Abarth 500E klokt snelle tijden, met of zonder geluid

Een elektrische Abarth 500, zou de legendarische oprichter van het merk zich omdraaien in zijn graf? Vast niet, want de op snelheid beluste Oostenrijkse Italiaan schuwde geen enkel middel om tot betere prestaties te komen. En betere prestaties lévert de nieuwe Abarth 500E Scorpionissima, de topsnelheid even buiten beschouwing gelaten. 

Met de komst van de elektrische Fiat 500 kon een Abarth-variant bijna niet uitblijven. Het merk met de schorpioen heeft er met de 500E een opmerkelijke verschijning van gemaakt, die niet alleen wat betreft de prestaties en verschijning verrast, maar ook qua uitrusting tegemoet komt aan de veeleisende liefhebber. Uiteraard blijft de schorpioen het handelsmerk van Abarth, maar het logo is gemoderniseerd, de fabriek spreekt zelfs van ‘geëlektrificeerd’. De nieuwe telg is meteen herkenbaar aan een sportiever front met een honingraat luchtinlaat en onderaan een witte luchtgeleider. Titaniumgrijze spiegelkappen, geprofileerde dorpels en een licht afwijkende achtersteven maken de metamorfose compleet. 

De Scorpionissima staat op 18” Diamond Cut Titanium Grey-wielen en is leverbaar als hatchback (met standaard een glazen dak) en als Cabrio. De koper kan kiezen uit de kleuren Acid Green (letterlijk Zuurgroen) en Poison Blue (Gifblauw). In beide gevallen moet je zelf maar voor een zonnebril zorgen.

Het interieur sluit in de beste Abarth-traditie aan bij de buitenkant met fraaie sportstoelen met geïntegreerde hoofdsteunen en een driespaaks sportstuur dat is bekleed met een combinatie van leer en alcantara. Dat materiaal tref je ook op het dashboard aan. De 500E is ook qua veiligheid volledig bij de tijd, met voorzieningen als Traffic Sign Information, een noodremsysteem met herkenning van voetgangers en fietsers, Lane Keeping Assist, vermoeidheidsherkenning, eCall en een dode hoeksensor. Een hoogwaardig JBL-audiosysteem is standaard bij de Scorpionissima, evenals een zogeheten Sound Generator, die de elektrische 500 kan laten klinken als een fossiele Abarth in gevechtstenue. Tijdens de statische presentatie krijgen we alvast een voorproefje dat smaakt naar meer. De tunnel bij Utrecht bijvoorbeeld… De al van de Fiat 500E bekende tokkelende gitaar is hoorbaar is zodra je het contact in- of uitschakelt en wanneer je de 20 km/u passeert. 

De blik van de bestuurder valt bijna automatisch op het instrumentenpaneel dat je onder meer op de hoogte houdt van de gereden snelheid – zowel digitaal als ‘digitaal analoog’ – en de batterijreserve. Via het centrale display kun je allerlei informatie oproepen en voorzieningen inschakelen, te veel op in een paar zinnen weer te geven. Je controleert daarmee het audiosysteem, de navigatie en de klimaatbeheersing, kunt acceleratietijden en remafstand aflezen, ziet hoeveel vermogen je gebruikt en kunt nog allerlei andere zinvolle en/of vooral leuke informatie terugvinden. 

Het vermogen van 113 kW/154 pk is weliswaar veelbelovend voor een compacte auto, maar niet ademstokkend – in de fossiele hot hatch-wereld zijn we tegenwoordig immers wel wat gewend. Het koppel van 235 Nm is een heel ander verhaal, niet zo zeer vanwege de sleurkracht op zich, maar omdat deze waarde bij een elektrische auto beschikbaar is bij elk toerental. Druk het rechterpedaal in en je voelt het meteen, alsof je door een reusachtige katapult wordt gelanceerd. De topsnelheid is een ander verhaal, op de Autobahn BMW’s en Audi’s pesten zit er niet in met 155 km/u. Ongetwijfeld zou dertig of veertig kilometer meer technisch geen enkel probleem zijn, maar dat zou flink ten koste gaan van de actieradius. Die zal in de praktijk tussen de 160 en 340 kilometer liggen, nadere uitleg overbodig. Overigens kost het met snelladen 35 minuten om de accu voor 80 procent op te laden, een redelijke waarde.

Trekkracht hoort zoals gezegd bij een elektromotor als tomaten en mozzarella bij insalata caprese. Helaas kunnen we dat (nog) niet uit eigen ervaring bevestigen, maar de Italianen plakken een pleistertje op de wonde door de Abarth 500E te vergelijken met de bij ons voortaan helaas niet meer aangeboden fossiele 695. Die lanceert je van 40 naar 60 km/u in 2,5 seconden, terwijl de E-versie daar maar anderhalve tel voor nodig heeft. Sprint je dan door naar de 100 km/u, gaat dat bij de emissievrije Abarth een seconde sneller dan bij de vertrouwde viercilinder. Ga je in één ruk vanuit stilstand naar de honderd, heb je daar bij de 695 7,4 seconden voor nodig. De nieuwe Abarth 500E doet dat in zeven tellen rond. Feest gegarandeerd dus, hoewel de uitlaatloze nieuwe telg qua prestaties geen partij is voor bijvoorbeeld een 695 Biposto. Al kun je je afvragen of dat een regulier model is. Voor een rondje op het testcircuit van Balocco heeft de 500E in ieder geval een seconde minder nodig dan een ‘gewone’ 695.

Om het energieverbruik van de Abarth 500E (enigszins) te reguleren heb je keuze uit drie rijmodi, met de Turismo-stand als de meest efficiënte. In dat geval heb je maximaal 100 kW (136 pk) onder de rechtervoet, in combinatie met 220 Newtonmeter koppel. Bij de Scorpion Street-modus wordt alles uit de kast gehaald, bij maximaal regeneratief remmen, zodat je het rempedaal nauwelijks hoeft te gebruiken. Wil je absolute topprestaties, bijvoorbeeld op het circuit, is de Scorpion Track-modus de meest logische keuze. Ehhh, staan er op de circuits van Zandvoort en Assen al laadpalen?

Tot dusverre hebben we de Abarth 500- en 695-varianten nooit kunnen betrappen op een teleurstellend weggedrag, maar de 500E maakt volgens Abarth nog een sprong voorwaarts dankzij een betere gewichtsverdeling. Helemaal 50/50 is het niet, maar het komt aardig in de buurt.

Vanaf 22 november krijgen trouwe leden van de Abarth-gemeenschap gelegenheid een 500E Scorpionissima te bestellen, waarvoor ze dan € 44.000 zullen moeten overmaken. De reguliere leveringen komen volgende zomer op gang. Na de voorverkoop krijgen ook andere geïnteresseerden de kans om in bezit te komen van de eerste Abarth zonder verbrandingsmotor, maar desgewenst met een vertrouwd geluid.