2 & 3 juli: Concours d’élégance Paleis Het Loo

Op 2 en 3 juli wordt Apeldoorn een waar bedevaartsoord voor autoliefhebbers vanwege de 12e editie van het Concours d’élégance Paleis Het Loo. CorsaItalia is prominent aanwezig met een gezellige stand, waarbij we aandacht hopen te trekken met twee bijzondere auto’s. Al zal het niet meevallen enigszins op te vallen met duizenden bijzondere auto’s op het eigenlijke evenemententerrein en de speciale klassiekerparkeerplaats.

Internationale Concours
Een zeer belangrijk element blijft het Internationale Concours, dat ook buiten de landsgrenzen steeds meer erkenning krijgt en waarvoor juryleden uit binnen- en buitenland aantreden. De klassen zijn dit jaar: 100 jaar BMW, 80 jaar Bugatti type 57, Alfa Romeo Giulia (vat dat maar ruim op, want er zijn geen berlina’s bij), Gentlemen Sports Cars uit de jaren ’50 , 60 en ’70, Interbellum Nostalgia, Special Coachwork Pre & Post War en Unrestored Pre War.

Dino in de schijnwerpers
Het Internationale Concours heeft dit jaar een speciale klasse voor de Dino 206/246 GT and 246 GTS, dit naar aanleiding van de zestigjarige sterfdag van Enzo’s enige (wettige…) zoon. Ook de Fiat Dino Spider en Coupé staan centraal. Op zondag is er ook een speciale parkeerplaats voor deze modellen. Het Nationaal Concours d’Elegance is bedoeld voor auto’s die in de jaren zestig, zeventig en tachtig het straatbeeld bepaalden. Onder deze categorie vallen dus ook de nodige youngtimers.

Nationale Concours
Het Nationale Concours trekt al jarenlang mooie en dikwijls zeldzaam geworden auto’s, modellen die dikwijls een jaar of dertig (of langer) geleden nog tot het dagelijkse straatbeeld behoorden.
Nieuw is het Club Concours, dat plaats zal hebben bij de oude stallen van het paleis. Merkenclubs kunnen er zich presenteren met de mooiste auto’s, de juiste outfit en een sfeer die het betreffende merk of model ademt. Deze ’totaalpresentaties’ worden dan als geheel door een jury beoordeeld.

CorsaItalia
Uiteraard is ook CorsaItalia zelf aanwezig. Je bent van harte welkom om een praatje te komen maken en je een drankje te laten inschenken, waarbij Felice Cicoria de gasten verwent met een hapje en een drankje. Aandacht hopen we te trekken met de rode Lancia Lambda die elders in deze uitgave is geportretteerd. Een unieke Alfa Romeo Giulia beleeft op onze stand ook zijn debuut: de door Erwin Arentsen in de stijl van de Alfa Romeo GTA van Team Slotemaker opgebouwde Giulia, op de foto nog in aanbouw.

Klassieker parkeren
Op de klassiekerparkeerplaats is parkeren gratis voor ieder die met een klassieke auto naar Paleis Het Loo komt. Je kunt voor extra showeffect zorgen door bij je auto te lunchen; voor het eerst zijn er dit jaar voor dit doel exclusieve picknickmanden te koop. Ben je dan ook nog ‘in stijl gekleed’, dat wil zeggen in een outfit die past bij de tijd van je auto, is het plaatje helemaal compleet. Bijkomend voordeel van de klassiekerparkeerplaats is dat je hier naast het eigenlijke evenemententerrein uitstapt; vanaf de parkeerplaatsen voor moderne auto’s moet je verder lopen.

Food Trucks
Voor het versterken van de inwendige mens is een groot aantal rollende keukens over het terrein verspreid opgesteld, zogeheten ‘food trucks’, meestal prachtige nostalgische bedrijfswagens.

Renault recordauto
Als hoofdsponsor heeft Renault een belangrijke inbreng. In een eigen paviljoen wordt de rijke autosporthistorie belicht die het merk sinds 1898 heeft. Samen met enkele Renault-clubs presenteert het merk sportieve modellen en raceauto’s, waaronder een replica van de de Nervasport in die in 1934 drie wereldsnelheidsrecords brak. Tevens zal Renault de Alpine Vision laten zien, die als de voorbode wordt beschouwd van een nieuwe Alpine seriesportwagen. Zou er wellicht ook nog een Alfa Romeo Dauphine of R4 te zien zijn?

Italiaanse merken
FCA is aanwezig met de nieuwe Alfa Romeo Giulia (gepresenteerd op de stand van Wim Prins), terwijl ook de Fiat 124 Spider te bewonderen zal zijn. Kroymans is aanwezig met enkele nieuwe Ferrari’s.

Royal fair & Classic Car Sales
Op de Royal Fair presenteren ruim 30 shops hun waar. Niet alleen auto-gerelateerd maar ook onder meer mode, sieraden, antiek en kunst. Nabij de Fair zijn er heerlijke terrasjes waar foodtrucks hapjes en drankjes serveren. Ook is er een verkoopveld waar Nederlandse handelaren hun klassieke auto’s presenteren.

Sprint
Op de Koningslaan, voor het paleis, sprinten diverse malen per dag vooroorlogse automobielen. Het brullende geluid, de geur van olie en verbrand rubber maken dit tot een zeer spectaculair onderdeel van het programma. Foto: www.dvscc.nl (Dutch Vintage Sports Car Club)

Hoe kom ik er en wanneer?
Paleis Het Loo is vanaf de snelweg aangegeven, maar niet altijd even efficiënt. Kom je zuidelijk vanaf de A50, neem dan niet afrit 24, maar rij door tot afrit 25 (Apeldoorn-Noord), zo bespaar je jezelf een langdradige puzzelrit om en door Apeldoorn.
Zowel op zaterdag als op zondag is het evenement toegankelijk van 10.00 tot 18.00 uur. De klassiekerparkeerplaats is echter al open vanaf 9.00 uur en dat is niet zomaar; het is het bekende verhaal van ‘vol is vol’!

Voorverkoopvoordeel!
Kaarten online in de voorverkoop bestellen is extra aantrekkelijk, niet alleen omdat je dan niet in de rij hoeft te staan, maar ook omdat je dan maar liefst € 10 voordeliger uit bent en een entreeprijs van € 20,- p.p. betaalt in plaats van € 30,- op zaterdag en zondag aan de kassa. Voor een weekendkaart ben je in de voorverkoop € 35,- kwijt, aan de kassa is dat € 50,-. Zie voor kindertarieven ook de website. Bij de prijs is de toegang tot het paleis inbegrepen. Meer informatie op www.concourselegance.com (kaartverkoop: button concours d’elegance).