Clubprofiel: Alfaspeed, de Alfa Romeo 105 Club

alfaspeed-021

Nieuw op AutoItalia: het Clubprofiel. Vanaf nu zul je hier zo nu en dan kunnen lezen over clubs. We beginnen met een club die erg dicht bij ons staat: Alfaspeed, de club voor alle Alfa Romeo’s uit de 105-serie. De persoon die er in 2005 mee van start ging is Carlo te Lintelo. Inderdaad, dezelfde als de stuwende kracht achter deze website.

Club: Alfaspeed
Website: www.alfaspeed.nl

Sinds wanneer bestaat de club?
• Alfaspeed is actief sinds 1 november 2005.

Afbeelding-1Hoe is de club ontstaan?
• Ik was al lid van de SCARB, maar zocht een online plek waar ik wat meer informatie over mijn model kon vinden. Zulke plekken bleken redelijk schaars, aldus heb ik zelf maar een website gemaakt. Vandaar ook de niet zo Giulia-gerelateerde naam Alfaspeed. Eigenlijk was het een en ander helemaal niet bedoeld als club, maar al snel bleken er meer ‘Giulia-gekken’ te zijn die een dergelijke website wel konden waarderen. Enkele maanden later is er een forum aan Alfaspeed toegevoegd, om specifieke vragen te kunnen stellen, meer was helemaal niet de bedoeling.
1 mei bestaat Alfaspeed 7,5 jaar en zijn site en club een begrip geworden onder eigenaren en liefhebbers van de gehele 105-serie. Prachtig te ervaren dat het zo gelopen is, vooral omdat het nooit echt de opzet was.

alfaspeed-03

Hoeveel leden heeft de club?
• Aangezien we geen club met betalende leden zijn, kan ik hier alleen het aantal leden online noemen: het forum heeft bijna 900 gebruikers waarvan meer dan de helft ook actief mee doet. De overigen zijn ‘meelezers’. Die zijn nét zo welkom, het moet een bron van informatie zijn voor iedereen die de Giulia en aanverwante modellen een warm hart toedraagt.

Wie is er allemaal welkom?
• Zoals ik eigenlijk hierboven al zei: iedereen die de 105-serie een warm hart toedraagt. Of dat zich nu uit in bezit, restauratie of wens maakt niet uit. De 105-serie is de verzamelnaam van de Giulia, ‘Bertone’, Berlina, Spider en Junior Zagato. Ook de Montreal mag zich officieel 105 noemen, gezien de basis.

alfaspeed-06

Wat maakt de 105-serie zo bijzonder?
• Dat is voor een boel mensen heel verschillend heb ik gemerkt. Voor de één is dat de charme, voor een ander het rijgenot en weer een ander kan genieten van de vooruitstrevende en eigenzinnige techniek. De meeste liefhebbers zullen echter vallen op het totaalplaatje van al die genoemde aspecten. Ik ook.

Zijn er kosten aan lidmaatschap gebonden?
• Nee, meedoen is gratis. Je kunt je aanmelden op het forum en daar zijn geen kosten aan verbonden.

alfaspeed-04

De club blinkt uit in:
• Gezelligheid. Zowel op het forum als tijdens bijeenkomsten heerst er een heel goede sfeer die het midden houdt tussen gezelligheid en informatief. Er is een schat aan kennis in huis dankzij diverse leden die ontzettend veel weten over de Giulia en de daarvan afgeleide modellen. Op het forum is ook na jaren de sfeer nog erg goed. We proberen het informatief op een losse manier te houden. Off-topic geklets over voetbal, fietsen of nieuwe automobielen slaan we zoveel mogelijk over.

Wat organiseert de club zoal?
• Het belangrijkste is de Alfaspeed Targa Giulia, een volledig verzorgde jaarlijkse toerrit. Deze rit wordt dit jaar voor de derde keer georganiseerd. Er is ruimte voor maximaal 50 auto’s en de sfeer is fantastisch. De rit voert door het oosten des lands, waarbij ieder jaar een nieuwe route uitgezet wordt. De reacties van de deelnemers zorgen er voor dat we na een week na afloop al weer zin hebben in de volgende editie.
Naast de Targa Giulia organiseren we in de winter geregeld een Specilisti e Caffè. Dat is niet meer dan een gezellige koffieklets bij een specialist. 23 februari waren we nog bij The 105 Workshop in Etten-Leur. Erg gezellig met koffie en broodjes en een man/vrouw of dertig aan clubleden. Liefhebbers treffen elkaar en kunnen eens kennismaken met een bedrijf waar ze normaal misschien niet komen. Op 23 maart staat de volgende gepland, bij Bella Macchina in Deventer en ook dat belooft weer gezellig te worden!

alfaspeed-05

Wilt u zelf nog iets over de club kwijt dat niet gevraagd is?
• Ik kan niet genoeg zeggen dat de gezelligheid er nog steeds voor zorgt dat Alfaspeed iedere dag ongeveer 1000 bezoekers naar de website en het forum weet te trekken. Zomer, winter, het blijft lekker doorlopen. Er wordt wel eens gevraagd aan me of ik er commercieel niet meer uit kan halen, maar ik denk dat dat deels de ongedwongen sfeer weg zal nemen. We hobbelen dus maar lekker door zo, de zomer staat voor de deur dus het grote genieten van de klassieke Alfa Romeo’s kan bijna weer beginnen!

alfaspeed-01

Vanaf nu zul je geregeld dit soort clubprofielen tegenkomen op AutoItalia. Ook interesse? Mail ons!