Alfa Romeo Tonale Concept is live

Met de Tonale bundelt Alfa Romeo op bijzondere wijze traditie aan vernieuwing. Zes jaar na de Gloria conceptcar mogen we weer eens een kijkje nemen in de toekomst van Alfa.

Net als de Stelvio is de Tonale vernoemd naar een bergpas in de Italiaanse Alpen. Het uiterlijk van de middelgrote cross-over is onmiskenbaar Alfa, maar tegelijkertijd maakt het model met een frisse look duidelijk waar het op designvlak in de nabije toekomst naartoe gaat in Milaan. Het front, met zijn twee platte, driedubbele koplampen, doet denken aan de SZ, de 159 en de Brera. Ook de achterzijde heeft een duidelijke make-over gekregen ten opzichte van de designtaal van de Giulia en Stelvio, met eveneens slanke, langgerekte lichtelementen die het beeld bepalen. De Tonale is voorzien van ’teledials’, wielen die doen denken aan de draaischijf van oude telefoons en al vele Alfa’s sierden. De oorsprong ervan ligt bij de 33 Stradale, de straatversie van de 33 die in de jaren ’60 onder andere bij de 24 uur van Le Mans voor de prijzen streed. Waar de 33 Stradale het moet doen met 13-inch, staat de Tonale op maarliefst 21-inch wielen. Die halen wellicht het productiestadium. Iets wat bij de kleine, elegante buitenspiegels zeker niet het geval zal zijn.

Voor het interieur is eveneens naar het verleden gekeken. Een dynamische rijervaring staat centraal, waarbij kwalitatief hoogwaardige materialen als aluminium, leer en alcantara voor extra beleving van bestuurder en passagiers moeten zorgen. Naar klassieke tellers is het tevergeefs zoeken in de Tonale: een volledig digitaal 12,3-inch instrumentenpaneel geeft alle gewenste informatie, terwijl er via het 10,25-inch touchscreen van het infortainmentsysteem allerlei bedieningsfuncties kunnen worden gebruikt. Natuurlijk ontbreekt ook de DNA-knop niet, waarbij de ‘D’ niet meer voor Dynamic staat, maar voor Dual Power. Twee motoren dus? Juist, de Tonale heeft niet alleen een vertrouwde verbrandingsmotor, maar is ook voorzien van een elektromotor en is daarmee een echte primeur voor Alfa. Technische gegevens zijn helaas niet bekend gemaakt, maar het geheel zal gegarandeerd garand staan voor indrukwekkende prestaties. In de Dual Power-modus kunnen via de E-mozione-knop in het infotainmentscherm instellingen voor de gaspedaalrespons, het remsysteem en besturing gekozen worden. De Natural-stand is er voor het ideale compromis: er wordt automatisch overgeschakelt tussen de twee motoren, waardoor een goede balans wordt bereikt tussen prestaties en verbruik. Ben je in een groene bui of heb je behoefte aan stilte dan is er de mogelijkheid om Advanced Efficiency in te schakelen via de ‘A’. Hiermee rijdt de auto honderd procent elektrisch.

Met de Tonale verbindt Alfa verleden, heden en toekomst in één auto. Als dat niet de ultieme cross-over is weten wij het ook niet meer.