Test: Piaggio MP3 YOURban

Het lijkt wel een bekentenis: een verstokte motorrijder die enthousiast van een scooter stapt. Niet zomaar een scooter, maar eentje op drie wielen. Waarbij een autorijbewijs verplicht is zelfs! En dan zomaar zonder schaamte toegeven dat je je prima hebt vermaakt. Zo, dat is eruit. Nu nog proberen een enigszins objectief beeld te schetsen van een Piaggio MP3 YOURban, verder geschreven als Yourban.

Italianen hebben de scooter niet uitgevonden. Ze hebben ‘m wel gecultiveerd tot een symbool van het dynamische stadsleven. Tussen de auto’s door laveren alsof er een slalomcompetitie te winnen valt. Op snelheid en op de millimeter. Prachtig gestileerde signorina’s die hun huidstrakke outfit completeren met een hippe klassieke Vespa. Zo’n schitterend designicoon, waarvan zelfs deze hardcore motorrijder durft te zeggen dat hij er dolgraag eentje zou willen hebben. Desnoods als kunstwerk in de kamer. Middelbare heren in een smetteloos maatpak op een ‘dikke’ scooter met 500 cc of meer. Scholieren met een los over de schouder slingerend helmriempje, schreeuwend in een mobieltje, tegelijk wild gebarend naar een vriend of vriendin. Niet veilig, wel heerlijk Mediterraan. En dan die wouden van scooters, geparkeerd langs de straat. Heb je plannen een scooter te kopen, kun je hier alvast merk, model en kleur uitzoeken.

Sinds 2006 kan er in zo’n Italiaans ‘scooterwoud’ een Piaggio MP3 LT staan. Onze scooterbossen zijn wat kleiner en het heeft ook langer geduurd voor je daar een MP3 kon vinden: de driewielige scooter die eigenlijk een auto is, maar ook weer niet, is pas op de Nederlandse markt sinds 2008. Met succes, omdat je er met een rijbewijs BE op mag rijden. Sterker nog, móét rijden, want met alleen een A-stempeltje op je roze papiertje of roze ‘creditcard’ is een MP3 een verboden genoegen. Dit allemaal dankzij de grote spoorbreedte van de voorwielen, de dagrijverlichting vooronder, los op het front gemonteerde knipperlichten, een volslagen overbodige voetrem en (nog even) een nummerplaat formaatje billboard. Sommige van deze onderdelen vind je trouwens niet terug op de foto’s, die zijn namelijk van een Italiaanse uitvoering. Wat ook geldt voor de vrouwelijke bestuurder trouwens; een prachtig land, Italië.

Op het kentekenbewijs staat dat we met een ‘trike’ te maken hebben, wat herinnert aan die vreselijke halve motorfietsen met de achterkant van een Buggy op Kever-basis. De doorgaans in een lederen franjejack gestoken oudere heren die daar op – of is het in? – zitten dragen dikwijls geen helm, maar beschermen zich met een forse zonnebril en een ‘zeerovershoofddoek’ tegen de aanstormende vliegen en de aan de horizon opdoemde aanleunwoning. Zo’n showoptreden is voor de MP3-piloot niet weggelegd. Op deze Italiaanse trike moet je gewoon een helm dragen. Wat ons betreft gelukkig maar, want eenmaal rijdend is de driewieler ‘gewoon’ een scooter en dan moet je ook de risico’s onder ogen durven zien. Om die te beperken krijgt elke koper van een MP3 een gratis rijopleiding van een instructeur van de KNMV (Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging). Het klinkt misschien vreemd, maar dat is niet alleen een veiligheidspluspunt. Je leert zo ook nóg meer van de mogelijkheden van je trike te genieten.

