Bimota is terug met Tesi H2

Na overname door Kawasaki eindelijk stabiliteit?

Het illustere motormerk Bimota begint qua levens aardig op een kat te lijken, na de zoveelste wederopstandig uit de dood. Deze keer staat met Kawasaki echter een partij aan het roer die ambitie koppelt aan een gedegen bedrijfsvoering en zo (hopelijk) voor een stabiele toekomst kan zorgen. De eerste creatie is de Tesi H2, op basis van de H2 van het nieuwe moederbedrijf.

Voor de leek klinkt het misschien wat raar, zo’n Japans blok in een Italiaans frame, maar het is zo logisch als wat. Al sinds het begin van Bimota in de jaren ’70 gebruikt het merk hoofdzakelijk Japanse krachtbronnen. Toen als onafhankelijke fabriek, nu onder de vlag van Italian Motorcycle Investment S.p.A. (IMI) dat nog altijd in Rimini is gevestigd. IMI is eerder dit jaar door Kawasaki opgericht voor de bouw van bijzondere motoren. Het blijkt een voorbode te zijn geweest voor de terugkeer van Bimota.

Om de nieuwe start kracht bij te zetten is de Tesi H2 gepresenteerd op de EICMA. Hoewel er een flink aantal elementen afstammen van de Japanse hypersporter met supercharger, heeft de Bimota een heel eigen gezicht. Op een Tesi hoort historisch gezien naafbesturing te zitten en dus ontbreekt de bijzondere voorwielophanging op de H2 niet. Het kuipwerk is ook volledig “des Bimota’s”: lekker hoekig en eigenzinnig dus. De elektronisch aangestuurde schokdempers aan de achterzijde wijken eveneens van de Aziatische evenknie af en komen van Öhlins. Hopelijk wordt voor de uitlaat een elegantere oplossing leverbaar, want dit van Kawasaki afstammende gevaarte doet het geheel weinig goeds. Of de motor een upgrade krijgt is nog niet duidelijk; met een vermogen van 310 pk voor de niet-straatlegale Kawasaki H2R is extra tuning niet per se nodig, lijkt ons.