Alfa Romeo RL schittert bij Zoute Grand Prix

Aankomend weekend heeft de Zoute Grand Prix plaats en daar is een prominente plaats gereserveerd voor de Alfa Romeo RL. De Targa Florio-winnaar van 1923 was het eerste model met het fameuze klavertje vier en is van 10 tot 13 oktober te bewonderen in het Belgische Knokke.

Klassiekerevenementen doen het al jaren erg goed, met de immens populaire evenementen op Goodwood en de Techno Classica in Essen als bruisende voorbeelden. De Zoute Grand Prix is, ondanks de nabijheid van de Nederlandse grens, minder bekend in Nederland. Toch waren er vorig jaar in Knokke-Heist maar liefst 263.000 bezoekers. Die krijgen ook dit jaar weer allerlei moois te zien, van vooroorlogse racers zoals de RL tot concept cars die recent in Frankfurt schitterden.

Meerdere merken zijn officieel van de partij. Alfa Romeo neemt uit het eigen Museo Storico een RL Super Sport uit 1925 mee, een evolutie van de RL die in 1923 de Targa Florio wint in handen van Ugo Sivocci. Het is de eerste auto van het merk waarbij de flank wordt gesierd met het kenmerkende groene klaverblad, dan nog omhult door een witte ruit. In Sicilië zetten de Milanezen een waar sterrenensemble in, met klinkende namen als Antonio Ascari (vader van Alberto), Giuseppe Campari, Giulio Masetti en een jonge Enzo Ferrari. De 88 pk sterke Super Sport wordt vervolgens bij de eerste editie van de Mille Miglia in 1927 ingezet, maar eindigt door pech slechts op de zevende plaats in het klassement.

Naast een concours d’elegance wordt er een rally (regelmatigheidscriterium) verreden voor auto’s tussen 1920 en 1965 en organiseren Belgen een GT Tour voor exclusieve GT’s van minder dan 20 jaar oud. Een snelheidsproef zorgt bij beide ritten voor extra adrenaline. Bonhams zal verder een aantal zeldzame oldtimers veilen.