Alfa Romeo Giulia Veloce: de ideale Giulia?

Met de Veloce vult Alfa Romeo het gat tussen de ‘normale’ Giulia’s en de extreem sterke Quadrifoglio. Kijken we naar de benzinemotoren dan was het óf 200 pk, óf 510 pk. Inderdaad, een fiks verschil en ook bij de diesel-Giulia was een uitvoering met extra vermogen welkom. Alfa Romeo komt met de oplossing: de Giulia Veloce!

We schreven al eerder uitgebreid over de Giulia Veloce maar inmiddels is er een flinke lading extra beeld beschikbaar. Reden genoeg voor een bericht want de nieuweling oogt fantastisch en ook nu hebben de Italianen weer gekozen voor Blue Misano, één van de – volgens ons – mooiste kleuren voor de Giulia.
Onder de motorkap ligt een 280 pk sterke versie van de 2.0 turbo van de Veloce-loze Giulia, waarin hij 200 pk levert. Het koppel bedraagt 400 Nm bij 2.250 tpm (versus 330 Nm bij 1.750 tpm). Uiteraard meer dan vlot genoeg, de 2-liter wist ons meer dan te overtuigen tijdens onze uitgebreide test in Italië. Toch is meer vermogen (bijna) altijd welkom dus de 280 pk Veloce moet een schot in de roos zijn. De acceleratie van de Veloce is verbluffend: in 5,2 seconden schiet de Giulia naar de honderd, ongeveer 1,4 seconden sneller dan de normale variant met 200 pk. De topsnelheid bedraagt 240 km/u.
Bij de diesels is het verschil minder groot, daar was al een 180 pk sterke Giulia en dus is het verschil met de 210 pk Veloce wat minder groot. In 6,8 seconden sprint je naar de 100 (versus 7,1) en de topsnelheid bedraagt 235 km/u (tegen 230 bij de 180 pk Giulia).

De Giulia Veloce rolt standaard op 18″ wielen, de schitterende 19″ exemplaren van de Quadrifoglio zijn een optie. Ook binnenin gaat het er sportief aan toe, zo zijn onder andere de stoelen voorzien van meer zijdelingse steun. Standaard zijn beide Veloce’s uitgerust met de achttraps automaat van ZF, in onze ogen ook de beste transmissie voor de Giulia. Anders dan de andere Giulia’s is de aandrijving, deze is bij de Veloce via alle vier de wielen. Het meeste vermogen gaat overigens naar de achterwielen, de voorwielen worden vooral van pk’s voorzien als de achterwielen grip dreigen te verliezen.

Prijzen van de Giulia Veloce beginnen bij € 52.550 voor de 280 pk benzine, de 210 pk diesel mag voor € 1.000 meer mee naar huis.

[Best_Wordpress_Gallery id=”39″ gal_title=”Alfa Romeo Giulia Veloce”]