Die willen we wel: heerlijk witte Ferrari 360 Challenge Stradale

Dat Ferrari’s vaak een prima investering zijn is niets nieuws. Hoe goedkoop modellen soms ook worden, vroeg of laat zullen ze weer stijgen. De 360 Modena is één van de Ferrari’s die op dit moment redelijk te betalen is (relatief natuurlijk) maar dan moet je natuurlijk geen Challenge Stradale willen hebben. En al helemaal geen witte met 1.800 km op de teller.

In 1999 komt de 360 Modena op de markt, een model dat compleet anders is qua looks dan zijn voorganger, de F355. Een schitterend gelijnde auto die voorzien is van een 3,6 liter V8 met 400 pk. Door het niet te hoge gewicht van 1.400 kg raast het paard in 4,3 seconden naar de honderd om daarna angstig snel door te galoperen naar zijn topsnelheid van 295 km/u. Hoewel een Ferrari natuurlijk áltijd sportief is kan het best een tandje puurder en daarom komt Ferrari met de 360 Challenge Stradale, een soort wegrace-variant van de Modena.

De 360 Challenge Stradale was geïnspireerd op de 360 Modena Challenge raceauto’s en daarmee is dus direct duidelijk dat de focus van de ‘CS’ op het circuitgebruik lag. Ferrari had als doelstelling een auto te bouwen die zo’n 20% van zijn tijd op het circuit doorbracht en 80% op de weg. Ferrari concentreerde zich niet op het vermogen, een toename van slechts 20 pk is namelijk niet enorm te noemen. De gewichtsbesparing is dat echter wel: met een afname van bijna 110 kilogram is het verschil in pk/gewichtsverhouding flink. Hiervoor moest je wel alle lichtgewicht-opties aanvinken zoals het achterwege laten van de radio, de lexaan-zijruiten en Alcantara bekleding in plaats van het zwaardere leder. De Challenge Stradale sprint er zo’n vier tiende sneller mee naar de honderd maar veel belangrijker is het verschil in dynamiek met de Modena. De gasrespons werd aangepakt en de feedback van de stuurinrichting werd vele malen scherper. De balans van het chassis was beter, de van de Enzo geleende remmen een droom en de algehele rijervaring was fantastisch. Op Ferrari’s testcircuit Fiorano wist de 360 Challenge Stradale een rondje in 3,5 seconden minder af te leggen dan de 360 Modena.

Je raadt het al: de Challenge Stradale is inmiddels een zeer gewilde uitvoering van de 360. Waar je een 360 Modena nog koopt voor een bedrag tussen de € 75.000 en € 100.000 is het bij de CS al snel € 250.000 tot € 300.000 wat er op het prijskaartje staat. Dan hebben we het niet over auto’s waar er slechts 1.800 km op de teller staat, zoals bij deze prachtige witte CS die te koop staat bij Will Stone Cars. Het letterlijk maagdelijke exemplaar heeft op de website van het bedrijf geen prijskaartje dus we vermoeden dat je al snel richting de 3,5 a 4 ton zult gaan. Waarschijnlijk een kwestie van: ‘Als je het moet vragen kun je hem niet betalen’.

[Best_Wordpress_Gallery id=”32″ gal_title=”Ferrari 360 Stradale Wit”]