Aprilia onthult RS 660 en Tuono 660 Concept

Nieuwe 'twins' delen veel techniek met RSV4

Vermogens van meer dan 200 pk zijn bij motoren niets vreemds meer, maar rijplezier zit hem niet zozeer in de hoeveelheid paardenkracht. De RS 660 van Aprilia heeft ‘slechts’ 100 pk, maar is door een laag gewicht en hoogstaande techniek een supersporter om rekening mee te houden. Voor wie het een tandje minder sportief mag, komt het merk met de Tuono 660.

Een jaar geleden werd op de EICMA de Concept RS 660 getoond en de verwachtingen waren sindsdien hooggespannen. De productieversie oogt iets minder flitsend dan zijn conceptuele voorganger, maar fraai blijft hij. Het laat bovendien ruimte over voor een nog snellere Factory-versie, zoals bij de RSV4. Met die grote broer deelt de RS 660 een deel van het blok. De achterste twee cilinders zijn verwijderd; een compacte tweecilinder met 270° krukas is wat resteert. Ook de elektronica komt direct van de viercilinder superbike. Onderdeel hiervan zijn vijf rijmodi, met zelfs twee opties voor op het circuit. Een monoschokdemper zorgt aan de achterzijde voor de demping, voor vind je een upside down vork van het Japansa Kayaba. Brembo zorgt ervoor dat je bliksemsnel kunt stoppen. Natuurlijk is de RS 660 te verkrijgen in de huiskleur zwart-rood. Voor wie eens wat anders wil, kan er ook geopteerd worden voor een paars-rood kleurenschema, dat herinnert aan de Loris Reggiani’s RS250 GP-machine uit 1994.

Omdat niet iedereen zijn ritten voorover hangend wil volbrengen, komt Aprilia met de Tuono 660. Vooralsnog moeten we het doen met een conceptversie, maar met de komst van de RS 660 en de groeiende vraag naar sportieve motoren met meer gebruiksgemak, lijkt een productiemodel slechts een kwestie van tijd. Motorisch is de Tuono vergelijkbaar met de RS, maar dan net iets minder krachtig (95 pk). Een klein kuipje zorgt voor het nodige comfort bij dagelijks gebruik.