City Brake Control wint Euro NCAP Advanced

fiat-500l-nl-020

Sinds 2010 reikt Euro NCAP prijzen uit voor de meest geavanceerde veiligheidssystemen van autofabrikanten. Dit jaar is het City Brake Control van Fiat dat er met de prijs ‘Euro NCAP Advanced 2013’ vandoor is gegaan. Fiat levert dit systeem op de Panda en de 500L.

Fiat was één van de eerste fabrikanten die met een dergelijk systeem op de markt kwamen. Vanwege  de innovatieve techniek krijgt het nu waardering van de Euro NCAP jury in de vorm van de eerste prijs. Het systeem zorgt er voor dat de auto automatisch remt als het andere voertuigen of obstakels detecteert. De Fiat remt vervolgens af om ervoor te zorgen dat een aanrijding voorkomen wordt. Het systeem werkt bij een snelheid tussen de 5 en 30 kilometer per uur en is door de bestuurde in- en uit te schakelen.

Fiat-500L-CBC_02

Het City Brake Control maakt gebruik van het lasertype LIDAR (Light Detection And Ranging) dat te vinden is op het bovenste gedeelte van het voorruit om te communiceren met het ESC (Electronic Stability Control) systeem. Afhankelijk van bepaalde parameters (zoals wegdek, rijdynamiek en trajecten, positie obstakels en conditie van banden, enz.) is het systeem in staat de gevolgen van een botsingen te voorkomen of te beperken (‘Collision Avoidance’ of ‘Collision Mitigation’).

Het geavanceerde apparaat behelst drie functies: ‘Automatic Emergency Braking’ (AEB), ‘Prefill’ en ‘Brake Assist’. Met inachtneming van de wensen van de bestuurder die de controle over de auto zelf in handen houdt, activeert AEB een noodstop wanneer een botsing onvermijdelijk is en de bestuurder niet reageert (systeem anticipeert op zijn of haar reactie). De functie Prefill verschaft een snellere remremrespons zowel bij Automatic Emergency Braking als wanneer de bestuurder remt. Brake Assist herkent noodsituaties en, zodra de botsing dichterbij komt, maakt het systeem de hydraulische assisterende remfunctie gevoeliger. Hierdoor wordt de remdruk opgevoerd om een kortere remweg te realiseren.