De eerste 2.500 kilometer met de Giulietta

IMAG3093

Na de MiTo die 86.500 kilometer voor plezier heeft gezorgd was het tijd voor wat anders. Enkele weken geleden werd de MiTo ingeruild op een Giulietta 1.6 JTDm die lekker in de opties zit. Inmiddels is er ongeveer 2.500 kilometer met de Giulietta gereden en is het tijd voor de eerste indruk.

‘Wauw’ is een veel gehoorde opmerking als ik de Giulietta voor het eerst bij vrienden of familie parkeer. De Grigio Magnesio Alfa Romeo is een auto die voor behoorlijk wat (positieve) kreten zorgt en dat komt niet in de laatste door de grijze laklaag die prachtig combineert met het rode leder en natuurlijk de smakelijke 18″ wielen.

Wat gelijk opvalt is dat de Giulietta flink groter aanvoelt dan de MiTo. Vooral achter is het duidelijk merkbaar dat de Italiaan echt een maatje meer is. De stoelen zitten prima, al zit ik net wat minder ‘vast’ dan in de MiTo die meubilair met wat meer zijdelingse steun heeft. Toch is het uitstekend vol te houden in de grote broer en stap ik, met mijn niet al te fantastische rug, na een lange rit net zo fit uit als ik ben ingestapt. De eerste ladingen diesel zijn er inmiddels doorheen gereden. De riante tank (60 liter) en het tot nu toe gunstige verbruik (5,5 liter per 100 km, 1 op 18,2) zorgen er voor dat je daardoor een behoorlijke actieradius hebt. Heel prettig als je, zoals ik, een kilometer of 50.000 per jaar rijdt. De 1.6 is er eentje van de meest tamme soort: de 105 pk versie. Toch heb je in het dagelijks verkeer niet het idee met een trage auto onderweg te zijn. Het koppel van 320 Nm (in de sportstand, normaal 280 Nm) zorgt voor een prettige versnelling tussen de 1750 en 2750 toeren. Tot een gangetje van 160 km/u is de Giulietta dan ook lekker vlot, daarboven is de duw in de rug wel verdwenen. Uiteindelijk houdt de diesel het bij 190 op de teller wel voor gezien.

[nggallery id=138]

De wegligging van de Giulietta is redelijk in orde maar voor mijn persoonlijke voorkeur net niet helemaal toereikend. Ik zie een auto graag ietsje lager bij het asfalt staan en tevens wat sportiever geveerd. Daaraan wordt eind deze week bij dealer Auto ’t Hooft wat gedaan zodat er volgende week een update volgt. Sturen doet de Giulietta overigens prima, Alfa Romeo heeft de Italiaanse schone een voorspelbaar en redelijk communicerend onderstel gegeven.

Ook op de agenda: het verdwijnen van de grote kentekenplaat aan de voorzijde. Deze wordt vervangen door een klein exemplaar, net als op de MiTo. Volgende week dus meer!