90's tuning: Giannini Fiat Uno Turbo Torino

fiat-uno-turbo-giannini-torino-01

Heb je het tegenwoordig over ’tuning’ dan gaat het vaak om motorische aanpassingen, een beter onderstel, krachtiger remmerij en een set andere wielen. In de jaren ’90 waren dergelijke zaken ook aan de orde, maar destijds kwam er nog een ’tak van sport’ bij: het aanpassen van de carrosserie, in meer óf mindere mate functioneel.

fiat-uno-turbo-giannini-torino-03Giannini, het meest bekend uit de tijd van de klassieke Fiat 500’s, wist ook in de jaren ’90 nog van wanten en besloot de Fiat Uno Turbo i.e. eens flink onder handen te nemen. Het eerste wat opvalt is natuurlijk de heftig aangepaste carrosserie. Met andere bumpers, bredere voor- en achterschermen, een kofferklep met geïntegreerde spoiler en flinke sideskirts is het duidelijk dat Giannini ook in deze jaren niet van het ‘even snel afraffelen’ was.
De complete carrosserie werd aangepast waarbij de motorkap en het dak praktisch de enige delen zijn die ongemoeid zijn gelaten. Rechts is duidelijk te zien hoeveel breder de Giannini Torino is geworden.fiat-uno-turbo-giannini-torino-02

fiat-uno-turbo-giannini-torino-05 fiat-uno-turbo-giannini-torino-04Giannini zou Giannini niet zijn als het motorblok ook niet flink onder handen werd genomen. De 1.372 cc metende vierpitter bleef, maar het vermogen werd opgeschroefd van 118 pk tot maar liefst 148 pk! Ook het koppel nam flink toe: de originele 161 Nm nam toe tot 216 Nm.
15″ wielen met banden in de maat 195/50-15 moesten zorgen voor een betere wegligging, in combinatie met een lager onderstel. Ondertussen werd het interieur deels gestript en werden er twee prachtige Sparco kuipstoelen gemonteerd. Vanuit die kuipjes had je zicht op een fraai sportstuur van het eigen merk en zwarte sportpedalen. Achterin was er ineens genoeg ruimte om allerlei spullen te verhuizen, want de achterbank ging richting sloop. Mede hierdoor werd de Uno een flinke hoeveelheid lichter: in plaats van de originele 925 kg woog het Italiaantje nu nog maar 770 kilogram. Het laat zich raden dat de topsnelheid er flink op vooruit ging, deze bedroeg 220 kilometer per uur.
Een originele Fiat Uno Turbo is al zeldzaam aan het worden, de Giannini Torino is helemaal bijzonder, er is slechts een handjevol van deze auto’s gebouwd.

 

 1. Prachtige Uno, waar ik eerlijk gezegd nog nooit van gehoord had (oeps)
  Zoals jullie zeggen zéér zeldzaam en ik ben deze Uno nog nooit “in t wild” tegen gekomen.
  Prestaties zijn goed maar zeker niet spectaculair,gezien Novitec nog een stapje verder ging qua vermogens tunning.
  De velgen zijn niet helemaal mijn smaak en de bandenmaat klopt niet helemaal (i.v.m. teller afwijking) deze zou beter 195/45/15 kunnen zijn (heb ik zelf n.l. óók)
  Verder blijft het wel een prachtige uitvoering, mijn complimenten dat jullie dit pareltje hebben willen plaatsen op de hoofdpagina!

  Ruud King, Voorzitter Fiat Uno Club Holland

  1. Wat betreft de wielen zijn we het eens, niet echt een model dat ons kan bekoren. En inderdaad: de rolomtrek is iets aan de hoge kant op deze manier. Dank voor je reactie Ruud!

 2. Ik vind het altijd nog heel erg dat ik destijds dit type Uno, een 1.5sx ie heb weggedaan.

  Heerlijk vlot autootje waar uj veel plezier aan had, mooi aangekleed ook met opvallende striping, maar ik moest zonodig wat nieuws

 3. De foto’s van de bovenstaande grijze Giannini Uno Torino betreffen het oorspronkelijke prototype uit 1990. Deze auto werd tentoongesteld op de salon van Turijn in 1990. Ondanks dat Giannini van deze auto wel brochures heeft laten drukken is het bij dit prototype gebleven.

  Achter de schermen werd er echter gewerkt aan een productieversie. Op de salon van Turijn in 1992 presenteerde Giannini de Uno Torino E.S. (Evoluzione Stradale). Op het eerste gezicht leek deze Uno Torino E.S., op de kleur na, identiek te zijn aan het oorspronkelijke prototype Uno Torino uit 1990. Er waren echter een groot aantal wijzigingen doorgevoerd om de auto productieklaar te maken.

  Ondanks dat het wilde uiterlijk van beide auto’s identiek leek was de beoogde productieversie uit 1992 rondom twee centimeter minder breed. Volgens de persmap was dit noodzakelijk door montage van andere banden en om de auto een harmonieuzer uiterlijk te geven. Andere kleine uiterlijke verschillen hebben betrekking op de velgen, emblemen etc.

  Het interieur van de Uno Torino E.S. was, net als de Uno Torino, voorzien van Sparco kuipstoelen en een sportief stuur. In tegenstelling tot het oorspronkelijke prototype uit 1990 had de beoogde productieversie uit 1992 wel een achterbank.

  De grootste wijziging tussen de beide Giannini’s betrof echter de techniek. De motor van de Uno Torino uit 1990 had ten opzichte van de normale Fiat Uno Turbo I.E. motor een groot aantal wijzigingen ondergaan. De beoogde productieversie Uno Torino E.S. was echter voorzien van de standaard Fiat Uno Turbo I.E. motor.

  Het lag in de planning dat Giannini van de Uno Torino E.S. een beperkte serieproductie zou gaan maken. De introductie van de Fiat Punto gooide echter roet in het eten. De introductie van de Fiat Punto was voor Giannini aanleiding het Uno Torino project te staken en zich, niet geheel zonder commercieel succes, volledig te storten op deze nieuwe Fiat.

  Enzo Altorio schrijft in zijn boek over Giannini dat er tijdens het Giannini Uno Torino project slechts twee prototypes zijn geproduceerd. De eerste was de Giannini Uno Torino die in 1990 werd voorgesteld. De tweede de beoogde straatversie Giannini Uno Torino E.S. uit 1992. Aangezien Enzo Altorio tijdens het schrijven van zijn boek nauw heeft samengewerkt met de familie Polverelli (de eigenaren van Giannini) mogen we er redelijkerwijs vanuit gaan dat deze informatie correct is. Van de Giannini Uno Torino E.S. (beoogde productieversie) circuleren op dit moment echter wel foto’s in de kleur rood en in de kleur blauw metallic. Of dit om twee verschillende auto’s gaat of dat het prototype van de Giannini Uno Torino E.S. ergens in zijn leven een nieuw kleurtje heeft gekregen is op dit moment nog onbekend.

  R. Sanna
  registrogiannini@hotmail.com

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *