Alfa Romeo Giulia Veloce: extra power!

De Alfa Romeo Giulia lijkt een succes te gaan worden voor het merk. In Italië is de verkoop op gang en loopt deze als een speer, in de landen er om heen moet de levering nog op gang komen maar is er zeer veel interesse in de middenklasser. Met de Giulia Veloce dicht Alfa Romeo het gat tussen de ‘normale’ Giulia’s en de Quadrifoglio.

Veloce, een naam die in 1956 voor het eerst werd gebruikt door Alfa Romeo bij de Giulietta, een extra snelle uitvoering van de schitterende klassieker. De naam keerde bij de Mito en Giulietta terug en lijkt bij de Giulia weer écht tot zijn recht te komen. Misschien wel de meest interessante uitvoering van allemaal.

Over de motoren hebben we al veel verteld op CorsaItalia (en zéér uitgebreid in het magazine) en het viel daarbij op dat er een groot gat zat tussen de twee benzine-uitvoeringen: 200 pk voor de 2.0 turbo, 500 pk van de Quadrifoglio. Niet dat je met de 200 pk krachtbron te klagen hebt hoor, een sprint naar de 100 in 6,6 seconden was jaren geleden alleen voor echte sportwagens weggelegd en bij de Giulia is het vandaag de dag de instapper! Toch is het logisch dat Alfa Romeo kiest voor twee extra motorvarianten aan de bovenkant van de ‘normale reeks’.

Uitvoering
Met speciale bumpers die qua ontwerp tussen de reguliere en die van de Quadrifoglio in zitten, een diffussor met dubbele uitlaat in de achterbumper en optionele 19″ wielen maak je als eigenaar duidelijk dat deze Giulia nog wat meer pit heeft dan de meeste exemplaren. Kijk je beter dan vallen ook de hoogglans zwarte afwerking langs de portierramen op.
Binnenin gaat de sportieve toon verder; met leder beklede sportstoelen, een speciaal stuur en veel aluminium accenten is de Veloce goed te onderscheiden van de tammere broers. De Veloce zit goed in de opties, zaken als het Alfa DNA-systeem, een 6,5-inch Connect-infotainmentsysteem, Forward Collision Warning (FCW) met Autonomous Emergency Brake (AEB) en voetgangerssignalering, het Integrated Brake System (IBS), Lane Departure Warning (LDW) en cruisecontrol met snelheidsbegrenzer zijn standaard.

Motoren
Het echte ‘veloce’ zit natuurlijk onder de motorkap. Er zijn twee Veloce-varianten te krijgen, een versie met de 2,0-liter Turbo-benzinemotor met 280 pk. Dit vermogen wordt geleverd bij 5.250 tpm, het maximum koppel van 400 Nm is al beschikbaar bij 2.250 tpm. Daarnaast is er een extra sterke diesel beschikbaar, de 210 pk sterke 2.2 die zijn vermogen levert bij 3.500 tpm en het koppel van 470 Nm al bij 1.750 tpm weet af te geven. Opmerkelijk is dat deze turbodieselmotor de eerste in de historie van Alfa Romeo is die volledig van aluminium is vervaardigd. De viercilinder lijnmotor valt op door de nieuwste generatie van de MultiJet II brandstofinspuiting, de zogenoemde Injection Rate Shaping (IRS) en een systeemdruk van 2.000 bar. De elektrisch variabele geometrie van de turbo minimaliseert de reactietijd en helpt het brandstofverbruik te beperken. Dankzij de balansas biedt de turbodieselmotor ook verfijnd rijplezier.

Prijzen?
Jawel, die hebben we ook. De 280 pk 2.0 turbo benzine mag mee voor € 52.050, voor de 210 pk sterke diesel dien je € 53.550 achter te laten bij de dealer.

[Best_Wordpress_Gallery id=”24″ gal_title=”Alfa Romeo Giulia Veloce”]

Vierwielaandrijving
De Giulia Veloce is te zien op de Autosalon van Parijs en is daar de eerste Giulia die uitgevoerd is met Q4-techniek, Alfa’s aanduiding voor vierwielaandrijving. De vierwielaandrijving in de Giulia Veloce omvat een actief tussendifferentieel en een voordifferentieel, die speciaal zijn aangepast aan de Veloce-uitvoering met zijn hoge koppel. Het systeem zorgt voor een gewichtstoename van slechts 60 kilogram.
Het tussendifferentieel is voorzien van geavanceerde koppelingstechniek die extreem dynamisch rijgedrag mogelijk maakt en tegelijkertijd zorgt voor minder brandstofverbruik. Snelle reacties en een precieze verdeling van het koppel zijn te danken aan de geïntegreerde Next Gen-actuator en de gekozen rijmodus in Alfa DNA.
Het Q4-systeem monitort voortdurend de omstandigheden en de manier waarop de auto wordt bereden, om het koppel optimaal te verdelen over de voor- en achteras. Het systeem voorziet – op basis van de gegevens van de langs- en dwarsversnellingssensors en sensors die de stuurhoek en de gierhoek signaleren – wanneer een wiel grip verliest. Onder normale omstandigheden rijdt de Giulia Veloce met Q4-systeem als een achterwielaangedreven auto: alle koppel gaat naar de achterwielen. Zodra de achterwielen grip dreigen te verliezen, wordt meteen tot 60 procent van het koppel naar de vooras geleid via het speciale middendifferentieel. Het systeem biedt alle voordelen van vierwielaandrijving – veiligheid, stabiliteit en tractie – en zorgt ook voor minder brandstofverbruik, extra snelle reacties en het rijplezier dat een sportieve achterwielaandrijver biedt.