Effeffe Berlinetta: de droom van twee broers

effeffe-berlinetta-villa-deste

Je eigen klassieke sportwagen maar dan nieuw. Dat was wat de broers Leonardo en Vittorio voor ogen hadden. En dus gingen de heren van start om een prachtige berlinetta te maken in de sfeer van de jaren ’50 en ’60. Ow nee, geen glasvezel kapje op een bestaand chassis maar gewoon vanaf de eerste schroef zelf gebouwd.

De fratelli Frigerio wilden een sportwagen bouwen die van top tot teen de sfeer van de jaren ’50 en ’60 zou uitademen. Van Alfa Romeo Giulietta Sprint tot Ferrari 250 GT en alles daar tussen in. Dan kun je natuurlijk gebruik maken van een bestaande auto en die vervolgens om te bouwen naar wat anders, zoals veel 356 Speedster replica’s zijn gebaseerd op een Volkswagen Kever. Maar nee, dat was volgens de heren nou nét niet de bedoeling.

En dus werd er een stijf buizenframe geconstrueerd met de nieuwste CAD-technieken. Toen dat klaar was gingen de heren aan de gang met aluminium om een, in onze ogen, prachtig gelijnde carrosserie te maken. Geen ‘copy-paste’ van bestaande modellen maar wel de juiste sfeer uit die tijd met kenmerken die tegenwoordig nog zo gewaardeerd worden zoals het ‘double-bubble’ dak. Het resultaat is verbluffend en zie je de Effeffe in een oogwenk dat denk je, afhankelijk van je standpunt, te maken te hebben met een klassieke Alfa Romeo, Ferrari of Maserati.

Het interieur werd uitbesteed aan Matteograssi, een firma die al meer dan 100 jaar bezig is met hoogwaardige interieur en bekleding. Dat is ook wel te zien aan de prachtige deurpanelen, stoelen en overige zaken. Onder de motorkap het enige geleende deel, de 2-liter krachtbron van Alfa Romeo, zoals deze destijds ook al gebruikt werd. Goed voor ongeveer 170 pk en daarmee is de lichte sportwagen in staat om ergens tussen de 225 en 245 km/u te halen.

De Effeffe Berlinetta is voorgesteld op het Concours Ville d’Este dit jaar (lees er uitgebreid over in CorsaItalia #06) en het rode exemplaar is tot nu toe de enige die er is. Mocht het aanslaan dan willen de Frigerio broers er over na gaan denken om een hele kleine serie te gaan bouwen.