Eerlijk is eerlijk, het is alweer deze onverbeterlijke motorrijder die toegeeft dat de risico’s van het MP3 rijden kleiner zijn dan bij een tweewieler. Tuurlijk, als je aan de voorkant een stadsbus probeert binnen te rijden, maakt dat ene extra wieltje niks uit. Je hebt wel meer veiligheid als het op pure grip bij het sturen aan komt. Simpelweg omdat het contactvlak met het wegdek door het derde wiel ook een derde groter is. En dat ook nog op de meest cruciale plek: vóór. Een uitbrekend achterwiel is met enige routine vaak nog wel op te vangen, een wegglijdend voorwiel eindigt voor zowel mens als machine in horizontale positie op straat (of ernaast). Dubbele voorwielen zullen gewoon minder snel uitbreken dan een enkele soortgenoot, al zal dat met een plens dieselolie op een natte rotonde ook niet zo veel uitmaken (met een auto trouwens ook niet, zei de ervaringsdeskundige). Over gladheid gesproken, voor de MP3 zijn zelfs winterbanden leverbaar, wat deze driewieler helemáál winterproof maakt. Niet alleen de grotere grip in bochten geeft extra veiligheid, ook bij het remmen ben je in het voordeel. Wat bij de eerste de beste remactie al duidelijk wordt: met het linker hendel (bedient de remmen op alle drie de wielen) kun je niet alleen enorme vertragingen bereiken, maar ook uitstekend doseren, zelfs op een nat wegdek. Het voetpedaal lijkt vooral te zijn aangebracht om je te pesten bij het ‘parkeren’ van je rechtervoet. Wettelijk voorschrift, afblijven dus. Geen wettelijk voorschrift, maar wel handig is de handrem, een schuifje in het schutbord, onder het stuur.

Allemaal zaken die gelden voor iedere MP3, dus ook voor de ‘oude’ LT die in Nederland al drie jaar te koop is en zoals gezegd een doorslaand succes mag worden genoemd. Ondanks het niet al te flitsende design. ‘Een sneeuwscooter met wielen’, hoorden we eens iemand zeggen. Bij de MP3 Yourban is het roer drastisch omgegooid. De voorkant oogt meer gestroomlijnd en minder massief, terwijl stuur, koplamp en ruitje nu één geheel vormen. De achtersteven kreeg een sportievere en slankere look. De opbergruimte werd daardoor kleiner – er passen nog steeds twee jethelmen of een integraalhelm in, hetgeen je kunt compenseren met een optionele topkoffer. Minstens zo belangrijk is de kortere wielbasis, wat de scooter wendbaarder moet maken in de stad, maar ook de beperking met zich meebrengt dat het krachtige 399 cc eencilinder blok van de MP4 400 RL-T er niet onder past. Zodoende moeten we het zien te redden met een 278 cc eenpitter die ook al langer bekend is. Precies 22,8 pk of 16,5 kW gooit dat dappere stampertje eruit. Benieuwd of we daarmee de adrenalinepomp een beetje op toeren kunnen krijgen.

Het wegrijden op een MP3 is een makkie. Zeker als je meteen het gas stevig open schroeft, is er geen enkel verschil met een tweewieler. Zelfs niet als het op het trekken van een sprintje aankomt. Mede dankzij de automatische transmissie lig je meteen meters voor op het vierwielige verkeer. De ‘tussenbaan’ is daarmee een serieus alternatief bij een eindeloze rij auto’s voor een stoplicht. Tot pakweg 90 km/u schiet de Yourban razend rap vooruit, daarna gaat het er wat bedaagder aan toe. Vanaf ons oude nationale snelwegtempo is acceleratie alleen nog op te merken door om de halve minuut naar de snelheidsmeter te kijken. Als wind, wegdek (geen vals plat graag) en kleding van de rijder een beetje meewerken, is een top van 135 km/u haalbaar. Wel voldoende voor normaal snelweggebruik, alleen jammer dat even vlot invoegen op de linkerbaan er niet bij is. Op de snelweg zit je dus permanent flink aan het gas te schroeven. Dat wekt geen hoge verwachtingen voor het benzineverbruik. En inderdaad, de wijzer van de benzinemeter gaat bij wijze van spreken net zo snel omlaag als die van de tempoklok omhoog klimt. Oeps, al na 195 km floept het reservelampje aan… Bij de pomp blijkt het echter reuze mee te vallen: rond 1 op 20, bij negentig procent snelwegritten met de kraan voortdurend open. Verlaat je de Autobahn – ook veel leuker rijden – hoef je jezelf niet extreem op de zenuwen te werken om 1 op 25 te halen. Kortom: met het verbruik is niks mis, maar een tank waar een litertje of drie meer in past dan de huidige elf liter, zou welkom zijn. Loopt ook die meter niet meer zo hard terug.

Twee wielen voor, dat moet toch raar sturen? Tja, verstokte motorrijder hè? Nou, vergeet het maar, want de Yourban stuurt gewoon lekker. Rij je rustig weg, voelt de voorkant even wat zoekerig aan, maar bij de eerste de beste bocht of snelle rotonde ben je dat vergeten. Je kunt al snel net zo gooien en smijten als met een ‘gewone’ scooter of motor, terwijl de grens van het plat leggen meer wordt bepaald door je eigen kunnen dan door deze trike. Heb je alleen een rijbewijs B en voel je dat de MP3 niet platter meer wil, zodat de voorkant enigszins schuddend laat merken dat je in de onderstuurfase bent beland? Dan wordt het hoogste tijd om je rijbewijs A te halen en misschien zelfs een racelicentie. Op een route met veel scherpe bochten kun je een motorrijder trouwens behoorlijk laten tandenknarsen met het enorme remvermogen van de Yourban. Je kunt meters later in de schijfankers gaan, waardoor je op een echt stuurweggetje lastig bent af te schudden.

Ondertussen is er ook nog zo iets als comfort. Standaardopmerking van motorrijders is volgens Michael Ras, marketing manager bij Piaggio Vespa BV in Breda, dat de zitruimte wat verder naar achteren zou mogen doorlopen omdat je dan iets meer voorover kunt zitten. Typisch, maar automobilisten zonder motorervaring schijnen daar nóóit over te klagen. Ook er verplicht rechtop op zittend is de Yourban niet oncomfortabel. Zelfs na een rit van een kleine twee uur stap je niet af alsof je zitvlees is veranderd in Parmaham. Wel storend vinden we het kleine ruitje, dat rond een integraalhelm behoorlijk wat turbulenties veroorzaakt. Met een ouderwetse jethelm met zonnebril zijn die echter nagenoeg verdwenen, zo ook bij een nieuwerwetse jethelm met deels opengeklapt vizier. Het alternatief is een hogere en bredere ruit, die mogelijk minder wervelstormen teweegbrengt.

Onvermijdelijk, elke rit eindig vroeg of laat voor een stoplicht. De motorrijder en ‘gewone’ scooterist zetten dan een voet op de grond. Of twee. Dat kan bij de MP3 ook, maar het hoeft niet. Blijf je ook op een scooter een verstokte automobilist (ja, die bestaan ook) druk je, zodra er op het dashboard een oranje lampje oplicht en je een piepje hebt gehoord, op een knop op de rechter stuurhelft, waarna je ook zonder voet(en) aan de grond kaarsrecht overeind blijft. Dat is ook het enige waar de schrijver na een week nog niet aan gewend is: doet-ie het of doet-ie het niet? Ja, je voelt hoe de Yourban zich schrap zet, maar toch… De vergrendeling laat onmiddellijk los zodra er krachten tegen het achterwiel beginnen te duwen. Meteen rij je weer aan kop in de dagelijkse rat-race.

Het zal wel duidelijk zijn inmiddels, de verstokte (laatste keer dat we het woord gebruiken) motorrijder is om. Neen, zijn eigen tweewielers gaan er niet voor weg, maar als dat zou moeten, zou een MP3 Yourban geen toppunt van behelpen zijn. Het ding biedt een berg rijplezier, geeft je het volledige ‘open air gevoel’ van een motor en is als ‘gewoon’ transportmiddel vreselijk praktisch, zeker als je dagelijks de file in moet. Al blijft het jammer dat die 400 cc motor en niet onder past. De prijs? Voor € 7.399 neemt je mobiliteit drastisch toe en ga je ’s ochtends handenwrijvend naar je werk, als het mooi weer is desnoods via een mooie omweg. Al zouden we daar nog wel de kosten van goede motorkleding bij op tellen; de persfoto’s, gemaakt in Italië, geven niet bepaald het goede voorbeeld. Serieuze motorkleding is niet alleen een must om het hele jaar door te kunnen rijden, maar ook vanwege de veiligheid. Bovendien zul je, als je passend bent gekleed, door de ‘echte motorrijder’ eerder serieus worden genomen op je driewieler. Zeker als de R in de maand zit en je tot de winterharde kern blijkt te behoren. O ja, dat van die winterbanden houden we natuurlijk even lekker onder ons…

[nggallery id=17]

Piaggio MP3 Yourban LT 300 ie
+ ‘Motor’ rijden met autorijbewijs
+ Ideaal voor druk woon-werkverkeer
+ Geweldige remmen, lekker sturen
+ Gebruiksvriendelijk
– Voor snelweg iets te weinig vermogen
– Turbulenties door ruitje
– Kleine tank

TECHNISCHE GEGEVENS
Motor: 278 cc eencilinder, bovenliggende nokkenas, vier kleppen, 22,4 pk/15,5 kW @ 7.750 tpm, 24 Nm. @ 5.750 tpm. Transmissie: CVT. L x B: 204 x 76 cm. Gewicht: 211 kg. Top: 130 km/u. Verbruik: 4,0/5,0 l/100 km. Prijs vanaf: € 7.399,-

You may also like

Leave a comment