24 en 25 juni: Italia a Zandvoort!

Op zaterdag 24 en zondag 25 juni staat Circuit Park Zandvoort in het teken van alles wat met Italië te maken heeft. Centraal staan de gemotoriseerde voertuigen uit ‘il Bel Paese’,van klassiek tot modern zijn ze zowel op de paddocks als in actie op het circuit te bewonderen. Er staan zowel vrij rijden sessies op het programma als wedstrijden, maar voor wie volgas niet hoeft, zijn er ook talloze andere activiteiten.

Lifestyle plein ehhh…. piazza
Op 24 en 25 juni is Circuit Zandvoort een Italiaanse enclave. Tijdens Italia a Zandvoort draait het om Italiaanse auto’s en de Italiaanse geneugten van het leven. Het lifestyleplein op Paddock 1 is het vurig kloppende hart van het evenement. Italië is het land van liefde en aandacht voor mooie producten, van tongstrelende dranken en spijzen en van design. Het lifestyleplein van Italia a Zandvoort biedt een overzicht dat geen enkele liefhebber mag missen. Neem je partner mee – voor kinderen zijn er ook activiteiten – en geniet samen van al dat moois en lekkers. Begin je dag op Paddock 1 met een perfecte espresso of een Italiaans ijsje en waan je even in je favoriete land!
Op het lifestyleplein kun je kennis maken met en onder meer kleding, accessoires, pasta’s, wijnen en nog veel meer Italiaanse producten. Italiaanse muziek verhoogt de sfeer op het toch al sfeervolle ‘piazza’.

Merkenclubs
Op 24 en 25 juni pakken circa 27 Italiaanse merkenclubs traditioneel groots uit tijdens Italia a Zandvoort. De clubs bieden op Circuit Zandvoort een compleet overzicht, met auto’s van tientallen jaren oud tot gloednieuwe en van minimalistische gezinsauto’s tot supercars.
De merkenclubs komen met vele honderden auto’s naar Zandvoort. Elke club presenteert zich in het rennerskwartier, waar je de auto’s van dichtbij kunt bekijken en een praatje kunt maken met de eigenaren. Veel auto’s gaan ook het circuit op tijdens de vrij rijden-sessies voor merkenclubs.
De Ferrari Club Nederland, een van de grondleggers van Italia a Zandvoort, viert ’70 jaar Ferrari’. De bolides uit Modena staan niet alleen in Paddock 1 opgesteld, ze laten ook de teugels vieren tijdens de vrij rijden-sessies voor de Ferrari Club Nederland. De Lamborghini Club Nederland is eveneens van de partij, evenals de Alfa-clubs SCARB en VARLN. Abarth-liefhebbers beginnen hun bezoek aan Italia a Zandvoort met een rondgang langs onder meer Registro Abarth Olanda en het Abarth Forum. Het Fiat 124 Sport Spider Register en het Register Giulia Bertone zullen eveneens vertegenwoordigd zijn, ook kun je Fiat Uno’s, Fiat Stilo’s en Autobianchi’s bewonderen die allemaal in clubverband naar Circuit Zandvoort zullen komen.
Kortom: wie een hart voor Italiaanse auto’s heeft, mag Italia a Zandvoort niet missen!

Vespa in de spotlights
Op hét Italiaanse auto & lifestyle evenement van Nederland mag Vespa niet ontbreken. Op zondag 25 juni, de tweede dag van Italia a Zandvoort, verzorgen circa 200 Vespa’s hun eigen demo op het circuit. Daarnaast zijn de ‘wespen’ in een breed scala van kleuren en modellen te bezichtigen in het rennerskwartier, bij het Italiaanse lifestyleplein.
Al meer dan 70 jaar behoort Vespa tot de bekendste Italiaanse iconen op het gebied van design en lifestyle. Zelfs voor de leek is zo’n scooter uit Pontadera herkenbaar als een typische Vespa, geliefd zowel voor normaal transport als voor trendy en stijlvol ‘cruisen’ binnen en buiten de stad.

Alfa Romeo Challenge
Italia a Zandvoort zonder Alfa Romeo is als Gouda zonder kaas. Het één is ondenkbaar zonder het ander. Dus is de legendarische Italiaanse automobielbouwer prominent aanwezig op het lifestyle-evenement. Buiten de baan, maar zeker ook er op.
In het kader van de Alfa Romeo Challenge komen op zondag ruim veertig Alfa’s twee maal in actie. De kwalificaties hebben op zaterdag plaats. De coureurs zijn afkomstig uit heel Europa. Voor de ‘Alfa-mannetjes’ heeft het racen op het spiksplinternieuwe asfalt in de duinen een speciale lading, mede omdat de races worden verreden met veel publiek erbij. En natuurlijk ook omdat deze klasse een onderdeel vormt van een puur Italiaans programma.
Het veld van de Alfa Romeo Challenge is zeer divers. De auto’s zijn overwegend klassiek, maar er rijden ook moderne mee. Snel en minder snel strijden in vier klassen voor de eer. Niet met het mes tussen de tanden, maar wel met het gas er flink op. De boel heel houden staat ondertussen hoog in het vaandel van de rijders, die veelal geen eindeloze budgetten hebben en een gedeelde passie voor Alfa Romeo.

Pirelli Ferrari Formula Classic
Geen Italia a Zandvoort zonder Ferrari-races! Op 24 en 25 juni racet de Britse Pirelli Ferrari Formula Classic met 18 tot 20 deelnemers op Circuit Zandvoort. De klasse is een kers op de verjaardagstaart ter ere van ’70 jaar Ferrari’.
De Pirelli Ferrari Formula Classic is een raceklasse voor Ferrari’s die vóór 1997 zijn geïntroduceerd. Turbomotoren zijn niet toegestaan. Reken onder meer op enkele Ferrari’s F355 Challenge en de 328 GTB. De kans is groot dat er ook een 550 Maranello V12 in actie komt. Modellen als de 308 GTB, Mondial en 308 GT4 maken het fotogenieke plaatje compleet. Behalve de Britse rijders zullen ook enkele Nederlanders met hun Ferrari’s in actie komen.

Strada e Corsa
Het Haarlemse Strada e Corsa restaureert alles wat uit Italië komt, vier wielen heeft en je betovert met schoonheid, van antieke Ferrari’s en Alfa Romeo’s tot bijzondere Fiats en elegante Lancia’s. Het bedrijf richt zich vooral op de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw, een zeer vruchtbare periode in de vermaarde Italiaanse auto-industrie.
Veel restauratieprojecten voert het bedrijf van de gebroeders Schouwenburg in opdracht uit. Strada e Corsa speurt ook zelf de wereld af naar ‘vergeten Italianen’ die het restaureren waard zijn, zoals een Ferrari 250 GT Boano uit 1957, die werd gevonden in een dichtgetimmerde, door iedereen vergeten Belgische kroeg. Er werd een muurtje omgehaald en een uitrit aangelegd om de Boano uit zijn benarde positie te bevrijden.
Op Italia a Zandvoort presenteert Strada e Corsa onder meer de Alfa Romeo 155 V6 Ti waarmee .Nicola Larini in 1993 de Duitse DTM-hegemonie doorbrak door het kampioenschap op zijn naam te schrijven. In het rode monster zijn vele bewijzen te vinden die refereren aan de vermaarde Italiaanse coureur. Zoals een merkteken ‘N’ die de juiste stand van de kuipstoel aangeeft. Ook bijzonder is de Alfetta GTV 6 2.5 uit 1981, ooit gebruikt door het vermaarde Italiaanse team ‘Jolly Club’, dat tot midden jaren negentig in nagenoeg alle takken van de autosport actief was.

Kaarten voor slechts 15 euro!
Kortom: is Italië jouw land en hou je van Italiaanse twee- en vierwielers, doe dan op 24 en/of 25 juni een retourtje Circuit Park Zandvoort. Een dagkaart kost in de voorverkoop slechts
€ 15 en dan mag je niet alleen op de tribune zitten, maar ook (vrijwel) overal rondkijken. Een weekendkaart kost € 25,00 in de voorverkoop. Kinderen van 5 tot 12 jaar, onder begeleiding van een volwassene, krijgen 50 procent korting. De allerjongsten hebben gratis toegang. Zie verder italia-zandvoort.nl.