90 jaar Touring, tijd voor een tentoonstelling

Honderden waren er van in en rond Turijn, sommigen bronnen noemen er zelfs meer dan duizend: carrosseriebouwers. De één kwam niet verder dan twee auto’s, de andere bouwde er duizenden en alles er tussenin was ook mogelijk. Slechts enkelen werden er écht groot en overleefden ook de minder goede tijden in de jaren ’60. Touring is er daar eentje van en viert dit jaar haar 90ste verjaardag.

Bertone, Pininfarina, Touring; het zijn slechts enkele van de vele carrosseriebedrijven die in de eerste helft van de vorige eeuw zijn begonnen met het bouwen van carrosserieën op bestaande chassis van de grote merken. Touring werd in 1926 opgericht door Felice Bianchi Anderloni en Gaetano Ponzoni in Milaan. Het waren de gouden jaren van ‘coach building’.
Touring was bekend om de elegante en mooi geproportioneerde carrosserieën die vaak waren gemaakt van aluminium en werden gebouwd op een buizenframe. Die vaak lichte creaties zorgden voor de toevoeging Superleggera. Anderloni was er duidelijke over: “Gewicht is onze vijand en luchtweerstand is een hindernis.”
In de jaren ’60 kwam er een einde aan carrosseriebouwgekte en ook voor Touring waren de gouden tijden afgelopen. Eind jaren ’60 stopte het bedrijf met de werkzaamheden. In 2006 werd Touring nieuw leven ingeblazen en vandaag de dag maakt het bedrijf gelimiteerde sportwagens die weer volledig voldoen aan de term Superleggera.

Om de negentigste verjaardag te vieren biedt het Museo Nazionale dell’Automobile de mogelijkheid om door de geschiedenis van Carrozzeria Touring te wandelen. Er zijn elf auto’s uitgekozen die worden gezien als belangrijke punten in de historie van Touring, waaronder de ex-Giovanni Agnelli Ferrari 166 Sport MM en Alfa Romeo 6C 2500 ‘Villa d’Este’. Daarnaast zijn er nooit eerder geplubliceerde foto’s, interviews, schetsen en modellen te zien. Ook kunnen bezoekers een kijkje nemen in een deel waar Touring laat zien hoe men tegenwoordig werkt.

De tentoonstelling vindt plaats van 22 september tot 20 november 2016.