Alfa Romeo 4C doet ‘Groene Hel’ in slechts 8’04”

02 Alfa Romeo heeft weer een prestatie van formaat geleverd. Op de Nürburgring klokte de Duitse Horst von Saurma een ronde van 8.04. Met die tijd van iets meer dan acht minuten is de Alfa Romeo 4C de snelste auto in de klasse tot 250 pk.

De test in de ‘Groene Hel’ van het Duitse complex is een van de talloze testen die de Alfa Romeo-supercar wereldwijd onderging: van -35 graden in Zweden tot +40 graden in Abu Dhabi en van de woestijnen in Arizona (VS) tot de beklimmingen van de Etna in Sicilië. Uiteraard kon ook het eigen testcircuit in Balocco (Italië) niet ontbreken, waar alle Alfa Romeo’s zijn ontwikkeld, geperfectioneerd en getest sinds 1962.

03

De Nürburgring, ook wel Nordschleife genoemd, wordt de laatste jaren veelvuldig toegepast als testcircuit door autofabrikanten. De baan kent een ongekende variatie in langzame en snelle bochten, lange rechte stukken, terwijl de baan ook van hoog naar laag gaat. Bij uitstek een uitstekend testcircuit voor dit project. De ‘Groene Hel’ ontpopte zich als ideale plek om de prestaties van de Alfa Romeo 4C aan de dag te leggen. De pure compromisloze rijdersmachine komt het best tot zijn recht op het circuit, waar snelheid, hard remmen en hevig accelereren benodigd zijn om zo’n snelle rondetijd neer te zetten: plankgas naar 100 km/h in 4,5 seconden, topsnelheid van 258 km/h, deceleraties tot wel 1.2 g en meer dan 1,1 g aan laterale acceleraties. Dit alles is bereikt dankzij een optimale gewichtsverdeling, 40% op vooras, 60% achteras, en een gewicht/vermogenverhouding van minder dan 4 kg/pk, een waarde die past bij een echte supercar.

Meer over de nieuwe Alfa Romeo 4C lezen? Dat kan in editie 2 van AutoItalia Magazine.