De Alfa Romeo Giulietta is weer trillingsvrij

foto1

Een kleine irritatie in het begin liep al snel uit tot iets waar ik me iedere kilometer aan stoorde: trillingen in het stuur van de Giulietta. Tot 100 kilometer per uur viel het mee, daarboven werd het storend en vanaf 150 km/u was het gewoon zeer vervelend. Tot nu toe kwam het er niet van er wat aan te doen maar sinds vandaag is de Alfa weer compleet trillingsvrij. Heerlijk!

Dat het iets met de wielen te maken had mag duidelijk zijn. De trilling was duidelijk voelbaar in het stuur en de rest trilde vanaf 130/140 lekker mee. Tijd dus om daar wat aan te laten doen en dus kon ik vanmorgen op bezoek komen bij de firma Ronden Banden in Doetinchem.

alfa-giulietta-trillen-1Als de auto eenmaal op de brug staat wijst medewerker Johan het me al gelijk aan terwijl hij aan het wiel draait: “kijk, de hoogteslag zie je zo al!” Okee, mijn minder getrainde oog ziet vaag wat de sympathieke expert vertelt maar ik neem het vooral ter kennisname. De wielen gaan er af en worden in het balanceerapparaat gehangen. Daar blijkt dat er inderdaad een zij- en hoogteslag aanwezig is en alle vier de wielen worden opnieuw gebalanceerd. Bij één wiel blijkt een flinke hoogteslag aanwezig te zijn die wordt gecompenseerd door het ‘zwaarste’ punt van de band daar precies tegenover te zetten. En warempel: nogmaals een balanceer-actie en alles staat exact op 0,0 afwijking.
Ik durf het bijna niet te hopen maar als de wielen en banden even later onder de Giulietta gezet worden ga ik met crossed fingers de snelweg op. Rap richting de 150/160 want bij die snelheden was het het ergst. En wat blijkt? Geen trillend stuur, geen rammelend muntgeld in de armsteun en geen trillende auto’s in de achteruitkijkspiegel. Rust is het enige dat overheerst in het interieur. En wat gezoem van de achterbanden dan, die zijn namelijk gecupt. Daar kan zelfs Johan zo niets aan doen en dus zal ik het monotone gezoem (klinkt als een wiellager dat zijn beste tijd gehad heeft) even voor lief moeten nemen. Door het heerlijke weggedrag van de Giulietta zullen ze over niet al te lange tijd toch wel aan vervanging toe zijn.

alfa-giulietta-trillen-2

Geen nieuwe banden, geen nieuwe wielen, gewoon wat kennis van een expert en de Giulietta rijdt weer als nieuw!

  1. Jan, dank voor je reactie. Dat is inderdaad de oorzaak, achter staan ze behoorlijk ‘negatief’ door de verlaging. Helaas niets aan te stellen bij de ophanging van de Giulietta. Ze waren ook al iets gecupt dus dat heeft het nog erger gemaakt.

  2. Cuppen is niet vanwege camber maar wordt veroorzaakt door rem- of aandrijfkrachten in combinatie met een rustige rijstijl (op de aangedreven wielen) of sporing.
    Sporing is op de vooras in ieder geval bij te stellen achter is er ook vaak iets mogelijk, hoewel soms het hele subframe moet worden verschoven. Echt goede uitlijners zijn echter zeldzaam…

    1. Mijn ervaring leert dat het cuppen van banden juist voorkomt op de (niet-aangedreven) achteras. Doordat het zwaartepunt (motor + aandrijving) aan de vooras ligt “hobbelen” de achterbanden er als het ware achteraan. Dit heeft vervolgens een zaagtand-patroon tot gevolg waardoor het profiel van de band in het asfalt “hapt”. Dit kun je voelen door over de achterbanden aan de bovenzijde van voor naar achter te aaien.
      Mijn remedie? Bij het vervangen van de voorbanden (deze slijten doorgaans harder) plaats ik de nieuwe áchter en de oude naar voren. Tegen de tijd dat de achterbanden beginnen te cuppen zijn de voorbanden versleten en herhaal ik het proces…

  3. Een veel voorkomend probleem bij vooral Fiat, Lancia en Alfa. Een tijdelijke optie tot de banden echt op zijn is dat de banden gekeerd worden op de as. Dat wil zeggen dat links achter naar rechtsachter gaat, waarbij de draai richting niet veranderd. Dan zit de slijtage aan de buitenzijde van je wiel en dit helpt echt veel. De druk van het achterwiel rust immers voor een groot gedeelte aan de binnenzijde van het wiel. Bij mijn barchetta heeft het geholpen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *