve cruise control en blinde hoek-detectie de portemonnee niet extra uit te knijpen.

We rijden met de versie met heerlijk 3.6 zescilinder met 286 pk. Gekoppeld aan een automatische versnellingsbak van ZF met acht verzetten zorgt deze krachtbron voor een heerlijk rijgedrag. Altijd koppel, overal vermogen en een bijzondere soepelheid kenmerken de zespitter die bij serieus toeren maken ook nog eens klinkt als een sportwagen. Anderzijds is er ook erg rustig en lui mee te rijden, maar we moeten toegeven dat het rechterpedaal toch veel gevloerd is tijdens onze testrit. Het gevolg is een verbruik dat twee kanten kent. Enerzijds kun je bij een lange snelwegrit met normaal tempo zonder problemen 1 op 11 rijden, aan de andere kant kun je de benzine ook zo’n beetje vloeibaar de uitlaat uitpompen als je een beetje je best doet.

Het onderstel is van het ‘ what you see is what you get’ type. Dat wil zeggen geen adaptieve schokdempercontrole en dat soort computergestuurde grappen, maar gewoon een eerlijke klassieke ophanging met dubbele triangels voor en een multilink-systeem achter. Dat alles leidt tot een voortreffelijk weggedrag, dat de sportieve rijder niet zal teleurstellen. Hooguit op minder egale wegen – die zijn er volop in deze omgeving – is het bochtgedrag wat onzeker. Dan is het alsof de demping niet zo goed raad weet met snel opeenvolgende oneffenheden en ga je wat rafelig en met een wat onzeker gevoel de hoek om. Voor rustiger chauffeurs (en passagiers) is het onderstel vermoedelijk zelfs wat aan de sportieve kant; die geven mogelijk de voorkeur aan de Amerikaanse ophanging die meer op het wegfilteren van oneffenheden en minder op een optimaal weggedrag is afgestemd. Aanbieden als alternatief zou het overwegen waard zijn voor het altijd zeer comfortbewuste Lancia. Nu we het toch over sturen hebben: de stuurrand is dermate dik dat je je vingers er net omheen krijgt. Het stuur is bij de meest luxe versie wel elektrisch te verwarmen en dat was tijdens de koude testweek best lekker.

Een Lancia Thema uit Noord-Amerika, het is wennen… Wel moeten we direct toegeven dat we tijdens de testperiode zijn gaan houden van deze auto en we niet één keer per ongeluk ‘Chrysler’ hebben gezegd. Ook in onze omgeving waren de geluiden positief. Terwijl er van te voren vaak gekscherend over de Thema werd gepraat, bracht een ritje als passagier in de Lancia daarin toch ineens verandering, met lovende woorden als gevolg.

[nggallery id=13]

TECHNISCHE GEGEVENS
Lancia Thema 3.6 V6 Pentastar
Motor: 2.604 cc V6, 286 pk/210 kW@ 6.350 tpm, 340 Nm@ 4.650 tpm. Transmissie: achttraps automaat. Gewicht: 1.801 kg. Top: 250 km/u. Acc. 0-100 km/u: 7,7 sec.Verbruik: 6,7-13,9 l/100 km (7,1-14,3 met 20” wielen). Prijs vanaf: € 52.500,- (Platinum € 56.500,-, Executive € 62.500,-.

You may also like

Leave a comment