Extra ‘pepe’ voor Pagani Huayra BC

_PAC1753

Een extra gepeperde versie van de Pagani Huayra; niet direct het meest noodzakelijke als je het ons vraagt maar daarom niet minder leuk. Als eerbetoon aan de Italiaanse Benny Cajola, een verwoed verzamelaar van exclusieve sportwagens, komt Pagani nu met de Huayra BC.

Laten we maar met het slechte nieuws beginnen. Mocht je al naar de bank zijn gerend om 2,3 miljoen euro te pinnen voor de aanschaf van de tot twintig stuks gelimiteerde Huayra BC: breng het maar weer terug, alle twintig ‘BC’s’ zijn al verkocht. Door dus met de specificaties want die zijn op z’n zachtst gezegd spectaculair.

pagani-huayra-bc2
Benny Cajola bij één van zijn vele supercars. Rechts Horacio Pagani zelf.

De Zonda-opvolger heeft in standaard-trim al geen vermogen tekort: 700 of 730 pk moet normaal voldoende zijn met een wagengewicht van 1.350 kilogram. Het kon echter nog wel wat heftiger en dus werd het vermogen opgeschroefd tot 800 pk. De zesliter twaalfcilinder perst er nu zelfs 1.098 Nm uit, bijna 100 meer dan bij de ‘karige’ Huayra zonder BC-toevoeging. Waar het vermogen en het koppel allebei een slordige 10% stijgen, neemt het gewicht juist met bijna 10% af. De Huayra BC komt uit op 1.218 kg.

Het is en blijft Pagani dus ook aan de carrosserie en het interieur werd flink gewerkt: vrijwel ieder paneel is anders dan we gewend zijn, hetzij door aerodynamische aanpassingen, hetzij door materiaalkeuze of bestickering. Over prestaties is nog niets bekend gemaakt, de sprint zal ongetwijfeld een fractie rapper gaan dan bij de ‘normale’ Huayra die 3,3 seconden voor de sprint naar 100 nodig heeft.