Eerste titel in bezit voor Fiat 500e

2013-fiat-500e-01

Jawel, de volledig elektrische Fiat 500e is amper geïntroduceerd in Amerika of de eerste titel is al binnen. Volgens het Environmental Protection Agency (EPA) is het de ‘zuinigste’ elektrische auto van Amerika. Zuinig? Jazeker, de Fiat heeft namelijk een verbruik van 108 Mpge en dat haalt geen enkele andere elektrische productieauto.

Mpge zei je? Die nieuwe eenheid staat voor het aantal gereden kilometers (of eigenlijk mijlen) per hoeveelheid energie waarbij die hoeveelheid energie gelijk staat aan één US-gallon (3,8 liter) benzine. Oftewel Miles per Gallon maar dan een gallon aan energie uit de accu’s.

[nggallery id=100]

Waar de Fiat 500e een score van 108 Mpge haalt, haalt de nummer de (Nissan Leaf) er met 106 Mpge 2 minder. Maak je een beetje kilometers dan moet volgens het EPA de energierekening met zo’n 500 dollar stijgen. Een schijntje in vergelijking van wat je ouderwetse brandstof kwijt zou zijn. Met die oude brandstof haal je overigens wel wat meer kilometers uit een volle tank, de 500e moet na zo’n 130 tot 160 kilometer weer aan de beademing.

De prijs van de 500e ligt op zo’n 35.000 dollar en dan moet er nog geld van Fiat bij, een dikke winstpakker wordt het voorlopig niet voor het bedrijf. De Amerikaanse staat Californië eist echter dat fabrikanten een elektrische auto in het programma hebben en het leek Fiat/Chrysler het handigst om dat met de 500 te doen.