Een Ferrari onder de € 40.000: het kan nog nét

Van 0-100 in 6,9 seconden en een top van 240 km/u. Zo, dat is er maar vast uit. Als je eerste gedachte is: ‘Joh, dat doet mijn leasebak nog sneller!’ dan is deze Ferrari hélemaal niets voor jou. Feit is dat het de goedkoopste Ferrari van het land is.

Eerst even de boeken in. Ferrari presenteert de Mondial in 1980, als opvolger van de 208/308 GT4. Het ontwerp is van Leonardo Fioravanti, die van 1966 tot en met 1986 onder het toeziend oog van Sergio Pininfarina alle serie-Ferrari’s heeft getekend. De ‘dwarse’ V8, die net als bij zijn voorganger pal boven de achteras ligt, meet aanvankelijk 2.929 cc, om 214 pk te leveren. Dat is begin jaren tachtig een beetje ‘onder de stand’ voor een Ferrari. In juli 1982 doen de ‘Quattrovalvole’ cilinderkoppen daar 26 pk bovenop. Daarmee is deze middenmotor sportwagen iets beter bij de les, maar het houdt nog steeds niet over bij een auto die bijna anderhalve ton op de schaal brengt.

In 1985 ziet de Mondial 3.2 het levenslicht met een 270 pk sterke krachtbron die ook in de 328 te vinden is. Als meest krachtige versie sluit de Mondial T de levenslijn van dit model af. Deze heeft een 3.4 aan boord met 300 pk. Maar, zoals we het bericht al begonnen, het vermogen is vandaag de dag niet meer de kracht van de Mondial. Niemand zal tegenwoordig nog een Mondial kopen omdat hij/zij op zoek is naar een bijzonder snelle auto.

Een jaar of tien geleden was de Mondial nog hét buitenbeentje van Ferrari. Veel ‘liefhebbers’ vonden de 2+2 maar lomp en niet sportief genoeg om als échte Ferrari door het leven te gaan. We kunnen ons van de eindeloze Marktplaats-sessies van toen nog herinneren dat Mondials geregeld te koop stonden voor bedragen (ruim) onder de twintig mille. Mondial’s die op het oog keurig oogden stonden voor bedragen tussen de € 15.000 en € 17.500 te koop waarbij uiteraard de vraag rees wat er nog volgde aan bijzondere kosten.

Het tij is echter gekeerd voor de Mondial. Het typische jaren ’80 ontwerp spreekt steeds meer mensen aan en met de logge auto’s van tegenwoordig lijkt de Mondial steeds slanker te worden. De tammere prestaties lijken nog maar een klein smetje op het blazoen. Daarmee stijgen uiteraard ook de prijzen van de Mondial. De tijden dat je je voor 20 a 30 mille eigenaar kon noemen liggen achter ons en ook ‘de 40’ is al bijna gebeurd. Prijzen variëren ‘as we speak‘ van € 39.950 tot € 54.950.

[Best_Wordpress_Gallery id=”11″ gal_title=”Ferrari Mondial QV Witmer Odijk”]

Het galloperende paard dat we hier tonen is met € 39.950 de goedkoopste Ferrari van Nederland. Eentje die niet eens bij een dubieuze partij of particulier die er van af moet staat, maar bij Witmer & Odijk, een aanbieder waar we met veel plezier naartoe zouden rijden voor een proefrit.

Deze grijze, sorry, Grigio Scuro Metallic Mondial werd nieuw verkocht in midden-Italië en heeft tot voor kort slechts twee eigenaren gehad. Alle boekjes en het onderhoud zijn gedocumenteerd. De lak van het exterieur past wat ons betreft fantastisch bij het in nieuwstaat verkerende rode interieur. Het maakt de auto nog wat slanker dan een rood exemplaar. Ook de motorruimte oogt nagenoeg nieuw, iets dat te verwachten is met de opgegeven kilometerstand van 31.300. Witmer & Odijk zorgt ook nog voor een onderhoudsbeurt en nieuwe distributiesnaren dus voorlopig kan er gewoon genoten worden. Wij keren al onze sokken nog eens binnenste buiten, slaan de spaarvarkens stuk en gaan lege kratten en flessen inleveren… Wie weet…