Test: Lancia Ypsilon 0.9 TwinAir 85

Kijkt ze nou naar mij? Dat vraag ik me af als de zoveelste dame de nekspieren benut als ik voorbij kom rijden in de hagelnieuwe Ypsilon. Toch heb ik het idee dat ik geen seconde oogcontact heb met de hippe vrouw van rond de 40 met kind aan de hand. Met een goedkeurende blik bestudeerd ze de witte Yp van top tot teen om vervolgens weer verder te lopen. Er wordt nog één keer omgekeken door de vrouw die waarschijnlijk exact binnen de doelgroep valt van de nieuwe Lancia.

De nieuwe Ypsilon dus, een belangrijk model voor de Fiat Groep. In Italië omdat het de opvolger is van een succesnummer die het al die jaren goed heeft gedaan in het thuisland, in Nederland omdat Lancia wel een flinke opsteker kan gebruiken. Wij reden uitgebreid met de nieuwe vijfdeurs hatchback van Lancia om te kijken of er een kans is voor de chique Italiaan in Nederland.
Het heeft lang geduurd voordat de nieuwe Yp geïntroduceerd werd. De vorige Ypsilon is acht jaar in productie geweest (net als de Panda) en dus werd het wel tijd voor een opvolger. De nieuwe Ypsilon is niet alleen een opvolger, de auto is volwassener geworden. Met twee extra portieren, een paar centimeter extra lengte en een fantastische motor moet de Ypsilon het gaan opnemen tegen auto’s die bekend staan als prima vervoer maar een stuk minder uitstraling en stijl hebben dan het typisch Italiaans vormgegeven ‘Yppy’.

Voor deze test staat een exemplaar klaar in de prachtige kleur Bianco Nuvola Tristato, een prachtige drielaags-lak die soms gewoon wit metallic lijkt, het andere moment richting beige neigt en weer later schitterend parelmoer wit lijkt te zijn. Overigens is het niet direct de meest mannelijk kleur, daarvoor lijken zwart, antraciet of ‘Bronzo Micalizzato’ wat betere opties. Bij de vorige Ypsilon hebben we maar zelden een man achter het stuur gezien maar bij de nieuwe zou dat best eens anders kunnen worden want het is, voorzien van de juiste kleur, gewoon een stoere auto. Dat er duidelijk is gekeken naar de Delta zal geen verrassing zijn, talloze elementen zijn geïnspireerd op de grote broer.

Ook in het interieur is duidelijk te zien dat men voor typisch Italiaanse flair heeft gekozen. De centrale klokkenwinkel is gebleven en de hele middenconsole is glanzend zwart uitgevoerd. Het staat prachtig maar de ‘vieze vingers’ en stofjes zijn binnen no-time niet meer te tellen. De tellers zijn simpel maar fraai vormgegeven. Een vleugje Bang & Olufsen als je het ons vraagt en dat is zeker als compliment bedoeld. Nu ik toch op de plek zit: de stoelen zitten prima alleen bieden ze wat weinig steun. Kennelijk wordt er gedacht dat zijdelingse steun alleen prettig is bij een sportieve auto… De stoelen zitten verder prima en er is snel een lekkere zitpositie gevonden. Het stuur kun je uiteraard naar alle kanten verstellen. Dat is maar goed ook want het kan bij kleinere personen zijn dat het stuur een klein deel van de snelheidsmeter uit het zicht houdt. Het is overigens het deel dat je zelfs in een woonwijk niet nodig hebt dus echt storend is het niet.

Aangezien de Ypsilon twee extra portieren heeft gekregen zal de Italiaan ook vaker door jonge gezinnen gekocht gaan worden. In tegenstelling tot de vorige Ypsilon kun je in dit nieuwe exemplaar prima achterin zitten. Met een lengte van 1,85 meter zit ik uitstekend ‘achter mezelf’ en heb ik de knieën vrij achter de stoel. Ook qua hoofdruimte gaat het goed al voel ik dat mijn hoge kuif het glazen dak schoon houdt. Enige nadeel voor lange personen achterin is het zicht naar buiten. Door de sterk aflopende lijn van de raampartij moet je een beetje bukken om lekker naar buiten te kijken. Al met al echter niets dan lof over de ruimte die Lancia heeft weten te creëren in het kleine wonder.
De nieuwe Ypsilon staat op nieuw onderstel dat flink wat onderdelen deelt met de Fiat 500 en ook voor de nieuwe Fiat Panda gebruikt gaat worden. Doordat er veel aandacht is besteed aan gewichtsbesparing blijft de Ypsilon een lichte auto, met een leeggewicht van nog geen 1.000 kilo (950 kg om precies te zijn) mag je gerust stellen dat dit redelijk bijzonder is in deze klasse.

Qua motorisering hoef je als Nederlander niet lang te dubben. Voorlopig is in Nederland alleen de prijs-winnende 0.9 TwinAir 85 leverbaar. Wel kun je kiezen of je zelf wilt schakelen of dat een dualogic-bak het voor je moet doen. Zowel de motor als de versnellingsbakken kennen we van de Fiat 500 waar ze voor uitstekende prestaties zorgen. Om te kijken of de motor ook in de Ypsilon bevalt stap ik snel achter het stuur van het witte exemplaar en zorgt de tweecilinder al snel voor een prettige roffel na een draai aan de sleutel. De TwinAir doet zijn werk nog iets meer op de achtergrond dan bij de 500. Bij de 500 past het geluid direct heel erg goed, bij de Ypsilon verrassend genoeg ook direct terwijl ik verwacht had dat de Ypsilon er wellicht iets te volwassen voor zou zijn. In augustus volgt een Bi-Fuel versie (benzine-LPG).

Vanaf het moment dat ik de Ypsilon de openbare weg op stuur is de TwinAir vanaf de eerste seconde een erg plezierige krachtbron die uitstekend past bij het gevoel dat de Ypsilon teweeg brengt: stijlvol genieten. Geen moment heb je het idee met een ‘van-A-naar-B-auto’ onderweg te zijn. Het gigantische glazen dak, de mooie materialen, alles geeft je het idee dat je met (minimaal) een klasse groter onderweg bent. Het gevoel komt me bekend voor: het lijkt alsof ik met een grote Fiat 500 onderweg ben. Degelijk, vertrouwd en toch bijzonder. Je merkt gewoon dat je niet in een doodnormale auto onderweg bent. Door het lage gewicht is de TwinAir in staat om de Yp in 11,9 seconden naar de 100 kilometer per uur te stuwen. Vooral in het middengebied overtuigt de TwinAir met zijn lekkere koppel (145 Nm) dat al bij 2.000 toeren per minuut beschikbaar is.

Het benzine-verbruik hebben we tijdens deze impressie niet kunnen testen maar dit moet aardig overeen kunnen komen met dat van de Fiat 500 TwinAir waar gemakkelijk 1 op 20 mee te halen is. Ga je lekker sturen dan merk je dat de Ypsilon iets meer op comfort is ingesteld. De Yp stuurt net wat minder direct dan de 500 en de communicatie tussen stuur en voorwielen is niet optimaal. Bij de Lancia is dit echter amper als kritiek aan te dragen want de doelgroep zal hier niet zo op zitten te wachten.
De Ypsilon zit erg goed in elkaar. Tijdens de rit valt steeds weer op hoe stil de auto is qua windgeruis en ook materialen voelen erg goed aan. Knopjes genoeg trouwens want de Ypsilon zit goed in de accessoires. In Nederland is de Gold het instapmodel. Voor € 15.000 koop je al een exemplaar en die is dan voorzien van onder andere handmatige airconditioning, radio met CD en MP3-speler, elektrisch verstelbare spiegels, lederen stuurwiel en pookknop, chique bekleding en Comfort Pack. Toch zou het mooi zijn als er ergens op de keukentafel nog een envelop met € 1.600 ligt want dan kun je gelijk voor een extra luxe Platinum gaan. Die heeft als extra’s namelijk ook nog (wederom onder andere) mistlampen voor, elektrisch bedienbare ruiten achter, automatische airconditioning, lederen stuur en pook, lichtmetalen wielen en lederen bekleding! Mocht dat nog niet genoeg zijn dan kan er voor een waslijst aan pakketten, audio, xenon, wielen en meer lekkers gekozen worden.

Het is tijd om de Ypsilon weer in te leveren, helaas. We zullen de nieuwe Lancia snel nog eens aan de tand voelen voor een uitgebreide test en daar kijken we nu al naar uit. De Ypsilon is namelijk een erg goede en vooral leuke auto geworden die ik met een erg enthousiast gevoel weer achterlaat. De Ypsilon is meer dan een hippe auto om te zien, het is een verdomd lekkere auto om te rijden en dat is toch minstens zo belangrijk!

[nggallery id=2]

Lancia Ypsilon 0.9 TwinAir 85
+ Erg fijne verschijning
+ Rijdt als een flinke klasse hoger
+ Genoeg ruimte, zowel voor- als achterin!
– Ergonomie dashboard niet optimaal
– Nog geen diesel of sterkere benzine-variant
– Stoelen weinig zijdelingse steun.

TECHNISCHE GEGEVENS

Lancia Ypsilon 0.9 TwinAir 85
Motor: € 875 cc turbo, 2 cilinders, 85 pk, 145 Nm. @ 2.000 tpm. Transmissie:handgeschakeld of dualogic, voorw.aandr. Gewicht: 950 kg. Top: 176 km/u. Acc. 0-100 km/u: 11,9 sec.Verbruik: 4,2 l/100 km. (opgave) Prijs vanaf: € 15.000,-

You may also like

One comment

  • Henk 25 januari, 2013   Reply →

    Heb een weekje in zo’n twinair gereden maar die 1 op 20 kan je echt wel schudden, zelfs in ouwelullenmodus kom je amper op 1 op 17. Of je moet enkel snelwegen gaan rijden met 80km/pu op de teller en op de cruise control.

Leave a comment