Alfa Romeo Giulietta volgt redactie-MiTo op

alfa-giulietta-2013-02

Huh? Schreef ik kort geleden niet dat de MiTo zo goed beviel? Jawel, tot de laatste kilometer is het een ontzettend prettige metgezel geweest. Maar af en toe is het tijd voor wat anders. In dit geval was het zelfs niet zozeer tijd, maar kwam het ‘anders’ zomaar op mijn pad. Sinds deze week heeft wordt er een andere Alfa Romeo dagelijks aan de tand gevoeld, een Giulietta 1.6 JTDm Distinctive.

Met de Alfa Romeo MiTo reed ik in nog geen twee jaar tijd (21 maanden op precies te zijn) 86.000 kilometer. Zonder enig probleem maar mét een hele hoop lol. Oké, de 1.3 JTDm zorgde niet voor wolf-in-schaapskleren-prestaties maar slechts zelden kwam ik wat dat betreft tekort. Ook qua rijbeleving was het 100 procent Alfa. Onder meer omdat door de montage van een Koni sportonderstel (inclusief subtiele verlaging) het apparaat als een QV stuurde.

Wat dan wel de reden van vertrek was? Mijn eeuwige ‘trek in wat nieuws’, de MiTo kriebelde al bovengemiddeld lang en speelde steeds vaker op. Het ging echter nog heel lang goed, al kon ik mij meerdere keen tijdens de koffie bij Alfa Romeo Dealer Auto ’t Hooft maar moeilijk inhouden. Een enkele keer raadde Richard ’t Hooft mij zelfs een auto af, omdat hij duidelijk aan mij zag dat het meer verliefdheid dan verstand was. Prettig want een week later realiseerde ik me dat zelf ook.

mito-08

Enkele weken terug kon echter niemand mij meer van een nieuwe aanschaf afhouden. Voor mijn neus stond een Grigio Magnesio Alfa Romeo Giulietta. Met knikkende knieën liep ik naar de verkoopkaart op de standaard voor de auto. “Het zal toch geen diesel zijn”, ging het door mijn hoofd. Maar jawel, het betrof een lekker zuinige 105 pk sterke 1.6 JTDm. De Italiaan, afkomstig uit België, die werd geleverd in 2011 en had er exact 60.000 kilometer op zitten (nou ja, 91 meer). Één weekend gaf ik mezelf om mijn enthousiasme te temperen, maar dat is niet gelukt. De maandag er na werd de koop gesloten en sinds vandaag is de Giulietta het nieuwe eigendom van ondergetekende.

Op de foto hieronder staat de ‘nieuwe’ aanwinst naast denog steeds  ‘als nieuwe’ voorganger. Deze zal spoedig in de voorraadlijst van de dealer in Doetinchem te vinden zijn. Wat kenmerken van de MiTo: geleverd in mei 2011, 86.500 kilometer achter de kiezen, panorama dak, naturel kleurig leder, Koni onderstel, QV koplampen en spiegelkappen, Squadra chip, Focal speakers (topspul) en meer extra’s van Alfa Romeo zelf zoals climate control, DNA-systeem, Blue&Me met TomTom-voorbereiding op het dashboard, etcetera.

IMAG3071

De nieuwe aanwinst zal dan ook wel lekker uitgerust zijn? Jazeker! 18″ wielen, rode remklauwen, skirts en zijdeglans spiegelkappen sieren het exterieur, terwijl rood leder, een zwarte hemel en sportinterieur met rode stiksels binnenin voor veel plezier zorgen. Ook hier climate control en nu ook regen- en lichtsensoren. Enige kleine minpuntje is het ontbreken van cruise-control (vreemde keus van de eerste eigenaar), maar dat overleven we wel.

[nggallery id=138]

De eerste indruk? De Giulietta is een heerlijk rijdende auto. Ik was er tijdens de eerste test in juni 2010 al verliefd op. De 1.6 JTDm is wederom geen strepentrekker, maar met mijn 50.000 jaarlijkse kilometers is een prettig verbruik ook geen overbodige luxe. Het koppel van 320 Nm zorgt in ieder geval voor een behoorlijke versnelling bij lage toerentallen. Een uitgebreide eerste indruk volgt snel, eerst even een rondje doen…

 1. Staat sinds kort een 1.3 JTDm Mito (ik neem tenminste aan dat ie deze motor heeft) in mijn straat. Ik weet dat een beregoede auto is maar wat maakt die diesel na het starten een bak herrie! Ik mag hopen dat dat minder wordt naarmate die warm wordt.

  Overigens is een cruise control tegenwoordig in de randstad met al die trajectcontrole’s de meest geliefde optie. U boft dat u nog in de mooie Achterhoek woont…

  1. Stupendo, bij erg koud weer is hij de eerste minuut even luidruchtig ja, klopt. Eenmaal warm is de auto juist vele malen stiller dan verwacht, vooral binnenin is’ie erg rustig en stil.

   Wat betreft dat laatste: dat boffen ben ik me van bewust! 😉

 2. Carlo, prima beslissing.
  Ik rijd sinds een maand ook een Giulietta 1.6JTDm Distinctive.
  Een occasion van Wim Prins met nog geen 30.000 km op de teller. Wat een heerlijke auto is dat. Aanrader is de Squadra Massimo tuning die er bij mij al op zit. 140 pk en 355Nm nu.
  En dan ook nog relatief zuinig. Ik haal nu meer dan 1000km uit een tank.
  Ook de grotere rode remklauwen, verder dubbele uitlaat, verlaagd, 18″ turbina’s en rood leer.
  helemaal af!

  Veel plezier ermee.

  Eric

  1. Klinkt goed, staat inderdaad op de wensenlijst! Moet zeggen dat het koppel in de Dynamic-stand al best prettig is maar een stapje meer is lekkerder inderdaad. Goed te lezen dat het verbruik er niet erg door verandert.

 3. Hallo Carlo,

  Ik heb nog even een vraag over de Mito die je hiervoor had:)
  Ik heb mijn mito ook iets verlaagd met een setje Merwede veren, die zijn prima, maar de combinatie met de originele dempers vind ik niet echt geweldig, o.a uitgaande slag en demping.
  Jij had Koni’s eronder. hoe was die combinatie eigenlijk en welk type?

  Dank vast voor je reactie en groet floor.

  1. Ik had er een Koni-sportkit op, beviel qua rijden ontzettend goed. De verlaging was netjes, ietsje minder dan ik had gehoopt maar dat is natuurlijk geheel persoonlijk. Qua rijden dus echt een topper.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *