Even lekker retro-dromen met Autobild

retro-fiat-x1-9-nieuw

Het gaat ontzettend lekker met AutoItalia, maar een eigen autodesigner zit er nog even niet in. Bij Autobild is dat nét anders, die hebben Radovan Varicak uit Toronto als ‘huisontwerper’ die niet alleen realistische modellen creëert van modellen die er aan komen maar ook graag even mag fantaseren van modellen die waarschijnlijk niet verder komen dan Varicaks tekentafel.

retro-fiat-x1-9-oudAutobild komt eens in de zoveel tijd met wat retromodellen die er volgens het Duitse magazine niet zijn maar wél zouden mógen zijn. Deze keer zijn er weer een aardig aantal Italianen bij en die gaan we dus graag even af. Als eerste is er de Fiat X1/9. De nieuwe variant van de sympathieke en compacte sportwagen met middenmotor oogt wat ons betreft zeer prettig. De strakke lijnen van het origineel zorgen ook bij deze variant weer voor een modern lijnenspel. Helaas is er al een tijd niets meer vernomen van de geruchten dat er ook een Fiat-variant van de Alfa Romeo 4C zou komen, want deze nieuwe X1/9 zou daar zo voor kunnen dienen. Alle ingrediënten komen namelijk overeen met die auto uit Milaan: karakter, en een lichte maar krachtige motor die ook wee rin het midden is gemonteerd.

Alfa Romeo Alfasud

retro-alfa-alfasud-nieuw

retro-alfa-alfasud-oudDe Alfa Romeo Alfasud is niet het model dat voor een ijzersterke reputatie van het merk heeft gezorgd. Roest was daarvan de hoofdoorzaak. Het heeft decennia gekost om van deze reputatie af te komen. Jammer want vraag iemand die er eentje gehad heeft hoe de Alfasud reed en de kans is groot dat je ‘ontzettend lekker!’te horen krijgt.  Autobild komt met een reïncarnatie die bij ons de handen enigszins op elkaar kan krijgen. De stompe neus en karakteristieke achterzijde zijn heel kenmerkend, maar verder ontbreekt het toch wel een beetje aan de uitstraling van de klassieke Alfasudt. En zien we dat nou verkeerd of zit er een blaasje op de dorpel bij het achterwiel?

Alfa Romeo GT Junior

retro-alfa-gt-junior-nieuw

retro-alfa-gt-junior-oudAls er één klassieke Alfa Romeo is waar we heel vaak over dromen dan is het de GT Junior, bij liefhebbers bekend als ‘brievenbus’. Dit vanwege de smalle gleuf aan de voorzijde van de motorkap, die later helaas verdween toen de eerste facelift een feit was. De retro-versie van Autobild weet de typische zaken van zijn klassieke voorvader te combineren met strakke en moderne lijnen. Alleen had wat ons betreft de vlakke lijn boven koplampen en grille een iets ’treurige’ bolling mogen hebben, net als ‘papa’ hiernaast. Met de komst van de Alfa Romeo 4C met middenmotor en de Duetto Spider lijkt de komst van een dergelijke coupé vrijwel uitgesloten, al kunnen we ons voorstellen dat een dergelijke gesloten versie uitstekend zou passen op het onderstel dat Alfa Romeo samen met Mazda ontwikkelt voor de compacte Spider.

De Tomaso Mangusta

retro-de-tomaso-mangusta-nieuw

retro-de-tomaso-mangusta-oudWellicht de meest onrealistische ’terugkeer’ van alle ontwerpen, deze De Tomaso. Het merk haalde begin 2012 nog veelvuldig de media met een grote SUV, maar slaagde er later dat jaar niet meer in om het faillissement kon voorkomen. Aldus viel niet veel later het doek voor het merk met z’n bijzondere historie. Één van de fraaiste modellen die het merk maakte was de Mangusta met zijn speciale, zijwaarts openende motorkap. Zo kon je dus al wel verwachten dat het retro-model van Autobild deze oplossing ook zou hebben. De lijn van de nieuwe interpretatie van de Mangusta staat ons wel aan, de kenmerken van de klassieker die er in verwerkt zijn ook. Nou ja, prachtig dit alles, maar deze komt er écht niet.

Fiat 850 Spider

retro-fiat-850-spider-nieuw

retro-fiat-850-spider-oudLast but not least deze fraaie wederopstanding van de Fiat 850 Spider. Het origineel maakt sowieso enthousiaste gevoelens wakker en voor de nieuwe variant zijn we ook best warm te krijgen. Varicak koos als uitgangspunt gelukkig voor de eerste serie, die zich kenmerkt door de ’teardrop’ koplampen. Enkele jaren later maakten deze plaats voor rechtopstaande exemplaren. Waar de X1/9, waar we dit bericht mee begonnen, ideaal op het onderstel van de Alfa Romeo 4C geplaatst zou kunnen worden, past deze 850 Spider waarschijnlijk één op één op de Duetto-basis. Daarmee is deze laatste creatie onze favoriet: een betaalbare Spider, waarmee er eindelijk weer een opvolger zou zijn voor de Fiat barchetta.

Zoals gezegd is de 850 Spider onze favoriet. Wat is jouw favoriet van deze vijf en als jij een klassieker mocht kiezen, welke zou er dan voor reïncarnatie in aanmerking komen? We zijn benieuwd naar je reactie!

Hans, bedankt voor de tip!