Ducati Panigale V4 klaar voor 2022

Vier jaar na de introductie van de Panigale V4 is het tijd voor een update. Althans, dat vinden ze in Bologna. Met een aantal kleine wijzigingen moet Ducati’s topmodel nu nog sneller op het circuit zijn. 

In 2018 volgde de Panigale V4 de 1299 op, waarmee het einde kwam aan een lange traditie van tweecilinder superbikes. In wezen was het einde al in zicht toen Ducati vijftien jaar eerder de MotoGP betrad met een viercilinder, waarmee werd aangetoond dat prestaties boven tradities gaan, tot ontsteltenis van vele Ducatisten. Anno 2021 lijkt die omslag nauwelijks meer weerstand op te wekken, mede door het eveneens heerlijk klinkende geluid uit de V4 en het inmiddels beschikbare alternatief voor de conservatievere klant in de vorm van de Panigale V2. 

De V4 krijgt nu een bescheiden opfrisser, met op uiterlijk vlak kleinere ‘winglets’ – zonder verlies van downforce – en wat andere koelsleuven aan de onderzijde van het kuipwerk, voor een betere warmteafvoer. Het vermogen stijgt ermee naar 213 pk/185,5 kW en een maximaal koppel van 13,7 Nm. Het zadel bestaat optisch nu uit twee delen, waarbij het rode deel vlakker is dan voorheen om het gemakkelijker te maken in racehouding achter de kuip te duiken als de gashendel stevig beroerd wordt. Om maximaal te kunnen blijven versnellen heeft Ducati de versnellingsbak overgenomen van de V4R, met langere eerste, tweede en zesde versnellingen. De insider zal ook opvallen dat de uitlaat gewijzigd is, met opengingen die liefst 18% groter zijn geworden. De weegschaal blijft met deze wijzigingen net onder de 196 kg. Om de voorzijde wat meer gevoel en stabiliteit te geven krijgt modeljaar 2022 een voorvork met 5 mm langere veerweg. Ook de achterkant is stabieler geworden, door het scharnierpunt van de winstarm te verhogen met 4 mm. Om echt één te worden met de machine is communicatie van en naar de V4 van wezenlijk belang. Het 5” tft-scherm heeft hiervoor een update gekregen, waarbij alle functionaliteit in het teken van snelle afleesbaarheid staat. 

Klinkt je dat allemaal toch nog wat gezapig in de oren, dan bieden de Italianen je een Akrapovic race-uitlaat aan, die het vermogen naar 225 pk stuwt en 5 kg minder op de weegschaal brengt. Wil je nóg meer potentie, dan kom je terecht bij de nieuwe V4S. Diens semi-actieve vering van Ohlins is nu voorzien van compressiedemping cartridges die, voor de techneuten onder ons, hydraulische cavitatie voorkomt. 

De veel-voor-weinig-motorrijder hoefde bij Ducati al nooit aan te kloppen voor een superbike en dat veranderd ook met deze opfriskuur niet. In Nederland start de prijslijst met € 28.390,- voor de V4, terwijl voor de V4S een vanafprijs geldt van € 34.890,-. Belgen betalen respectievelijk € 4.000,- en € 4.700,- minder.