Amerika krijgt Euro Twin Clutch Transmission in 500L [video]

fiat-500l-euro-twin-clutch

Een wat? Een Euro Twin Clutch Transmission dus en als je van de laatste drie woorden de eerste letter pakt wordt er ineens veel meer duidelijk. Amerika krijgt als eerste een 500L met TCT-versnellingsbak. Om de versnellingsbak uit te leggen aan Amerikaanse potentiële kopers is er een leuke, luchtige video over het systeem gemaakt.

In Europa hebben we de TCT nog niet in de optielijst kunnen vinden. Dat geldt helaas ook voor de krachtbron waar hij in Amerika aan gekoppeld is, een 160 pk sterke 1.4 MultiAir. Met die motor en versnellingsbak moet het een behoorlijk sportief gebeuren worden!

fiat-500l-euro-twin-clutch2

De Euro Twin Clutch Transmission (we houden hier de Amerikaanse naam maar even aan) combineert een handgeschakelde versnellingsbak met een gerobotiseerde bediening en bovendien een dubbele koppeling. Hierdoor gebeurt het wisselen van een verzet erg snel en effectief. De volgende versnelling ‘staat al klaar’ op het moment dat er geschakeld wordt. Zie het maar als estafette, waarbij de volgende hardloper al tempo heeft om het stokje over te nemen waardoor er geen tempoverlies is.

Andere voordelen zijn een brandstofbesparing, plezier en gemak. We kunnen alleen maar hopen dat we deze combinatie van motor en versnellingsbak ook in Europa krijgen!