De gejatte Dino die niet gejat maar begraven werd

the_real_story_behind_a_buried_ferrari_01

Het is natuurlijk één van de ergste dingen die je kan overkomen als je nét in het bezit bent van je versie Ferrari Dino 246 GTS: hij wordt na een week gestolen. Rosendo Cruz overkwam het toen hij de auto een week er voor als cadeau aan zijn vrouw had gedaan. Althans: dat vertelde hij de politie.

the_real_story_behind_a_buried_ferrari_02Het is februari 1978 en enkele ‘gravers’ wachten op sherrif Dennis Carroll, die moet uitzoeken of er lijken in de auto liggen. De auto is een Ferrari Dino 246 GTS en de locatie is een tuin in Los Angeles. Al snel komt men tot de conclusie dat er geen lijken in de auto te vinden zijn, evenmin zijn er wapens of drugs aangetroffen. Bij het natrekken van het kenteken blijkt al snel dat het om de auto van Cruz gaat.
Vier jaar eerder gaf de eigenaar aan dat zijn auto ontvreemd was, nadat hij de auto cadeau had gedaan aan zijn vrouw. Later blijkt dat Cruz enkele mannen had ingehuurd om de auto te ontvreemden en te begraven om zo de verzekering te kunnen tillen. Cruz had afgesproken met de mannen dat ze hem ergens in het water zouden dumpen, hij de waarde uitgekeerd zou krijgen van de verzekering en iedereen een stukje rijker zou zijn.

De ‘huurdieven’ konden het echter niet over hun hart verkrijgen om de auto het water in te rijden en besloten de Ferrari ergens in een tuin te begraven. Wellicht om deze later weer op te graven en er zo, behalve de contanten van Cruz, ook nog een Ferrari aan over te houden. Ze kwamen nooit meer terug.

Als enkele kinderen vier jaar later in de betreffende tuin aan het spelen zijn met schepjes komen ze plotseling de Dino tegen. We zijn dan weer op het punt waar het verhaal begon: de opgraving. Als de auto het zand uitkomt wordt de 246 GTS op een waarde van $18.000 geschat maar niet heel veel later wordt de auto verkocht op een politieveiling voor nog geen 10.000 dollar. De koper doet hem eigenlijk direct weer van de hand en de Ferrari komt in handen van de huidige eigenaar die de auto dus sinds dat jaar in zijn bezit heeft. En díe eigenaar is uitvoerig aan het woord in onderstaande video over de auto en de historie. Prachtig!

Jan Hoogendoorn, bedankt voor de tip (Jalopnik)!