Alfa Romeo Duetto heeft officieel 'Go!'

404033_3912_big_2015-alfa-romeo-duetto

We gingen er allemaal al van uit natuurlijk, maar nu kan eindelijk met zekerheid gezegd worden dat de nieuwe Alfa Romeo Spider, Duetto genaamd, er gaat komen. In december liet men nog weten bezig te zijn de laatste puntjes op de i te zetten, maar inmiddels staat de krabbel onder het contract met betrekking tot de samenwerking tussen Mazda en Fiat.

Het lijkt ons één van de mooiste projecten die ons te wachten staat de komende jaren: een lichte, open Alfa Romeo met achterwielaandrijving, potente motoren en een (relatief) gunstig prijskaartje. Al die ingrediënten lijken klaar te liggen voor de nieuwe Duetto die in 2015 op de markt gaat verschijnen. De Duetto wordt gebouwd in samenwerking met Mazda dat op het zelfde platform de nieuwe MX-5 gaat produceren. Ondanks het identieke platform, kiezen beide fabrikanten voor eigen motoren. Ook qua looks zullen de auto’s heel weinig gemeen hebben.

Normaal zijn we nooit zo’n liefhebber van impressies als er in feite nog niets bekend is. Die van Quattroruote behoren tot de weinige uitzonderingen. Dat Italiaanse blad zit dermate dicht op dehuid van Fiat dat, wanneer het met nieuws komt, er niet zelden meer dan een kern van waarheid in een dergelijke impressie zit. Mocht dat niet het geval zijn, dan mag de Duetto wat ons betreft een kopie worden van de Duettottanta van enkele jaren geleden.

[nggallery id=85]

Net als de 4C schijnt ook de Duetto ruim onder de 1.000 kilo te blijven. Qua motorisatie moeten we het uiteraard bij de 1.4 en 1.8 turbo’s zoeken. Binnen enkele dagen zal er meer nieuws over het project worden verkondigd het Quattroruote.

 1. Mazda, het meest walgelijke merk wat de mensheid ooit heeft voortgebracht. Of nee wacht, dat is Honda, oh nee, Nissan, oh nee, Toyota, enz.

  Waarom moet Marchionne nu juist met Mazda een alliantie aangaan om de parel van Alfa Romeo te bouwen. De Mazda MX-5 heeft juist het concept van de Spider gekopieerd en is daar helaas succesvol mee gebleken. Ook omdat de Italianen het na 1994 lieten liggen door een wat grotere en duurdere Spider uit te brengen. Dat ie in Japan gebouwd gaat worden is helemaal een gotspe. De fabrieken en werknemers in Italië hebben daardoor weer een model minder te fabriceren. En ik lees altijd dat het te duur is om in Japan te produceren vanwege de dure yen…

  Japan heeft de Italiaanse auto-industrie decennialang enorme schade berokkend door enerzijds hun goedkope vormloze karretjes aan de Italianen te slijten terwijl zij andersom extreem protectionistisch zijn geweest met betrekking tot de invoer van Italiaanse auto’s. Dus ik kom maar weer eens met mijn mantra: “Let op, de aankoop van een Aziatische auto brengt de Europese economie ernstige schade toe met hoge werkloosheid als gevolg.”.

  Italië, het land dat de grootste natie ter wereld had kunnen zijn…

 2. De MX-5 heeft nooit de Spider gekopieerd. Het was juist een kopie van de Lotus Elan en heeft ook dezelfde sportieve spirit daarvan overgenomen. Ondanks dat de Spider van de 105 serie stamt is het nooit echt geschikt geweest voor op het circuit zo blijkt. De kans dat je een Spider op het circuit treft is klein en de enkelingen die je treft zijn vaak sillouette racers waarvan alleen de body te herkennen is.

  De Elan en de MX-5 daarentegen zijn zeer geschikt voor het circuit en dat heeft de MX5 vanaf eind jaren 80 bewezen. Nu nog zijn de A en B serie zeer populaire wagens voor de racerij in vele disciplines. Zeker voor de amateur coureur een heel geschikt chassis om zo ie zo mee te beginnen of zelfs nog veel jaren plezier van te hebben. Een rolkooi er in en een set Toyo’s er onder en gaan met dat ding. Daar waar de amateur coureur in europa voor de oudere 3-serie kiest gaan ze in amerika en japan massaal voor de MX-5. Zelfs op onverharde rally stages tref je deze koddige MX-5 nog aan.

  Over de C serie zullen we het maar niet hebben want die “lust” de MX-5 liefhebber over het algemeen zelf ook niet. Daarom dat Mazda ook al aangetoond heeft (o.a. met concept cars) dat de volgende MX5 terug zal grijpen naar de sportievere A en B serie als uitgangsbasis.

  Gelukkig dat Mazda als enige in de wereld altijd zijn ogen open heeft weten te houden en ons nog altijd leuke, goedkope, speelse en sportieve Roadsters leverd. Terwijl de rest van de wereld (waaronder Fiat/Alfa) zwikte onder de vraag naar zwaarlijvige luxe voorwielaangedreven modellen, bleef Mazda lekker eigenwijs en toonde karakter.
  Qua techniek heeft Mazda zo ie zo altijd karakter getoond door te blijven investeren in de Wankel motor daar waar iedereen het concept snel liet vallen. Het ideale karaktermodel voor Mazda zou dan eigenlijk een MX-5 met wankelmotor kunnen zijn. Maar dat zal niet gebeuren denk ik.

  Deze samenwerking met Mazda vind ik echt het beste wat Alfa momenteel kan overkomen. Alleen kan Alfa het momenteel niet aan dus aantrekkelijke partners moeten gezocht worden. Binnen de eigen groep zijn de andere partners : of te duur (Maserati), of zitten in een diepere put dan Alfa zelf (Lancia), of hebben geen interessante platforms (Fiat/Abarth). De 4C heeft een fantastische partner in Dallara gevonden maar die kan waarschijnlijk geen massaproduktie van een Spider aan , maar verder is er binnen de italiaanse landsgrenzen niks te vinden.

  Marchione is goed bezig de laatste tijd met het omarmen van het feit dat Fiat (en Italie) het niet alleen aankunnen als ze weer aan de top willen staan. Ze kunnen niet zonder deze samenwerkingsverbanden.

  Ga zo door Fiat!!

  1. Mooi gezegd Jordy! Eigenlijk compleet eens, ik denk dat de Duetto één van de mooiste dingen is die Alfa nu kan overkomen. Een imago-maker die niet het onbetaalbare mee krijgt en goed rijdt. Het heeft alle kansen van succes lijkt me.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *