Alfa Romeo 166-opvolger: wordt het lange wachten beloond?

alfa-166-berlina-2015
De keuze is al jaren behoorlijk klein als je bij een Alfa Romeo-dealer staat. Kan de dealer niets aan doen, het aanbod bestaat nu eenmaal uit slechts twee modellen. Het lange wachten lijkt echter beloond te worden; we kunnen ons voorzichtig gaan op maken voor een leuke line-up.

Het Duitse Auto Zeitung kopt met ‘Italien gegen Ingolstadt‘, verwijzend naar de strijd van Alfa Romeo versus Audi. Dat is niet alleen het merk dat Alfa Romeo als concurrentie in het vizier heeft voor de toekomstige modellen, maar is ook de oogappel van Ferdinand Piëch, die Alfa Romeo maar wát graag wilde kopen. Dat gaf hij even geleden nogmaals toe, toen hem werd gevraagd of hij Alfa Romeo als dertiende merk aan het concern zou willen toevoegen: “Dertien is altijd al mijn geluksgetal geweest!”, vertelde hij met een glimlach. Marchionne wilde, gelukkig, niets van verkoop weten – volgens ingewijden wilde hij Alfa enkele jaren geleden wel ruilen voor MAN bedrijfswagens – en sinds enkele maanden is de geruchtenstorm rond de verkoop eindelijk een beetje gaan liggen.

Die ‘strijd’ tussen de merken heeft uiteraard niets met de verkoopaantallen te maken, die verschillen waren zelden zo groot als nu. Toch is er licht aan het einde van de tunnel.

Het doorgaans prima ingelichte Duitse magazine meldt nu dat we wellicht al tijdens de Autosalon van Parijs – in september 2014 – een voorproefje gaan krijgen van de E-segment Alfa Romeo, gebaseerd op de nieuwe Maserati Ghibli. Hiermee zou de Alfa Romeo 166 dus eindelijk een opvolger krijgen. Door dit nieuws is het zelfs aannemelijk dat de 166-opvolger nog eerder komt dan de langverwachte Alfa Romeo Giulia. Over de voor 2015 aangekondigde nieuwe Spider zal vermoedelijk eind volgend jaar ook wel het nodige bekend zijn. Dit laatste ook omdat partner Mazda doorgaans vrij strakke planningen hanteert en niet te lang zal willen wachten met de vervanging van de huidige MX-5.